2016-08-11 12:51

2016-08-11 16:32

Rivningsarbeten påbörjas nästa vecka

ARVIKA: Ett spår är äldre byggnadsstil

Under nästa vecka påbörjas arbetet med att riva den brandskadade fastigheten på torget då företaget som ska utföra rivningen kommer till Arvika.

Det är företaget Filipstads Specialmaskiner som fått uppdraget att riva fastigheten, även benämnt Dahlinshuset. Filipstadsföretaget kommer att inleda sitt arbete med att inventera om det finns farliga ämnen i byggnaden innan man mera på allvar går i gång med själva rivningen.

– Rivningsarbeten kommer då att pågå under vardagar 07.00-20.00 men efter 18.00 kommer inga arbeten med höga ljud att genomföras, säger Ulf Richardson, vd på Arvika Fastighets AB.

Oktober

Mellan åtta till tio veckor beräknas rivningen pågå, vilket betyder att den beräknas vara klar någon gång i slutet av oktober. Från fastighetsbolaget är det Lennart Gustafsson som är ansvarig för de dagliga kontakterna med rivningsföretaget men även bygglovschefen Sören Linder/kommunens myndighetsstab övervakar rivningen.

Efterlikna

När rivningen är gjord ska en ny fastighet uppföras där ett spår är att uppföra en byggnad som ger en känsla av äldre byggnadsstil även om kommunen inte låst sig. Exakt hur Arvika Fastighets AB ska lägga upp nybyggnationen är ännu inte klart utan man arbetar med den frågan.

– Kvarstår gör dock att vi ska lägga stor vikt vid utformningen.

3D

För att dokumentera fasaden har den 3D-scannats, vilket gjordes av Thomas Brattén på det tekniska konsultföretaget Sweco.

– Apparaturen fotar och samlar in 3D-punkter, säger Brattén.

Det är företaget Filipstads Specialmaskiner som fått uppdraget att riva fastigheten, även benämnt Dahlinshuset. Filipstadsföretaget kommer att inleda sitt arbete med att inventera om det finns farliga ämnen i byggnaden innan man mera på allvar går i gång med själva rivningen.

– Rivningsarbeten kommer då att pågå under vardagar 07.00-20.00 men efter 18.00 kommer inga arbeten med höga ljud att genomföras, säger Ulf Richardson, vd på Arvika Fastighets AB.

Oktober

Mellan åtta till tio veckor beräknas rivningen pågå, vilket betyder att den beräknas vara klar någon gång i slutet av oktober. Från fastighetsbolaget är det Lennart Gustafsson som är ansvarig för de dagliga kontakterna med rivningsföretaget men även bygglovschefen Sören Linder/kommunens myndighetsstab övervakar rivningen.

Efterlikna

När rivningen är gjord ska en ny fastighet uppföras där ett spår är att uppföra en byggnad som ger en känsla av äldre byggnadsstil även om kommunen inte låst sig. Exakt hur Arvika Fastighets AB ska lägga upp nybyggnationen är ännu inte klart utan man arbetar med den frågan.

– Kvarstår gör dock att vi ska lägga stor vikt vid utformningen.

3D

För att dokumentera fasaden har den 3D-scannats, vilket gjordes av Thomas Brattén på det tekniska konsultföretaget Sweco.

– Apparaturen fotar och samlar in 3D-punkter, säger Brattén.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.