2016-04-29 10:48

2016-04-29 10:48

Inspirerande läsning inför sommaren

ARVIKA: Biblioteket tipsar om trädgårdsböcker

Äppelblommen är inte långt borta. Nu är det vår och många väntar på och vill förbereda sig inför sommarens intågande. Bibliotekspersonalen tipsar om många inspirerande böcker om villa och trädgård men också om växter och inredning på balkong och ekologiskt tänk.

Hur bygger man en gunga, en bänk eller en brygga? Hur anlägger jag en damm? Hur binder man pil till ett snyggt växtstöd? Hur och när sår man tomater? En god bok eller varför inte flera – kan visa hur du lyckas med vårligt arbete eller en helt ny önskad förändring i din bostad, på din balkong eller i din trädgård.

– Tidigt på våren är det läge för att stapla ved för torkning över sommaren, sätta upp fågelholkar, beskära träd och så tomater, säger Maria Wiman.

Även magasin

Vad som kanske glöms bort är att biblioteket även har flera magasin om trädgård. Till exempel: Allt om trädgård, Gård och torp, Allt i hemmet och Hus och hem.

Populärt är olika typer av handböcker. Om ett specifikt ämne som till exempel boken Ved av författaren Lars Mytting samt Balkongliv av Susann Gson Engqvist och Åke Truedssons bok Odla tomater. Vill du läsa om hur man bygger en fågelholk kan du kika i Lennart Bolunds bok i ämnet.

Handbok med det mesta

En handbok som det finns det mesta i är: Den stora boken om trädgårdsprojekt författad av Marianne Svärd Häggvik. I den boken hittar du praktiska tips och råd gällande sten, tegel, trä, pil, betong, metall och glas. En storsäljare och mycket utlånad bok är Trädgårdsdesign i praktiken skriven av Dan och Ann Christin Rosenholm.

Gillar du arga snickaren så har Anders Öfvergård kommit ut med boken Bygga, fixa bo. I fråga om att bygga finns också Mattias Wenblads bok Snickra: till trädgård och uterum. Tycker barnen att det är roligt att studera hur frö blir till planta, tipsar bibliotekspersonalen om Så ett frö: en odlingsbok från Rosendals trädgård skriven av Annelie Johansson. En poetisk och praktisk bok som blev vald till årets trädgårdsbok 2015 av Stockholms Gartnersällskap.

Ekologiskt och nytt

Tänker du ekologiskt finns en ny bok med titeln Skillnadens trädgård: Ett ekologiskt trädgårdsskafferi av Sara Bäckmo. Fler nya böcker för i år är: Sten och betong i trädgården: 50 projekt för hemmafixaren av Leif Qvist och Tina Råmans bok Gödsel: om trädgårdens näringsliv.

Ytterligare tips är: Stora friggeboken av Roger Nyström, Fönster och dörrar på äldre hus av Liselotte Jarnerup Nilsson, samt Malin Hidesäter och Anna Skoogs bok om Krukväxter. Låt dig inspireras med andra ord!

Hur bygger man en gunga, en bänk eller en brygga? Hur anlägger jag en damm? Hur binder man pil till ett snyggt växtstöd? Hur och när sår man tomater? En god bok eller varför inte flera – kan visa hur du lyckas med vårligt arbete eller en helt ny önskad förändring i din bostad, på din balkong eller i din trädgård.

– Tidigt på våren är det läge för att stapla ved för torkning över sommaren, sätta upp fågelholkar, beskära träd och så tomater, säger Maria Wiman.

Även magasin

Vad som kanske glöms bort är att biblioteket även har flera magasin om trädgård. Till exempel: Allt om trädgård, Gård och torp, Allt i hemmet och Hus och hem.

Populärt är olika typer av handböcker. Om ett specifikt ämne som till exempel boken Ved av författaren Lars Mytting samt Balkongliv av Susann Gson Engqvist och Åke Truedssons bok Odla tomater. Vill du läsa om hur man bygger en fågelholk kan du kika i Lennart Bolunds bok i ämnet.

Handbok med det mesta

En handbok som det finns det mesta i är: Den stora boken om trädgårdsprojekt författad av Marianne Svärd Häggvik. I den boken hittar du praktiska tips och råd gällande sten, tegel, trä, pil, betong, metall och glas. En storsäljare och mycket utlånad bok är Trädgårdsdesign i praktiken skriven av Dan och Ann Christin Rosenholm.

Gillar du arga snickaren så har Anders Öfvergård kommit ut med boken Bygga, fixa bo. I fråga om att bygga finns också Mattias Wenblads bok Snickra: till trädgård och uterum. Tycker barnen att det är roligt att studera hur frö blir till planta, tipsar bibliotekspersonalen om Så ett frö: en odlingsbok från Rosendals trädgård skriven av Annelie Johansson. En poetisk och praktisk bok som blev vald till årets trädgårdsbok 2015 av Stockholms Gartnersällskap.

Ekologiskt och nytt

Tänker du ekologiskt finns en ny bok med titeln Skillnadens trädgård: Ett ekologiskt trädgårdsskafferi av Sara Bäckmo. Fler nya böcker för i år är: Sten och betong i trädgården: 50 projekt för hemmafixaren av Leif Qvist och Tina Råmans bok Gödsel: om trädgårdens näringsliv.

Ytterligare tips är: Stora friggeboken av Roger Nyström, Fönster och dörrar på äldre hus av Liselotte Jarnerup Nilsson, samt Malin Hidesäter och Anna Skoogs bok om Krukväxter. Låt dig inspireras med andra ord!

  • Karin Gustafsson