2016-06-20 17:43

2016-06-20 17:43

Ett år i fängelse för bröder med egen narkotikafabrik

CHARLOTTENBERG: Bilen och huset stank av cannabis

Tidigt i våras greps två yngre bröder sedan de blivit påkomna med att driva en egen cannabisfabrik i en hyreslägenhet i Charlottenberg. Båda två har nu av Värmlands tingsrätt dömts till fängelse i ett år.

Det hela började några veckor in i januari i år när tullen stoppade en bil vid gränsövergången Högsäter i Skillingmark. I bilen satt två norska bröder, 28 och 34 år gamla. De bor bara någon mil från varandra fast på var sin sida av riksgränsen.

Tulltjänstemännen kände en tydlig stank av marijuana i bilen och efter en närmare kontroll hittades en mindre mängd marijuana i bilens motorutrymme.

Här väcktes nog tullens intresse för bröderna. Ännu större blev intresset några dagar senare när en annan bil, tillhörig en av bröderna, stoppades i Skillingmark med samma distinkta marijuanastank. I bilen hittades en större mängd marijuana och vid en husrannsakan saker som kan användas vid odlingen av marijuana.

Men var fanns odlingen/fabriken? Både tullen och polisen började spana och ett par månader senare fann man platsen, en hyreslägenhet i centrala Charlottenberg. Där hittade man 47 cannabisplantor under dagsljuslampor och ett avancerat fläktsystem och mer än tre kilo cannabis som redan skördats. Totalt hittade tullen mer än 8 kilo narkotika i lägenheten/fabriken.

Båda bröderna greps även om en av dem, han som är bosatt i Norge, rymde sedan han förts till tullstationen i Eda. Så småningom erkände de det mesta. De hävdade att det var avsett för egen konsumtion även om de gett bort en del för att reglera en skuld på 8-10 000 svenska kronor som de hade.

Tingsrätten finner dem nu skyldiga till narkotikabrott i stor omfattning, på ett systematiskt sätt och med en avancerad utrustning. Båda döms till ett års fängelse.

Det hela började några veckor in i januari i år när tullen stoppade en bil vid gränsövergången Högsäter i Skillingmark. I bilen satt två norska bröder, 28 och 34 år gamla. De bor bara någon mil från varandra fast på var sin sida av riksgränsen.

Tulltjänstemännen kände en tydlig stank av marijuana i bilen och efter en närmare kontroll hittades en mindre mängd marijuana i bilens motorutrymme.

Här väcktes nog tullens intresse för bröderna. Ännu större blev intresset några dagar senare när en annan bil, tillhörig en av bröderna, stoppades i Skillingmark med samma distinkta marijuanastank. I bilen hittades en större mängd marijuana och vid en husrannsakan saker som kan användas vid odlingen av marijuana.

Men var fanns odlingen/fabriken? Både tullen och polisen började spana och ett par månader senare fann man platsen, en hyreslägenhet i centrala Charlottenberg. Där hittade man 47 cannabisplantor under dagsljuslampor och ett avancerat fläktsystem och mer än tre kilo cannabis som redan skördats. Totalt hittade tullen mer än 8 kilo narkotika i lägenheten/fabriken.

Båda bröderna greps även om en av dem, han som är bosatt i Norge, rymde sedan han förts till tullstationen i Eda. Så småningom erkände de det mesta. De hävdade att det var avsett för egen konsumtion även om de gett bort en del för att reglera en skuld på 8-10 000 svenska kronor som de hade.

Tingsrätten finner dem nu skyldiga till narkotikabrott i stor omfattning, på ett systematiskt sätt och med en avancerad utrustning. Båda döms till ett års fängelse.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.