2016-05-08 13:11

2016-05-08 13:11

Succé för vårmarknad i Skillingmark

SKILLINGMARK: Intressanta skogsprodukter och klarblå himmel

Första Skillingmarks marknad blev en succé med samvaro i solskenet och intressanta skogsmaskiner att ta del av.

Det begicks något av världspremiär för västra Värmland när vår- och maskinmässan arrangerades i Skillingmarksparken i lördags, bland 15 deltagande entreprenörer och 25-talet knallar fanns ÖTM:s slaghak.

– Den ersätter röjsågar, den ersätter fyra personer med röjsåg, och kan bland annat köras i 58 graders lutning, säger David Gunnestrand, ÖTM. Den är dessutom skonsam mot marken om man kör den med förstånd.

Viadukter

Slaghaken kom enligt Gunnestrand ut på marknaden 2008. För tre, fyra år sedan letade den sig till Sverige och sett till Värmland finns det en i Kils kommun – och nu i Eda. Gunnestrands slaghak klipper upp till två år gammal sly.

– Exempelvis parkförvaltningar, kyrkor och vägbolag kan använda den, den har det goda med sig att den inte stoppar någon trafik och passar bland annat bra runt viadukter.

Högt

Om slaghaken – slagklipparen – var nyast på den nya marknaden var Kjell Öyas kranbil, eller rättare sagt hans kran, högst på marknaden. Hela 39 meter upp i luften når den.

– För bryggbranschen, kommuner och mycket åt energibranschen, säger Kjell. Det handlar om jobb som husmontage, baracker som ska sättas upp och montering och lyftning av transformatorer med mera. Längst ut på 39 meters höjd lyfter den 820 kilo.

Bandsågverk

Slaghaken och kranbilen hade på marknaden sällskap av ett flertal maskiner och fordon att användas i skog och mark, även traktorer, fyrhjulingar, terrängfordon med mera fanns att beskåda. Att beskåda fanns även ett sågverk, ett bandsågverk, bakom detta stod självaste ordföranden i Skillingmarks byalag, Robert Augustsson.

– Ett mobilt bandsågverk, man kan exempelvis åka till kunder som har timmer hemma på gården. Upp till 65 centimeter i diameter och sex meter långa stockar klarar det.

Loppis

Inne i parken, som rustats upp, var det loppisförsäljning med mera av ett 25-tal knallar. Många knallar har varit med förr.

– Jag tänkte köra det här till tippen men så tog jag vägen om Skillingmark, säger Kenneth Myrvold, med ett leende, Myrvold som saluförde bensindunk, verktyg, lyktor och mycket annat av tidigare årgångar.

Fart och fläkt

Marknaden – tillika vår- och maskinmässa – i Skillingmark blev således en succé där folk trivdes i solen. Den lär komma tillbaka nästa vår. Runt 600-700 kom till första upplagan.

– Det har alltid funnits önskemål om att ha en marknad i Skillingmark av lite större karaktär och det har vi dragit i gång nu, säger Robert Augustsson. Vi vill få lite fart i bygden.

Det begicks något av världspremiär för västra Värmland när vår- och maskinmässan arrangerades i Skillingmarksparken i lördags, bland 15 deltagande entreprenörer och 25-talet knallar fanns ÖTM:s slaghak.

– Den ersätter röjsågar, den ersätter fyra personer med röjsåg, och kan bland annat köras i 58 graders lutning, säger David Gunnestrand, ÖTM. Den är dessutom skonsam mot marken om man kör den med förstånd.

Viadukter

Slaghaken kom enligt Gunnestrand ut på marknaden 2008. För tre, fyra år sedan letade den sig till Sverige och sett till Värmland finns det en i Kils kommun – och nu i Eda. Gunnestrands slaghak klipper upp till två år gammal sly.

– Exempelvis parkförvaltningar, kyrkor och vägbolag kan använda den, den har det goda med sig att den inte stoppar någon trafik och passar bland annat bra runt viadukter.

Högt

Om slaghaken – slagklipparen – var nyast på den nya marknaden var Kjell Öyas kranbil, eller rättare sagt hans kran, högst på marknaden. Hela 39 meter upp i luften når den.

– För bryggbranschen, kommuner och mycket åt energibranschen, säger Kjell. Det handlar om jobb som husmontage, baracker som ska sättas upp och montering och lyftning av transformatorer med mera. Längst ut på 39 meters höjd lyfter den 820 kilo.

Bandsågverk

Slaghaken och kranbilen hade på marknaden sällskap av ett flertal maskiner och fordon att användas i skog och mark, även traktorer, fyrhjulingar, terrängfordon med mera fanns att beskåda. Att beskåda fanns även ett sågverk, ett bandsågverk, bakom detta stod självaste ordföranden i Skillingmarks byalag, Robert Augustsson.

– Ett mobilt bandsågverk, man kan exempelvis åka till kunder som har timmer hemma på gården. Upp till 65 centimeter i diameter och sex meter långa stockar klarar det.

Loppis

Inne i parken, som rustats upp, var det loppisförsäljning med mera av ett 25-tal knallar. Många knallar har varit med förr.

– Jag tänkte köra det här till tippen men så tog jag vägen om Skillingmark, säger Kenneth Myrvold, med ett leende, Myrvold som saluförde bensindunk, verktyg, lyktor och mycket annat av tidigare årgångar.

Fart och fläkt

Marknaden – tillika vår- och maskinmässa – i Skillingmark blev således en succé där folk trivdes i solen. Den lär komma tillbaka nästa vår. Runt 600-700 kom till första upplagan.

– Det har alltid funnits önskemål om att ha en marknad i Skillingmark av lite större karaktär och det har vi dragit i gång nu, säger Robert Augustsson. Vi vill få lite fart i bygden.