2016-07-31 11:06

2016-07-31 11:06

Utomstående ska utreda

ARVIKA: Kirurgisk kompetens i blickfånget på Arvika sjukhus

Landstinget i Värmland har valt utomstående personer när det framtida vårdutbudet på Arvika sjukhus ska utredas vidare.

Efter vårens turbulenta diskussion runt det framtida vårdutbudet på Arvika sjukhus beslutade landstingsledningen att två kompletterande utredningar ska göras innan slutgiltigt beslut fattas. De områden som ska utredas gäller sjukhusets kirurgiska kompetens samt att en omvärldsanalys ska göras. Rapport ska lämnas i slutet av augusti eller i början av september.

– Vi har nu inlett detta arbete och vi har valt folk utifrån för att göra det. Vi vill ha en neutral bedömning av läget, säger biträdande landstingsdirektör, Harald Ludviksen.

Intervjuer

Uppdraget utgår från utvecklingsplanen för framtida hälsovård i Värmland och den nivåstrukturering av vården som ska genomföras. Utredarna ska hämta information både utifrån och från personalen på Arvika sjukhus genom intervjuer och via dokumentation. Rena faktauppgifter, exempelvis vilka patienter som besöker sjukhuset och när de gör det samt bland annat ambulansförsörjningen ska ingå i uppdraget. Även att titta på hur det ser ut på andra besläktade sjukhus ska vara en del av uppdraget.

Stockholmsföretag

När det gäller den kirurgiska kompetensen är det företaget Helseplan från Stockholm som ska stå för utredandet, enligt Harald Ludviksen är Helseplan ett välrenommerat företag i sammanhanget. Områden som primärvård, ambulans och närheten till vården i Karlstad ska analyseras av Helseplan.

– Vi har beställt material av landstinget i Värmland som vi ska värdera, vi ska även värdera patientperspektivet och de ekonomiska konsekvenserna, säger Dag Gjestby, Helseplan. Vi ska se detta med andra ögon än de som gjort utredningen i Värmland.

Helheter

Sett till omvärldsanalysen är det Anders Tollmar som ska göra den. Tollmar är samordningsdirektör inom Region Gävleborg men genomför det värmländska uppdraget inom sitt privata företag. Han har tidigare haft uppdrag åt bland annat landstinget i Värmland och arbetat med det samverkansavtal som finns mellan sju landsting och regioner inom Uppsala-Örebro sjukvårdsregion.

– Mitt uppdrag handlar inte om att föreslå förändringar på Arvika sjukhus utan om att jämföra med andra sjukhus, jag är inte expert på vård men kan göra information begriplig och se helheter, säger Tollmar.

– Jag kommer att besöka ett antal andra sjukhus och beskriva hur de fungerar i dagsläget och vilka framtidstankar man har samt hur de fungerar i utbudet med andra. På detta sätt vill jag ge beslutsfattarna i Värmland en omvärldsbeskrivning som vidgar vyerna lite.

Efter vårens turbulenta diskussion runt det framtida vårdutbudet på Arvika sjukhus beslutade landstingsledningen att två kompletterande utredningar ska göras innan slutgiltigt beslut fattas. De områden som ska utredas gäller sjukhusets kirurgiska kompetens samt att en omvärldsanalys ska göras. Rapport ska lämnas i slutet av augusti eller i början av september.

– Vi har nu inlett detta arbete och vi har valt folk utifrån för att göra det. Vi vill ha en neutral bedömning av läget, säger biträdande landstingsdirektör, Harald Ludviksen.

Intervjuer

Uppdraget utgår från utvecklingsplanen för framtida hälsovård i Värmland och den nivåstrukturering av vården som ska genomföras. Utredarna ska hämta information både utifrån och från personalen på Arvika sjukhus genom intervjuer och via dokumentation. Rena faktauppgifter, exempelvis vilka patienter som besöker sjukhuset och när de gör det samt bland annat ambulansförsörjningen ska ingå i uppdraget. Även att titta på hur det ser ut på andra besläktade sjukhus ska vara en del av uppdraget.

Stockholmsföretag

När det gäller den kirurgiska kompetensen är det företaget Helseplan från Stockholm som ska stå för utredandet, enligt Harald Ludviksen är Helseplan ett välrenommerat företag i sammanhanget. Områden som primärvård, ambulans och närheten till vården i Karlstad ska analyseras av Helseplan.

– Vi har beställt material av landstinget i Värmland som vi ska värdera, vi ska även värdera patientperspektivet och de ekonomiska konsekvenserna, säger Dag Gjestby, Helseplan. Vi ska se detta med andra ögon än de som gjort utredningen i Värmland.

Helheter

Sett till omvärldsanalysen är det Anders Tollmar som ska göra den. Tollmar är samordningsdirektör inom Region Gävleborg men genomför det värmländska uppdraget inom sitt privata företag. Han har tidigare haft uppdrag åt bland annat landstinget i Värmland och arbetat med det samverkansavtal som finns mellan sju landsting och regioner inom Uppsala-Örebro sjukvårdsregion.

– Mitt uppdrag handlar inte om att föreslå förändringar på Arvika sjukhus utan om att jämföra med andra sjukhus, jag är inte expert på vård men kan göra information begriplig och se helheter, säger Tollmar.

– Jag kommer att besöka ett antal andra sjukhus och beskriva hur de fungerar i dagsläget och vilka framtidstankar man har samt hur de fungerar i utbudet med andra. På detta sätt vill jag ge beslutsfattarna i Värmland en omvärldsbeskrivning som vidgar vyerna lite.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.