2016-04-29 15:37

2016-04-29 15:39

Lundin tappar storkund

JÖSSEFORS: Framtidstron finns kvar

Tapp. Bengt Lundin AB i Jössefors tappar ICA som kund, det oroar dock inte vd:n Lars Lundin särskilt mycket.

Som Arvika Nyheter berättat om tidigare är plastkassebranschen en bransch i förändring. Påtryckningar sker från starka aktörer att affärsgrenen ska gå mot mera förnybara råvaror för att minska miljöpåverkan.

ICA är en sådan aktör, ICA centralt har nu sagt upp avtalet med Bengt Lundin AB i Jössefors för att i stället satsa på sockerrörsbaserade plastkassar.

– ICA är dock speciellt, varje enskild handlare får nämligen handla av vilken aktör som helst men handlarna kan också beställa från sitt lager centralt. De standardkassar som vi levererar till centrallagret förlorar vi nu, säger Lars Lundin.

En tiondel

Det rör sig om 80 miljoner plastkassar per år eller tio procent av produktionen i Jössefors. Förändringen träder i kraft inom några veckor när Lundins lager av ICA-kassar tagit slut.

– Vi kommer att märka en lägre produktion, det kommer vi att göra, men det här är inget som bekymrar mig särskilt mycket. Det är tredje gången vi förlorar ICA, det gäller att hitta nya kunder i stället.

Jobben kvar

Bengt Lundin AB i Jössefors – som tillhör Trioplast-koncernen – har idag cirka 100 anställda, några förändringar i antalet anställda är inte aktuella med tanke på ICA-förlusten.

Bengt Lundin AB är dessutom själva involverade i projekt som på sikt ska ge plastkassar med förnybara råvaror (se särskild artikel). Att företaget inte är särskilt bekymrade över förändringen med ICA visar även att man är i färd med att bygga ut fabriken, det handlar om en utbyggnad budgeterad till 15 miljoner kronor som möjliggör en ökad produktion från 16 000 ton till 20 000 ton per år.

Arbetsmiljö

Utbyggnaden sker på höjden och ska även förbättra arbetsmiljön.

– Vi satsar trots osäkerhetsfaktorer i branschen, säger Lars Lundin.

Som Arvika Nyheter berättat om tidigare är plastkassebranschen en bransch i förändring. Påtryckningar sker från starka aktörer att affärsgrenen ska gå mot mera förnybara råvaror för att minska miljöpåverkan.

ICA är en sådan aktör, ICA centralt har nu sagt upp avtalet med Bengt Lundin AB i Jössefors för att i stället satsa på sockerrörsbaserade plastkassar.

– ICA är dock speciellt, varje enskild handlare får nämligen handla av vilken aktör som helst men handlarna kan också beställa från sitt lager centralt. De standardkassar som vi levererar till centrallagret förlorar vi nu, säger Lars Lundin.

En tiondel

Det rör sig om 80 miljoner plastkassar per år eller tio procent av produktionen i Jössefors. Förändringen träder i kraft inom några veckor när Lundins lager av ICA-kassar tagit slut.

– Vi kommer att märka en lägre produktion, det kommer vi att göra, men det här är inget som bekymrar mig särskilt mycket. Det är tredje gången vi förlorar ICA, det gäller att hitta nya kunder i stället.

Jobben kvar

Bengt Lundin AB i Jössefors – som tillhör Trioplast-koncernen – har idag cirka 100 anställda, några förändringar i antalet anställda är inte aktuella med tanke på ICA-förlusten.

Bengt Lundin AB är dessutom själva involverade i projekt som på sikt ska ge plastkassar med förnybara råvaror (se särskild artikel). Att företaget inte är särskilt bekymrade över förändringen med ICA visar även att man är i färd med att bygga ut fabriken, det handlar om en utbyggnad budgeterad till 15 miljoner kronor som möjliggör en ökad produktion från 16 000 ton till 20 000 ton per år.

Arbetsmiljö

Utbyggnaden sker på höjden och ska även förbättra arbetsmiljön.

– Vi satsar trots osäkerhetsfaktorer i branschen, säger Lars Lundin.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.