2016-04-29 15:55

2016-04-29 15:55

Första privata hygienisten

ARVIKA: Nytänkande inom tandvård

Värmlands första privata tandhygienistpraktik, Lilla Tandkronan, har öppnat på Kyrkogatan i Arvika.

Privata tandläkare och samarbete mellan privata tandläkare och tandhygienister är inte ovanligt. En privat praktik med bara tandhygienist är däremot mindre vanligt. En sådan finns dock numera i centrala Arvika genom Ing-Marie Albinsson.

– I vintras bestämde jag mig att ta steget fullt ut, nu eller aldrig tänkte jag. Det här är en dröm jag haft som jag nu genomför.

20 år

Albinsson har runt 20 års erfarenhet från arbete med tandhälsa och har bland annat tjänstgjort som tandhygienist inom folktandvården i Åmotfors och Årjäng. Hon vill på sina 38 kvadratmeter stora mottagning skapa en ”mjuk” atmosfär som inte känns lika ”sjukhuslik” som kanske en traditionell tandklinik gör.

– Inte det där sterila. Ett lugnt och tryggt möte. En behaglig känsla där du alltid får träffa samma person. Lite lyx i vardagen, där du blir ompysslad.

Röntgen

Ing-Marie Albinsson säger att hon erbjuder allt en tandhygienist kan erbjuda, bland annat undersökning, röntgen (utan strålning via ett infrarött ljus), fluorbehandling, polering och borttagande av tandsten. Även viss form av tandblekning samt tandsmyckning utförs. Hon vänder sig i första hand till vuxna.

– Många har frågat mig vilken tandläkare jag kommer att samarbeta med, jag brukar svara att det är patienten själv som bestämmer vilken de vill ska utföra den tandvård som inte jag har den formella kompetensen för. Från folktandvården och från privata tandläkare har jag mött nyfikenhet, det här är ju lite nytt. Flera tycker detta är lite häftigt.

Avtal

Albinsson är ansluten till Försäkringskassan och kostnaderna är enligt henne de samma som om man går privat eller hos folktandvården. Målet hon har är att kunna ta emot cirka 30 patienter i veckan.

– Sex dagar i veckan ska jag ha öppet. Och jag ska försöka anpassa öppettiderna till tider när folk har som störst möjlighet att komma med tanke på jobb och annat.

Meningsfullt

Via Starta-eget-kurs på Arvika Näringslivscentrum och ett beslut att ta sig ur den egna trygghetszonen är hon nu redo att möta patienterna. Hon har investerat en hel del pengar i utrustningen på Lilla Tandkronan.

– Målet är inte att bli rik, utan fortsätta göra det jag trivs med och dessutom själv bestämma över balansen mellan jobb och fritid.

Privata tandläkare och samarbete mellan privata tandläkare och tandhygienister är inte ovanligt. En privat praktik med bara tandhygienist är däremot mindre vanligt. En sådan finns dock numera i centrala Arvika genom Ing-Marie Albinsson.

– I vintras bestämde jag mig att ta steget fullt ut, nu eller aldrig tänkte jag. Det här är en dröm jag haft som jag nu genomför.

20 år

Albinsson har runt 20 års erfarenhet från arbete med tandhälsa och har bland annat tjänstgjort som tandhygienist inom folktandvården i Åmotfors och Årjäng. Hon vill på sina 38 kvadratmeter stora mottagning skapa en ”mjuk” atmosfär som inte känns lika ”sjukhuslik” som kanske en traditionell tandklinik gör.

– Inte det där sterila. Ett lugnt och tryggt möte. En behaglig känsla där du alltid får träffa samma person. Lite lyx i vardagen, där du blir ompysslad.

Röntgen

Ing-Marie Albinsson säger att hon erbjuder allt en tandhygienist kan erbjuda, bland annat undersökning, röntgen (utan strålning via ett infrarött ljus), fluorbehandling, polering och borttagande av tandsten. Även viss form av tandblekning samt tandsmyckning utförs. Hon vänder sig i första hand till vuxna.

– Många har frågat mig vilken tandläkare jag kommer att samarbeta med, jag brukar svara att det är patienten själv som bestämmer vilken de vill ska utföra den tandvård som inte jag har den formella kompetensen för. Från folktandvården och från privata tandläkare har jag mött nyfikenhet, det här är ju lite nytt. Flera tycker detta är lite häftigt.

Avtal

Albinsson är ansluten till Försäkringskassan och kostnaderna är enligt henne de samma som om man går privat eller hos folktandvården. Målet hon har är att kunna ta emot cirka 30 patienter i veckan.

– Sex dagar i veckan ska jag ha öppet. Och jag ska försöka anpassa öppettiderna till tider när folk har som störst möjlighet att komma med tanke på jobb och annat.

Meningsfullt

Via Starta-eget-kurs på Arvika Näringslivscentrum och ett beslut att ta sig ur den egna trygghetszonen är hon nu redo att möta patienterna. Hon har investerat en hel del pengar i utrustningen på Lilla Tandkronan.

– Målet är inte att bli rik, utan fortsätta göra det jag trivs med och dessutom själv bestämma över balansen mellan jobb och fritid.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.