2016-07-04 06:00

2016-07-04 06:00

Från Damaskus till Arvika

ARVIKA: Den före detta elitidrottaren Nour från Syrien har fått fast jobb på simhallen

Nour Nemr kom till Sverige för två år sedan. Nu har han fått jobb som simlärare och badvakt på simhallen i Arvika.

I Syrien var han elitidrottare och med det syriska landslaget i finswimmning, en undervattenssport där simmaren har både snorkel och simfenor. Att han hamnade på simhallen i Arvika är inte konstigt, han har tidigare jobbat som både badvakt och simlärare.

– Arbetskamraterna är snälla, jag lär mig mycket svenska. I början sa jag bara ja, nej, tack, hej och hejdå, säger Nour Nemr.

Men redan efter två år i Sverige pratar Nour bra svenska.

– Men jag förstår inte mycket dialekt. De på jobbet har försökt att lära mig några ord som imôra, hövö och det spörs.

Jobb i Saudiarabien

När kriget bröt ut i Syrien 2011 studerade Nour på ett universitet i staden Latakia. Han studerade på idrottsakademin och var med i landslaget i finswimming. Tanken var att han skulle bli simtränare eller idrottslärare.

Men när kriget bröt ut så skaffade han arbetsvisum och flydde till Saudiarabien. Där jobbade han som simlärare och badvakt.

Efter hand flyttade hans familj bestående av mamma, pappa, en bor och en syster, till Saudiarabien.

Men han ville vidare, till Europa, och han läste på om olika länder. Många ville till Tyskland, men Nour tyckte att Sverige verkade vara ett bra land.

Flög till Grekland

2014 gick Nour till Greklands ambassad i Saudiarabien och skaffade ett visum till landet. Han flög till Grekland, och efter några dagar flög han vidare till Göteborg.

– Jag var nervös när jag kom till Göteborg, att polisen skulle hämta mig. Jag berättade för polisen på flygplatsen att jag var en flykting från Syrien och de hjälpte mig med adress till Migrationsverket.

Efter några dagar i Göteborg fick han åka till flyktingboendet i Glava.

Uppehållstillstånd

Nu har Nour ett permanent uppehållstillstånd i Sverige, och efter både praktik och vikariat på simhallen i Arvika så har han nu alltså blivit anställd.

– Det är en bra arbetskompis, och en tillgång. Vi har ju många nysvenskar här och Nour kan prata med dem, säger Lar-Erik Eriksson, föreståndare på simhallen i Arvika.

Nour har dessutom hjälpt till att skriva ordningsskyltar på arabiska.

På bara två år har Nour Nemr från Damaskus i Syrien fått permanent uppehållstillstånd i Sverige, en egen lägenhet, lärt sig svenska och han har fått ett fast jobb.

Sportintresse

Nour är inte bara intresserad av simning utan följer mycket sport. De senaste veckorna har det blivit en hel del matcher från fotbolls-EM.

– Jag hejar på Italien. Min favorit är målvakten Buffon, han är bra trots sin ålder.

Han har kontakt med sin familj som bor i Saudiarabien, hans mamma brukar lära honom att laga mat via skype. Nour berättar att han gillar svensk mat.

– I julas blev jag bjuden till en familj i Mangskog och de bjöd på köttbullar gjorda på nötkött, eftersom jag inte äter fläsk. Det var jättegott! Tidigare har jag bara ätit köttbullar på IKEA i Syrien, men det var något helt annat att få hemgjorda köttbullar, säger Nour Nemr.

I Syrien var han elitidrottare och med det syriska landslaget i finswimmning, en undervattenssport där simmaren har både snorkel och simfenor. Att han hamnade på simhallen i Arvika är inte konstigt, han har tidigare jobbat som både badvakt och simlärare.

– Arbetskamraterna är snälla, jag lär mig mycket svenska. I början sa jag bara ja, nej, tack, hej och hejdå, säger Nour Nemr.

Men redan efter två år i Sverige pratar Nour bra svenska.

– Men jag förstår inte mycket dialekt. De på jobbet har försökt att lära mig några ord som imôra, hövö och det spörs.

Jobb i Saudiarabien

När kriget bröt ut i Syrien 2011 studerade Nour på ett universitet i staden Latakia. Han studerade på idrottsakademin och var med i landslaget i finswimming. Tanken var att han skulle bli simtränare eller idrottslärare.

Men när kriget bröt ut så skaffade han arbetsvisum och flydde till Saudiarabien. Där jobbade han som simlärare och badvakt.

Efter hand flyttade hans familj bestående av mamma, pappa, en bor och en syster, till Saudiarabien.

Men han ville vidare, till Europa, och han läste på om olika länder. Många ville till Tyskland, men Nour tyckte att Sverige verkade vara ett bra land.

Flög till Grekland

2014 gick Nour till Greklands ambassad i Saudiarabien och skaffade ett visum till landet. Han flög till Grekland, och efter några dagar flög han vidare till Göteborg.

– Jag var nervös när jag kom till Göteborg, att polisen skulle hämta mig. Jag berättade för polisen på flygplatsen att jag var en flykting från Syrien och de hjälpte mig med adress till Migrationsverket.

Efter några dagar i Göteborg fick han åka till flyktingboendet i Glava.

Uppehållstillstånd

Nu har Nour ett permanent uppehållstillstånd i Sverige, och efter både praktik och vikariat på simhallen i Arvika så har han nu alltså blivit anställd.

– Det är en bra arbetskompis, och en tillgång. Vi har ju många nysvenskar här och Nour kan prata med dem, säger Lar-Erik Eriksson, föreståndare på simhallen i Arvika.

Nour har dessutom hjälpt till att skriva ordningsskyltar på arabiska.

På bara två år har Nour Nemr från Damaskus i Syrien fått permanent uppehållstillstånd i Sverige, en egen lägenhet, lärt sig svenska och han har fått ett fast jobb.

Sportintresse

Nour är inte bara intresserad av simning utan följer mycket sport. De senaste veckorna har det blivit en hel del matcher från fotbolls-EM.

– Jag hejar på Italien. Min favorit är målvakten Buffon, han är bra trots sin ålder.

Han har kontakt med sin familj som bor i Saudiarabien, hans mamma brukar lära honom att laga mat via skype. Nour berättar att han gillar svensk mat.

– I julas blev jag bjuden till en familj i Mangskog och de bjöd på köttbullar gjorda på nötkött, eftersom jag inte äter fläsk. Det var jättegott! Tidigare har jag bara ätit köttbullar på IKEA i Syrien, men det var något helt annat att få hemgjorda köttbullar, säger Nour Nemr.

  • Anton Eriksson