2016-05-19 12:59

2016-05-19 12:59

Chans att tycka till om gc-väg

ARVIKA: Arvika-Jössefors

Arbetet för en gång- och cykelväg mellan Arvika och Jössefors tar trots allt steg framåt. Nu finns det möjligheter att tycka till om det material Trafikverket tagit fram så långt.

Ett så kallat samrådsunderlag finns nu till beskådan för en tilltänkt gång- och cykelväg mellan Arvika och Jössefors, en gc-väg som funnits på önskelistan länge men som ännu inte förverkligats. Redan på 1990-talet fanns exempelvis en arbetsgrupp i frågan.

– Allmänheten får nu tycka till om underlaget, det finns till beskådan på Trafikverkets hemsida, säger Björn Jonsson, Trafikverket Karlstad.

Samrådsmöte

Möjligheten till påverkan finns fram till 2 juni. Efter att allmänheten lämnat in sina eventuella synpunkter kommer dessutom ett offentligt möte att hållas, vilket sker den 9 juni på Arvika Näringslivscentrum då saken ytterligare ska ventileras.

– Eventuellt kommer vi att göra om den gamla planen utifrån det.

Södra sidan

Med utgångspunkt i den arbetsplan som gjordes redan 2004 kommer gång- och cykelvägen att få en sträckning tätt intill väg 172, en sträckning på vägens södra sida. Planerna tolv år bakåt i tiden fullföljdes dock aldrig utan i stället anlades det som många anser vara en halvmesyr, vägrenen blev bredare på bekostnad av att körbanan blev smalare.

2017

Den här gången ska det dock bli en ordentlig gång- och cykelväg, är det tänkt. Enligt Björn Jonsson kan anläggningsjobben komma igång någon gång nästa vår om allt går på räls. Någon budget eller avtal för själva byggandet mellan Trafikverket och Arvika kommun finns dock ännu inte – tidigare har det talats om preliminära kostnader på tio, tolv miljoner kronor.

– Villkoret för start i april nästa år är att det finns en finansiering.

Samarbete

Sedan något år bakåt i tiden finns dock en överenskommelse om att Trafikverket och Arvika kommun går in med lika mycket pengar till byggnationen den dag gc-vägen ska byggas. Pengar har även avsatts till förarbetet.

– Det finns ett jakande svar att vi ska bygga gc-vägen, det finns det protokoll på, säger Håkan Gund, gatu- och trafikansvarig i Arvika.

Ett så kallat samrådsunderlag finns nu till beskådan för en tilltänkt gång- och cykelväg mellan Arvika och Jössefors, en gc-väg som funnits på önskelistan länge men som ännu inte förverkligats. Redan på 1990-talet fanns exempelvis en arbetsgrupp i frågan.

– Allmänheten får nu tycka till om underlaget, det finns till beskådan på Trafikverkets hemsida, säger Björn Jonsson, Trafikverket Karlstad.

Samrådsmöte

Möjligheten till påverkan finns fram till 2 juni. Efter att allmänheten lämnat in sina eventuella synpunkter kommer dessutom ett offentligt möte att hållas, vilket sker den 9 juni på Arvika Näringslivscentrum då saken ytterligare ska ventileras.

– Eventuellt kommer vi att göra om den gamla planen utifrån det.

Södra sidan

Med utgångspunkt i den arbetsplan som gjordes redan 2004 kommer gång- och cykelvägen att få en sträckning tätt intill väg 172, en sträckning på vägens södra sida. Planerna tolv år bakåt i tiden fullföljdes dock aldrig utan i stället anlades det som många anser vara en halvmesyr, vägrenen blev bredare på bekostnad av att körbanan blev smalare.

2017

Den här gången ska det dock bli en ordentlig gång- och cykelväg, är det tänkt. Enligt Björn Jonsson kan anläggningsjobben komma igång någon gång nästa vår om allt går på räls. Någon budget eller avtal för själva byggandet mellan Trafikverket och Arvika kommun finns dock ännu inte – tidigare har det talats om preliminära kostnader på tio, tolv miljoner kronor.

– Villkoret för start i april nästa år är att det finns en finansiering.

Samarbete

Sedan något år bakåt i tiden finns dock en överenskommelse om att Trafikverket och Arvika kommun går in med lika mycket pengar till byggnationen den dag gc-vägen ska byggas. Pengar har även avsatts till förarbetet.

– Det finns ett jakande svar att vi ska bygga gc-vägen, det finns det protokoll på, säger Håkan Gund, gatu- och trafikansvarig i Arvika.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.