2016-07-03 18:40

2016-07-03 18:40

Brunsberg öppnar upp efter 100 år

BRUNSKOG: Rekordmånga trädgårdar öppnar upp för allmänheten

Under evenemanget 1 000 trädgårdar öppnar närmare 800 trädgårdar runt om i Sverige upp för besökare, en av årets deltagare är Brunsbergs Herrgård.

De regntunga moln som hänger över herrgården stoppar inte nyfikna trädgårdsentusiaster när herrgårdens portar öppnas för allmänheten för första gången på över 100 år. Utrustade med paraplyer, regnjackor och ett brinnande intresse för trädgårdar vandrar besökarna nyfiken omkring bland gårdens olika etage.

Herrgården har en lång historia bakom sig, med rötter från järnbruksepoken då beställningar på svenskt järn kom från utlandet. Gården hade även kungligt besök vintern 1885 av kung Karl XV.

Ekologisk herrgård

För 11 år sedan köptes herrgården av den holländska familjen Busink som bor där än i dag. De har, tillsammans med sina anställda, arbetat fram ett ekologiskt helhetskoncept. Gården, som består av både djurliv, en köksträdgård och en stor trädgård i flera terrasser är helt ekologisk och familjen lägger stor vikt vid att föra kunskapen vidare.

– Ekologisk odling och djurhållning är viktigt för gården, men det är också viktigt att lära andra och föra kunskapen vidare, berättar Karin Kalteren Busink, som tillsammans med sin man äger gården.

Det är första gången familjen deltar i evenemanget 1 000 trädgårdar, men de ser positivt på att vara med även i framtiden. 1 000 trädgårdar äger rum vartannat år och genomförs av Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet och Gunnel Carlsons Trädgårdsriket.

Nyckelpigehus

Trädgården är uppbyggd i fyra terrasser där varje del har olika tema och besökarna guidas av Kristina Högberg, trädgårdsansvarig. Hon lotsar gruppen genom rabatter av liljor, mängder av rosor, perenner och slutligen vidare till köksträdgården. Runtomkring i rabatterna finns det små hus, som påminner om fågelholkar.

– Det är nyckelpigehus, berättar Malin Borg, köksträdgårdsansvarig. Nyckelpigor äter bladlöss, som gärna attackerar blommor och helst rosor. Genom att placera ut nyckelpigehus utrustade med ett näringsämne som de gillar, lyckas vi skapa en ekologis bladlusbekämpning, fortsätter hon.

De regntunga moln som hänger över herrgården stoppar inte nyfikna trädgårdsentusiaster när herrgårdens portar öppnas för allmänheten för första gången på över 100 år. Utrustade med paraplyer, regnjackor och ett brinnande intresse för trädgårdar vandrar besökarna nyfiken omkring bland gårdens olika etage.

Herrgården har en lång historia bakom sig, med rötter från järnbruksepoken då beställningar på svenskt järn kom från utlandet. Gården hade även kungligt besök vintern 1885 av kung Karl XV.

Ekologisk herrgård

För 11 år sedan köptes herrgården av den holländska familjen Busink som bor där än i dag. De har, tillsammans med sina anställda, arbetat fram ett ekologiskt helhetskoncept. Gården, som består av både djurliv, en köksträdgård och en stor trädgård i flera terrasser är helt ekologisk och familjen lägger stor vikt vid att föra kunskapen vidare.

– Ekologisk odling och djurhållning är viktigt för gården, men det är också viktigt att lära andra och föra kunskapen vidare, berättar Karin Kalteren Busink, som tillsammans med sin man äger gården.

Det är första gången familjen deltar i evenemanget 1 000 trädgårdar, men de ser positivt på att vara med även i framtiden. 1 000 trädgårdar äger rum vartannat år och genomförs av Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet och Gunnel Carlsons Trädgårdsriket.

Nyckelpigehus

Trädgården är uppbyggd i fyra terrasser där varje del har olika tema och besökarna guidas av Kristina Högberg, trädgårdsansvarig. Hon lotsar gruppen genom rabatter av liljor, mängder av rosor, perenner och slutligen vidare till köksträdgården. Runtomkring i rabatterna finns det små hus, som påminner om fågelholkar.

– Det är nyckelpigehus, berättar Malin Borg, köksträdgårdsansvarig. Nyckelpigor äter bladlöss, som gärna attackerar blommor och helst rosor. Genom att placera ut nyckelpigehus utrustade med ett näringsämne som de gillar, lyckas vi skapa en ekologis bladlusbekämpning, fortsätter hon.

  • Johanna Lindholm

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.