2016-05-30 13:43

2016-05-30 23:11

Synar ett nytt kösystem

ARVIKA: Arvika Fastighets AB

Arvika Fastighets AB håller på att se över sitt system för bostadskön.

När fastighetsbolaget hade sitt senaste styrelsemöte var kösystemet en av punkterna på dagordningen. Grundbulten i dagens upplägg är att en dag i bostadskö ger en poäng och sökande får man bli den dag man blir myndig.

Så här sa för övrigt styrelseordföranden Lars-Ove Jansson (S) om systemet i december.

– Vår bostadskö är helt hopplös att överblicka. Du kan ställa dig i kö när du är 25 år, köpa hus, bo där till du är 60 och ändå stå kvar i kön. När du sedan säljer huset har du samlat poäng under dessa 35 år.

Poäng

På förra veckans möte fick styrelsen information om hur bostadskön hanteras på andra platser i länet samt i någon kommun utanför Värmland.

På mötet fick man även information hur många, 5 700 visar det sig, som finns i bostadskön, varav 275 söker bostad aktivt.

– Idag kanske jag inte skulle säga att kön är hopplös att överblicka, vi vet ju hur många som ingår i den, men det finns ingen i styrelsen som tycker det är bra som vi har det i dag där du kan ställa dig i kön när du är 20 år för få en lägenhet när du är 60. I den delen tror jag det kommer en förändring när utredningen är klar men sedan måste vi ju ta hand om de som har 20 år i kön också.

Avgift

Några förslag ventilerades på mötet, exempelvis att man stängs av efter fem år eller blir av med poäng om man inom denna period sagt nej till erbjudanden om lägenhet tre gånger.

Även en registreringsavgift på kanske 100 eller 200 kronor per år nämndes.

– För oss är ju kösystemets utformning viktigt, vi vill ju veta hur den faktiska kön ser ut, den blir ju vårt sätt att blicka in i framtiden för att bland annat kunna planera för nya lägenheter. På tal om registreringsavgift så kanske den skulle bidra till att några som mera slentrian står i bostadskö lämnar den.

Augusti

Det blir nu den administrativa chefen Sven-Inge Eriksson tillsammans med personal på bostadsuthyrningen som får titta närmare på ett eventuellt reviderat kösystem.

– Vid nästa styrelsemöte i slutet av augusti ska den vara klar. Signalen från styrelsen i dag är att vi nog tycker det behövs någon form av förändring.

Försäljning

Arvika Fastighets AB har även bestämt att sälja hyresfastigheter (boenden för äldre) i Glava, Sulvik och Klässbol samt sju villafastigheter på Prästängen.

– På Prästängen är det egnahem där hyresgästerna erbjuds köpa dem varav jag vet att en bestämt sig för att köpa. Där tar vi in två oberoende värderingsmän för att fastställa priset där vi väger ihop de två värderingarna. När det gäller boendena för äldre är det nog så att vi inte är jättebra på att förvalta mindre fastigheter en bit utanför centralorten. Där är det bättre att någon som ligger närmare och har det enklare att rätta till småfel äger dem.

När fastighetsbolaget hade sitt senaste styrelsemöte var kösystemet en av punkterna på dagordningen. Grundbulten i dagens upplägg är att en dag i bostadskö ger en poäng och sökande får man bli den dag man blir myndig.

Så här sa för övrigt styrelseordföranden Lars-Ove Jansson (S) om systemet i december.

– Vår bostadskö är helt hopplös att överblicka. Du kan ställa dig i kö när du är 25 år, köpa hus, bo där till du är 60 och ändå stå kvar i kön. När du sedan säljer huset har du samlat poäng under dessa 35 år.

Poäng

På förra veckans möte fick styrelsen information om hur bostadskön hanteras på andra platser i länet samt i någon kommun utanför Värmland.

På mötet fick man även information hur många, 5 700 visar det sig, som finns i bostadskön, varav 275 söker bostad aktivt.

– Idag kanske jag inte skulle säga att kön är hopplös att överblicka, vi vet ju hur många som ingår i den, men det finns ingen i styrelsen som tycker det är bra som vi har det i dag där du kan ställa dig i kön när du är 20 år för få en lägenhet när du är 60. I den delen tror jag det kommer en förändring när utredningen är klar men sedan måste vi ju ta hand om de som har 20 år i kön också.

Avgift

Några förslag ventilerades på mötet, exempelvis att man stängs av efter fem år eller blir av med poäng om man inom denna period sagt nej till erbjudanden om lägenhet tre gånger.

Även en registreringsavgift på kanske 100 eller 200 kronor per år nämndes.

– För oss är ju kösystemets utformning viktigt, vi vill ju veta hur den faktiska kön ser ut, den blir ju vårt sätt att blicka in i framtiden för att bland annat kunna planera för nya lägenheter. På tal om registreringsavgift så kanske den skulle bidra till att några som mera slentrian står i bostadskö lämnar den.

Augusti

Det blir nu den administrativa chefen Sven-Inge Eriksson tillsammans med personal på bostadsuthyrningen som får titta närmare på ett eventuellt reviderat kösystem.

– Vid nästa styrelsemöte i slutet av augusti ska den vara klar. Signalen från styrelsen i dag är att vi nog tycker det behövs någon form av förändring.

Försäljning

Arvika Fastighets AB har även bestämt att sälja hyresfastigheter (boenden för äldre) i Glava, Sulvik och Klässbol samt sju villafastigheter på Prästängen.

– På Prästängen är det egnahem där hyresgästerna erbjuds köpa dem varav jag vet att en bestämt sig för att köpa. Där tar vi in två oberoende värderingsmän för att fastställa priset där vi väger ihop de två värderingarna. När det gäller boendena för äldre är det nog så att vi inte är jättebra på att förvalta mindre fastigheter en bit utanför centralorten. Där är det bättre att någon som ligger närmare och har det enklare att rätta till småfel äger dem.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.