2016-07-14 14:37

2016-07-14 14:37

Sommarjobb för ungdomar med intresse för kultur

HALLÅ DÄR

Karin Michold, 16, från Arvika, som deltar i drömsommarjobbet i Karlstad. Region Värmland anordnar drömsommarjobbet för kulturintresserade ungdomar.

Vad är drömsommarjobbet för något?

– Det går ut på att inspirera ungdomar att jobba med kultur. Det finns fyra olika inriktningar: slöjd, film, arrangörskap och dans som jag är med i.

Låter som ett annorlunda sommarjobb?

– Ja, och det var mer annorlunda än jag trodde. Jag har lärt mig mycket och har gjort saker som jag aldrig testat förut. Vi har ingen fast koreografi i dansen utan vi får göra aktiva val och utmana publiken på ett sätt jag aldrig gjort förut.

Varför sökte du jobbet?

– Jag dansar mycket och tycker det är otroligt kul. Och då sökte jag för att testa att jobba mer professionellt.

Hur länge har du jobbat?

– Tre veckor.

Vad har ni fått göra?

– Det beror på vilken lärare vi arbetat med. Men vi har arbetat mycket med performance och att ha åsikter och budskap i danserna. Vi har också pratat mycket om normer och könstereotyper. Det har varit väldigt spännande.

Och nu ska ni visa upp vad ni gjort?

– Ja, vi har dansföreställning på Stora torget i Karlstad på fredag.

Vad händer då?

– Uppsättningen är ungefär 20 minuter. Vi kommer kravla mycket på marken, vi kommer ha rekvisita och göra saker med publiken som de inte är beredda på. Vi ska utmana dem.

Skulle du rekommendera andra att söka drömsommarjobbet?

– Ja, absolut! Men det är hårdare än man tror. Det är både psykiskt och fysiskt ansträngande. Man får jobba mycket med kroppen och man behöver ta itu med tankar som sker när man brottas med sig själv. Så det tar mycket energi.

Vad är drömsommarjobbet för något?

– Det går ut på att inspirera ungdomar att jobba med kultur. Det finns fyra olika inriktningar: slöjd, film, arrangörskap och dans som jag är med i.

Låter som ett annorlunda sommarjobb?

– Ja, och det var mer annorlunda än jag trodde. Jag har lärt mig mycket och har gjort saker som jag aldrig testat förut. Vi har ingen fast koreografi i dansen utan vi får göra aktiva val och utmana publiken på ett sätt jag aldrig gjort förut.

Varför sökte du jobbet?

– Jag dansar mycket och tycker det är otroligt kul. Och då sökte jag för att testa att jobba mer professionellt.

Hur länge har du jobbat?

– Tre veckor.

Vad har ni fått göra?

– Det beror på vilken lärare vi arbetat med. Men vi har arbetat mycket med performance och att ha åsikter och budskap i danserna. Vi har också pratat mycket om normer och könstereotyper. Det har varit väldigt spännande.

Och nu ska ni visa upp vad ni gjort?

– Ja, vi har dansföreställning på Stora torget i Karlstad på fredag.

Vad händer då?

– Uppsättningen är ungefär 20 minuter. Vi kommer kravla mycket på marken, vi kommer ha rekvisita och göra saker med publiken som de inte är beredda på. Vi ska utmana dem.

Skulle du rekommendera andra att söka drömsommarjobbet?

– Ja, absolut! Men det är hårdare än man tror. Det är både psykiskt och fysiskt ansträngande. Man får jobba mycket med kroppen och man behöver ta itu med tankar som sker när man brottas med sig själv. Så det tar mycket energi.