2016-05-19 16:13

2016-05-21 22:31

Martin förlorar sin personliga assistans

CHARLOTTENBERG: Kammarrätten upphäver förvaltningsrättens dom

Martin Fallgren, den 22-årige killen i Charlottenberg som kämpat för att få behålla sin personliga assistans, förlorade i kammarrätten.

– Jag säger som jag har sagt hela tiden, jag kommer aldrig att ge upp förrän jag vet att Martin får det han har rätt till, ett självständigt liv, säger Martins mamma Agneta Sjöberg som precis fått besked om att kammarrätten upphäver förvaltningsrättens dom och fastställer kommunens tidigare beslut.

Sommaren 2014 fick familjen besked från Eda kommun att Martin inte skulle få behålla sin personliga assistans. Han ansågs inte ha tillräckligt stora behov. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som gav Martin rätt till fortsatt personlig assistans.

Men kommunen överklagade i sin tur till kammarrätten som nu gjort bedömningen att hans sammantagna behov av hjälp inte är av sådan karaktär och omfattning att han är berättigad till personlig assistans.

Den hjälp Martin Fallgren haft av en personlig assistent har gjort det möjligt för honom att jobba.

– Förlorar han sin assistent kan han inte behålla jobbet. I dag har han en fast tjänst på Fundo. Han är reparatör, ett arbete som han har utbildat sig till på gymnasiet, säger Agneta Sjöberg som precis hade pratat med sin son i telefon.

– Han blev arg, det var den första reaktionen. Sen kommer han väl att bli orolig och ledsen. Orolig för framtiden, det är han varje dag.

Vad händer nu?

– Jag vet inte så mycket än, vi har inte hunnit gå igenom domen än så vi vet vad som står där. Vi har en jurist till hjälp som ska få läsa igenom domen, säger Agneta Sjöberg.

– Jag säger som jag har sagt hela tiden, jag kommer aldrig att ge upp förrän jag vet att Martin får det han har rätt till, ett självständigt liv, säger Martins mamma Agneta Sjöberg som precis fått besked om att kammarrätten upphäver förvaltningsrättens dom och fastställer kommunens tidigare beslut.

Sommaren 2014 fick familjen besked från Eda kommun att Martin inte skulle få behålla sin personliga assistans. Han ansågs inte ha tillräckligt stora behov. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som gav Martin rätt till fortsatt personlig assistans.

Men kommunen överklagade i sin tur till kammarrätten som nu gjort bedömningen att hans sammantagna behov av hjälp inte är av sådan karaktär och omfattning att han är berättigad till personlig assistans.

Den hjälp Martin Fallgren haft av en personlig assistent har gjort det möjligt för honom att jobba.

– Förlorar han sin assistent kan han inte behålla jobbet. I dag har han en fast tjänst på Fundo. Han är reparatör, ett arbete som han har utbildat sig till på gymnasiet, säger Agneta Sjöberg som precis hade pratat med sin son i telefon.

– Han blev arg, det var den första reaktionen. Sen kommer han väl att bli orolig och ledsen. Orolig för framtiden, det är han varje dag.

Vad händer nu?

– Jag vet inte så mycket än, vi har inte hunnit gå igenom domen än så vi vet vad som står där. Vi har en jurist till hjälp som ska få läsa igenom domen, säger Agneta Sjöberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.