2016-07-08 06:00

2016-07-08 06:00

Fruntimmerskonsten är tillbaka

ARVIKA: Girl power i Hamnmagasinet

Så här på sommaren är Arvika fullt av konst och konsthantverk. Men fredagens vernissage i Hamnmagasinet sticker ut i mängden. Det är bara kvinnliga konstnärer som ställer ut, och de kallar det Fruntimmerskonst.

Det är tionde året i rad som man kan ta del av Fruntimmerskonst. I år är det åtta konstnärer som verk i en mängd olika tekniker: akvarell, akryl, olja, tusch, foto, textil och trä.

Fruntimmerskonst har blivit en populär tradition och en möjlighet för många att debutera som konstnär.

– Det är en chans för många att få göra sin första utställning. Men några av de som har ställt ut här har det gått riktigt bra för, säger Anna Magnusson.

Hon är den drivande kraften bakom satsningen. Merparten av kvinnorna runt henne har – som hon själv – sin bakgrund i Koppom, bland andra döttrarna Emma och Wilma Magnusson samt mamma Solveig Persson som också ställer ut.

Varför bara kvinnor?

– Män har alltid så lätt för att få publicitet. Vi vill visa att vi också har kapacitet att nå ut, säger Anna Magnusson.

Hamnmagasinet är som gjort för konstutställningar av den här typen.

– Ja det är en underbar plats att ställa ut på, helt unik.

Rockband kommer

Hon ställer själv ut fotografier och måleri. Och hon har också sett till att föra in en annan konstform i lokalen: musik. I samband med vernissagen kommer det nämligen att bli rock'n'roll med The Convoys.

– Det är ett band på uppgång, säger Anna Magnusson.

Bland de övriga konstnärerna finns äldsta dottern Emma Magnusson (blyerts, tusch och akvarell), yngsta dottern Wilma Magnusson (akryl och blyerts), Susanne Falkevik (akryl och akvarell), Kia Hagström (akryl, olja och akvarell), Camilla Grehn (textil konst) och Pernilla Skarfält, en nykomling i gänget som bland annat ställer ut luffarslöjd och roliga fågelholkar.

Utställningen pågår till den 17 juli.

Det är tionde året i rad som man kan ta del av Fruntimmerskonst. I år är det åtta konstnärer som verk i en mängd olika tekniker: akvarell, akryl, olja, tusch, foto, textil och trä.

Fruntimmerskonst har blivit en populär tradition och en möjlighet för många att debutera som konstnär.

– Det är en chans för många att få göra sin första utställning. Men några av de som har ställt ut här har det gått riktigt bra för, säger Anna Magnusson.

Hon är den drivande kraften bakom satsningen. Merparten av kvinnorna runt henne har – som hon själv – sin bakgrund i Koppom, bland andra döttrarna Emma och Wilma Magnusson samt mamma Solveig Persson som också ställer ut.

Varför bara kvinnor?

– Män har alltid så lätt för att få publicitet. Vi vill visa att vi också har kapacitet att nå ut, säger Anna Magnusson.

Hamnmagasinet är som gjort för konstutställningar av den här typen.

– Ja det är en underbar plats att ställa ut på, helt unik.

Rockband kommer

Hon ställer själv ut fotografier och måleri. Och hon har också sett till att föra in en annan konstform i lokalen: musik. I samband med vernissagen kommer det nämligen att bli rock'n'roll med The Convoys.

– Det är ett band på uppgång, säger Anna Magnusson.

Bland de övriga konstnärerna finns äldsta dottern Emma Magnusson (blyerts, tusch och akvarell), yngsta dottern Wilma Magnusson (akryl och blyerts), Susanne Falkevik (akryl och akvarell), Kia Hagström (akryl, olja och akvarell), Camilla Grehn (textil konst) och Pernilla Skarfält, en nykomling i gänget som bland annat ställer ut luffarslöjd och roliga fågelholkar.

Utställningen pågår till den 17 juli.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.