2016-05-01 17:44

2016-05-01 17:44

Mejern Larsson (S) vill återgå till långsiktigt välfärdsbygge

ARVIKA: Historiska referenser om flyktingkrisen

När de ensamkommande svenska flyktingpojkarna kom till Ellis Island i New York på 1800-talet bröt tulltjänstemännen mot reglerna och släppte in dem, för de visste hur eländigt de hade det i Sverige på den tiden.

Värmländske riksdagsmannen Lars Mejern Larsson (S), som var huvudtalaren på Arvikas 1 majfirande, påminde om en historia som inte ligger så väldigt långt bort i tiden.

– Svenska föräldrar skickade i väg sina tonårspojkar från svält och förtryck, och de fick en fristad i USA.

Berättelsen om svenskarna som emigrerade till USA för 150 år sedan hade en dubbel betydelse i Mejern Larssons tal. Dels är det en parallell till den flykting- och migrantvåg som har kommit till Sverige de senaste åren, dels använde han den som en metafor för hur arbetarrörelsens idéer har växt fram i Sverige.

– Alliansstyrets åtta år av skattelättnader handlade om ”här och nu – mest till mig”. Vi säger ”lugn, vi har tålamod, vi vårdar utvecklingen i ett långsiktigt perspektiv”.

På samma sätt som Kristina från Duvemåla vårdade kärnan från sitt älskade astrakanäppelträd, transporterade den över Atlanten och planterade den i ny jord för att långt senare få smaka sötman från frukten har arbetarrörelsens första generationer gjort, fast med politiska reformer och fackligt arbete, menar Mejern Larsson.

”Satsar igen”

– Det är så vårt generella välfärdssystem har växt fram. Många har vårdat det som själva aldrig fick smaka på välfärden. Nu satsar vi på välfärden igen, sa han i sitt tal i Stadsparken.

Värmländske riksdagsmannen Lars Mejern Larsson (S), som var huvudtalaren på Arvikas 1 majfirande, påminde om en historia som inte ligger så väldigt långt bort i tiden.

– Svenska föräldrar skickade i väg sina tonårspojkar från svält och förtryck, och de fick en fristad i USA.

Berättelsen om svenskarna som emigrerade till USA för 150 år sedan hade en dubbel betydelse i Mejern Larssons tal. Dels är det en parallell till den flykting- och migrantvåg som har kommit till Sverige de senaste åren, dels använde han den som en metafor för hur arbetarrörelsens idéer har växt fram i Sverige.

– Alliansstyrets åtta år av skattelättnader handlade om ”här och nu – mest till mig”. Vi säger ”lugn, vi har tålamod, vi vårdar utvecklingen i ett långsiktigt perspektiv”.

På samma sätt som Kristina från Duvemåla vårdade kärnan från sitt älskade astrakanäppelträd, transporterade den över Atlanten och planterade den i ny jord för att långt senare få smaka sötman från frukten har arbetarrörelsens första generationer gjort, fast med politiska reformer och fackligt arbete, menar Mejern Larsson.

”Satsar igen”

– Det är så vårt generella välfärdssystem har växt fram. Många har vårdat det som själva aldrig fick smaka på välfärden. Nu satsar vi på välfärden igen, sa han i sitt tal i Stadsparken.