2016-05-07 14:04

2016-05-07 14:06

Akuten tidvis utan läkare

ARVIKA: Förändringsarbete får skarp kritik

Ris. Kirurgläkarna i Arvika är mycket kritiska till informationen runt förändringsarbetet på Arvika sjukhus. Fortfarande vet man inte syftet med förändringarna och informationen kring förändringarna är förvirrande. Akuten ska exempelvis stå utan läkare vissa tider.

Susann Plate, överläkare på kirurgen, är kritisk till landstingets förändringsarbete på Arvika sjukhus, hon tillhör de tre läkare som gått i bräschen för klinikens öppna brev till landstingsledningen.

– Vi har frågat verksamhetschefen och vi har frågat processledaren och inte fått något svar. Visste man syftet med förändringarna kunde man förklara för personal och patienter, nu vet vi inte det.

Raka rör

Plate vill ha raka rör både i kommunikation och svar. Då hon och kollegorna trots upprepade mejlförfrågningar om ett förklarande möte inte fått svar på vad ledningen vill uppnå med förändringarna ansåg man sig tvungna att skriva det öppna brevet.

– Om vi förstod syftet, exempelvis att minska antalet jourlinjer för att spara si och så mycket pengar, vore det lättare. Då kunde vi komma med förslag hur verksamheten trots allt skulle kunna fungera som bäst. Nu kan vi inte vara en kreativ motpart.

Frågande

Inga akuta operationer kommer att utföras på sjukhuset och kirurgläkarna ställer sig frågan vilka planerade operationer man ska kunna genomföra när man inte längre har möjlighet att lägga in patienterna för observation.

– Det mest bisarra är dock hur man diskuterar runt akuten, säger Plate. Den ska vara öppen dygnet runt, man släpper in patienter med akuta åkommor, men efter 21.00 på vardagar och på helger ska det inte ens finnas en läkare tillgänglig som vi först trodde utan den medicinska bedömningen och även ibland den slutgiltiga behandlingen ska göras av sjuksköterska eller sjuksköterska i samråd med en läkare som sitter i bakjour i Karlstad. Så är det förslag vi fått oss till del. Helt orimligt.

Kompetens

Att bedöma vilka patienter som ska skickas till Karlstad eller vilka som kan erbjudas en tid på mottagningen dagtid är inget lätt arbete och det ska göras av personal med kompetens, påpekar Plate. Just förändringen på akuten är så omfattande och viktig att den borde komma allmänheten till del, anser hon och kirurgläkarna.

– Vi är ytterst förvirrade, och det här ska man börja testa redan i september. Dessutom har vi en sommar framför oss med semestrar. Jag förstår inte hur man ska hinna hitta patientsäkra rutiner i detta. Och det är lika hemskt för patienterna om säkerheten minskar under en testverksamhet som under en inarbetad verksamhet. Ja, jag är orolig för patientsäkerheten, särskilt på akutmottagningen.

Klarlägga

Plate anser att landstingsledningen måste göra det glasklart vad som väntar på akutmottagningen i Arvika med början i höst.

– Patienten tror att den går till en akutmottagning som alltid är bemannad av läkare men det kommer den inte att vara vissa tider på dygnet enligt den information vi har. Detta borde patienterna verkligen få veta så att de kan avgöra om Arvika är en akutmottagning man vill gå till.

Susann Plate, överläkare på kirurgen, är kritisk till landstingets förändringsarbete på Arvika sjukhus, hon tillhör de tre läkare som gått i bräschen för klinikens öppna brev till landstingsledningen.

– Vi har frågat verksamhetschefen och vi har frågat processledaren och inte fått något svar. Visste man syftet med förändringarna kunde man förklara för personal och patienter, nu vet vi inte det.

Raka rör

Plate vill ha raka rör både i kommunikation och svar. Då hon och kollegorna trots upprepade mejlförfrågningar om ett förklarande möte inte fått svar på vad ledningen vill uppnå med förändringarna ansåg man sig tvungna att skriva det öppna brevet.

– Om vi förstod syftet, exempelvis att minska antalet jourlinjer för att spara si och så mycket pengar, vore det lättare. Då kunde vi komma med förslag hur verksamheten trots allt skulle kunna fungera som bäst. Nu kan vi inte vara en kreativ motpart.

Frågande

Inga akuta operationer kommer att utföras på sjukhuset och kirurgläkarna ställer sig frågan vilka planerade operationer man ska kunna genomföra när man inte längre har möjlighet att lägga in patienterna för observation.

– Det mest bisarra är dock hur man diskuterar runt akuten, säger Plate. Den ska vara öppen dygnet runt, man släpper in patienter med akuta åkommor, men efter 21.00 på vardagar och på helger ska det inte ens finnas en läkare tillgänglig som vi först trodde utan den medicinska bedömningen och även ibland den slutgiltiga behandlingen ska göras av sjuksköterska eller sjuksköterska i samråd med en läkare som sitter i bakjour i Karlstad. Så är det förslag vi fått oss till del. Helt orimligt.

Kompetens

Att bedöma vilka patienter som ska skickas till Karlstad eller vilka som kan erbjudas en tid på mottagningen dagtid är inget lätt arbete och det ska göras av personal med kompetens, påpekar Plate. Just förändringen på akuten är så omfattande och viktig att den borde komma allmänheten till del, anser hon och kirurgläkarna.

– Vi är ytterst förvirrade, och det här ska man börja testa redan i september. Dessutom har vi en sommar framför oss med semestrar. Jag förstår inte hur man ska hinna hitta patientsäkra rutiner i detta. Och det är lika hemskt för patienterna om säkerheten minskar under en testverksamhet som under en inarbetad verksamhet. Ja, jag är orolig för patientsäkerheten, särskilt på akutmottagningen.

Klarlägga

Plate anser att landstingsledningen måste göra det glasklart vad som väntar på akutmottagningen i Arvika med början i höst.

– Patienten tror att den går till en akutmottagning som alltid är bemannad av läkare men det kommer den inte att vara vissa tider på dygnet enligt den information vi har. Detta borde patienterna verkligen få veta så att de kan avgöra om Arvika är en akutmottagning man vill gå till.