2016-06-02 15:46

2016-06-02 17:15

Tillverkningen av solmoduler räddas

HILLRINGSBERG: Svenska ägare tar över

Tillverkningen av solmoduler i Hillringberg är räddad, det svenska företaget Renewable Sun Energy AB tar över driften efter Swemodule. Konkursförvaltaren, Arvikaadvokaten Peter Rimo, har nått sitt mål.

En svensk företagskonstellation har köpt utrustningen i Hillringsberg för fortsatt tillverkning av solmoduler. Det handlar om tre företag: Parkudden Energi AB, E-son Maskininvest AB och Rymans Elservice AB som går samman under namnet Renewable Sun Energy AB.

– Ska bli riktigt roligt att komma igång, säger en av de nya ägarna, Hans-Olof Nilsson.

Tillverkningen av solmoduler i Hillringsberg har varit rena berg- och dalbaneresan, uppgång har följts av fall. Efter senaste fallet med Swemodule köptes fabriken av en iranier, som dock inte kunde fullfölja sina åtaganden.

Avsikten nu är att Renewable Sun Energy AB under senhösten 2016 ska starta upp produktionen. Bolaget ska omgående kraftsamla på försäljning och bygga upp återförsäljare i olika länder. Bolaget har bland annat goda kontakter i delar av Afrika, där order redan finns.

– Vi har exportförsäljning på gång där vi avser att exportera kompletta solsystem och där ingår solmoduler. Vi kan ju få stöd av Exportkreditnämnden om svenska varor motsvarande 35 procent ingår och det blir det via våra svenska solmoduler.

Även i Dubai har man order på gång, en på hela 60 mw säger man och där handlar det alltså om ”bara” solmoduler och inget annat.

Så ni är trygga i era order?

– Jajamän, annars hade vi inte gått in i detta.

Hur många som kan få anställning tack vare den uppstartade driften är ännu oklart. Att man ska kunna knyta kunnig personal till sig ska dock inte bli något problem, säger man. Man ska få hjälp av personer som tidigare varit involverad i Swemodule med mera.

– Fabriken får ju inte stå still och särskilt inte när det ska tillverkas svenska moduler.

Advokat Peter Rimo är glad.

– Glädjande att den långa väntan gav ett konkret resultat med fortsatt drift i Hillringsberg. Det förtjänar anläggningen och bygden med tanke på det miljötänk som allt mer utökas kring solenergi.

En svensk företagskonstellation har köpt utrustningen i Hillringsberg för fortsatt tillverkning av solmoduler. Det handlar om tre företag: Parkudden Energi AB, E-son Maskininvest AB och Rymans Elservice AB som går samman under namnet Renewable Sun Energy AB.

– Ska bli riktigt roligt att komma igång, säger en av de nya ägarna, Hans-Olof Nilsson.

Tillverkningen av solmoduler i Hillringsberg har varit rena berg- och dalbaneresan, uppgång har följts av fall. Efter senaste fallet med Swemodule köptes fabriken av en iranier, som dock inte kunde fullfölja sina åtaganden.

Avsikten nu är att Renewable Sun Energy AB under senhösten 2016 ska starta upp produktionen. Bolaget ska omgående kraftsamla på försäljning och bygga upp återförsäljare i olika länder. Bolaget har bland annat goda kontakter i delar av Afrika, där order redan finns.

– Vi har exportförsäljning på gång där vi avser att exportera kompletta solsystem och där ingår solmoduler. Vi kan ju få stöd av Exportkreditnämnden om svenska varor motsvarande 35 procent ingår och det blir det via våra svenska solmoduler.

Även i Dubai har man order på gång, en på hela 60 mw säger man och där handlar det alltså om ”bara” solmoduler och inget annat.

Så ni är trygga i era order?

– Jajamän, annars hade vi inte gått in i detta.

Hur många som kan få anställning tack vare den uppstartade driften är ännu oklart. Att man ska kunna knyta kunnig personal till sig ska dock inte bli något problem, säger man. Man ska få hjälp av personer som tidigare varit involverad i Swemodule med mera.

– Fabriken får ju inte stå still och särskilt inte när det ska tillverkas svenska moduler.

Advokat Peter Rimo är glad.

– Glädjande att den långa väntan gav ett konkret resultat med fortsatt drift i Hillringsberg. Det förtjänar anläggningen och bygden med tanke på det miljötänk som allt mer utökas kring solenergi.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.