2016-04-29 10:54

2016-04-30 07:12

Åter med nya krafter

ARVIKA/KIL: Bjuder in till Värmlands hjärta för elfte gången

Under helgen kan man till exempel ta en tur på sisådär fyra mil, göra ett tiotal stopp efter vägen och kika in i verkstäder, ateljéer och lite annorlunda utställningslokaler. Värmlands hjärta är tillbaka.

Det var tioårsjubileum 2014, en stor satsning som tog på krafterna, så förra året var det paus för konstrundan, men nu är de medverkande konstnärerna tillbaka med nya krafter och nya verk. Alla bor de längs med den relativt hjärtformade rundan som slingrar sig genom både Arvika och Kils – och nästan Sunnes – kommuner.

Fina gäster

Precis som under tidigare år deltar inbjudna gästkonstnärer, bland annat Göteborgskonstnären Lena Rydén, som målar mycket i tusch, inspirerad av kinesiskt tuschmåleri – något hon också har skrivit en bok om – och hon undervisar också vid konstskolan Domen i hemstaden. Hon ställer ut i missionshuset, Högboda gård, tillsammans med keramikern Lena Schött som bor just där.

– Jag jobbar mest i lera, men gör ingen brukskeramik. Jag jobbar mycket ifrån känslor och upplevelser, sådant som berör mig starkt, sådant som jag behöver hantera. Jag jobbar väldigt långsamt, gör ingen stor produktion över huvudtaget, säger hon.

– Och så har vi Magnus Hedman och Ellen Heller som ju också har flytta hit och som gör att hjärtat blir helhjärtat nu, säger Maria Westergren Vildhjärta och syftar på formen på slingan.

Paret Hedman och Heller byggde upp och drev under 16 års tid den stora konstgården i Häljebol, men flyttade sedan till Mariestad under några år. Nu är de tillbaka i Värmland, där de köpt en mindre gård i Nordsjö, Bäcken, i Kils kommun. De visar måleri, grafik och skulptur.

Gästar logen

Gästkonstnärer, om än lokala, är också bildkonstnären Kenneth Börjesson och keramikern Kerstin Andersson, som visar olika verk i en loge i Toltan, Ängbråten, alldeles i närheten av Maria Westerberg Vildhjärtas gård där pinnar och grenar får nytt liv.

Per-Erik Aronsson har varit med i Värmlands hjärta under flera år och kommer att visa ett retrospektiv över tidigare verk som han har deltagit med. De kan beskådas i gamla skolan i Brunsberg. I Boda Prästgård håller glaskonstnärerna Håkan Blomqvist och Karin Westman ateljén öppen och hos Karin Fast Aronsson i Högboda visas akrylmåleri.

Elisabeth Ryhre, som ställer ut i danslogen på Orrnäset har skogen som tema i sina verk, den och dess naturväsen framträder i såväl frottagebilder som i foto och måleri.

Keramikern Anders Fredholm passar på att utmana ödet och kommer att öppna ugnen med de allra färskaste verken på lördagsmorgonen. För säkerhets skull har han också laddat upp med de uppskattade blomkrukor som han bara kan göra då och då, nämligen när han har lyckats få tag på den alldeles speciella leran från Hälsingland.

Han och hans Kerstin Löfgren, textilkonstnär, håller öppet hemma i Ölserud, Där Framme. Förutom stickat med garn från bland annat Shetland har också Kerstin Löfgren, som vanligt, en hel massa olika skott färdiga. Pelargoner, tomater och annat smått som spirar och grönskar.

Mer om Värmlands hjärta kan du hitta på deras Facebooksida och på hemsidan, varmlandshjarta.net

Det var tioårsjubileum 2014, en stor satsning som tog på krafterna, så förra året var det paus för konstrundan, men nu är de medverkande konstnärerna tillbaka med nya krafter och nya verk. Alla bor de längs med den relativt hjärtformade rundan som slingrar sig genom både Arvika och Kils – och nästan Sunnes – kommuner.

Fina gäster

Precis som under tidigare år deltar inbjudna gästkonstnärer, bland annat Göteborgskonstnären Lena Rydén, som målar mycket i tusch, inspirerad av kinesiskt tuschmåleri – något hon också har skrivit en bok om – och hon undervisar också vid konstskolan Domen i hemstaden. Hon ställer ut i missionshuset, Högboda gård, tillsammans med keramikern Lena Schött som bor just där.

– Jag jobbar mest i lera, men gör ingen brukskeramik. Jag jobbar mycket ifrån känslor och upplevelser, sådant som berör mig starkt, sådant som jag behöver hantera. Jag jobbar väldigt långsamt, gör ingen stor produktion över huvudtaget, säger hon.

– Och så har vi Magnus Hedman och Ellen Heller som ju också har flytta hit och som gör att hjärtat blir helhjärtat nu, säger Maria Westergren Vildhjärta och syftar på formen på slingan.

Paret Hedman och Heller byggde upp och drev under 16 års tid den stora konstgården i Häljebol, men flyttade sedan till Mariestad under några år. Nu är de tillbaka i Värmland, där de köpt en mindre gård i Nordsjö, Bäcken, i Kils kommun. De visar måleri, grafik och skulptur.

Gästar logen

Gästkonstnärer, om än lokala, är också bildkonstnären Kenneth Börjesson och keramikern Kerstin Andersson, som visar olika verk i en loge i Toltan, Ängbråten, alldeles i närheten av Maria Westerberg Vildhjärtas gård där pinnar och grenar får nytt liv.

Per-Erik Aronsson har varit med i Värmlands hjärta under flera år och kommer att visa ett retrospektiv över tidigare verk som han har deltagit med. De kan beskådas i gamla skolan i Brunsberg. I Boda Prästgård håller glaskonstnärerna Håkan Blomqvist och Karin Westman ateljén öppen och hos Karin Fast Aronsson i Högboda visas akrylmåleri.

Elisabeth Ryhre, som ställer ut i danslogen på Orrnäset har skogen som tema i sina verk, den och dess naturväsen framträder i såväl frottagebilder som i foto och måleri.

Keramikern Anders Fredholm passar på att utmana ödet och kommer att öppna ugnen med de allra färskaste verken på lördagsmorgonen. För säkerhets skull har han också laddat upp med de uppskattade blomkrukor som han bara kan göra då och då, nämligen när han har lyckats få tag på den alldeles speciella leran från Hälsingland.

Han och hans Kerstin Löfgren, textilkonstnär, håller öppet hemma i Ölserud, Där Framme. Förutom stickat med garn från bland annat Shetland har också Kerstin Löfgren, som vanligt, en hel massa olika skott färdiga. Pelargoner, tomater och annat smått som spirar och grönskar.

Mer om Värmlands hjärta kan du hitta på deras Facebooksida och på hemsidan, varmlandshjarta.net

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.