2016-08-08 15:17

2016-08-08 15:18

Dalen har också en mila

DALEN: Trevlig gemenskap runt anrik aktivitet

Inte bara Gammelvala gillar träkol framtaget genom gamla seder, även boende i Dalen utanför Arvika gillar denna hantverksmässiga tradition.

För andra året har det gjorts en kolmila i Dalen. Idégivare för Dalens kolmila heter Stefan Andersson. Idén dök upp i hans huvud under en bastukväll för några år sedan då kompisgänget lögade sig en höstkväll efter älgjakten.

Lövträ

Alla tyckte detta var en lysande idé och på den vägen är det. I år har man gjort sin andra mila, den här gången på lövträ, fjolårets gjordes på barrträ.

– Årets upplaga är dessutom lite större, på cirka fyra kubikmeter. Inför årets kolning byggde vi dessutom ett vindskydd samt bord för matlagning och förtäring. En annan nyhet för i år är att vi gjort egen tjära, säger Stefan.

Detta känns ju lite som Gammelvala i miniatyr. Kommer ni att utöka ännu mera?

– Ja, det finns lite idéer, en rök till exempel där vi kan röka kött. Varje kväll lagar vi mat till oss och de gäster som kommer. Några klassiska rätter blir det. Nävgröt och fläsk, kolbullar och skrabbelucker, men också grillat och pizza, vi är ju trots allt moderna kolare.

90

Varje dag och kväll har man fått besök av folk från trakten, men också utsocknes och alla har fått skriva på den speciella gästplanka som gjorts i ordning.

– Vi passerade fjolårets 50 besökare klart. Totalt har runt 90 personer besökt årets kolning.

För andra året har det gjorts en kolmila i Dalen. Idégivare för Dalens kolmila heter Stefan Andersson. Idén dök upp i hans huvud under en bastukväll för några år sedan då kompisgänget lögade sig en höstkväll efter älgjakten.

Lövträ

Alla tyckte detta var en lysande idé och på den vägen är det. I år har man gjort sin andra mila, den här gången på lövträ, fjolårets gjordes på barrträ.

– Årets upplaga är dessutom lite större, på cirka fyra kubikmeter. Inför årets kolning byggde vi dessutom ett vindskydd samt bord för matlagning och förtäring. En annan nyhet för i år är att vi gjort egen tjära, säger Stefan.

Detta känns ju lite som Gammelvala i miniatyr. Kommer ni att utöka ännu mera?

– Ja, det finns lite idéer, en rök till exempel där vi kan röka kött. Varje kväll lagar vi mat till oss och de gäster som kommer. Några klassiska rätter blir det. Nävgröt och fläsk, kolbullar och skrabbelucker, men också grillat och pizza, vi är ju trots allt moderna kolare.

90

Varje dag och kväll har man fått besök av folk från trakten, men också utsocknes och alla har fått skriva på den speciella gästplanka som gjorts i ordning.

– Vi passerade fjolårets 50 besökare klart. Totalt har runt 90 personer besökt årets kolning.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.