2016-04-19 06:00

2016-04-21 12:04

Utbyte som växer

ARVIKA: 16 tyska elever testar arbetslivet i Västvärmland

De anlände till Arvika i söndags, slogs av den vackra naturen vid Ingestrand och är nu redo att ge sig ut i det västvärmländska arbetslivet. För tredje året i rad tar Taserudsgymnasiet emot elever från Kassel i Tyskland.

– Det här växer för varje år. Nästa år kommer vi att skicka 16 till 18 elever härifrån till Tyskland och ett 40-tal elever kommer hit under olika perioder, berättar Leif Edvardsson, lärare på fordonsprogrammet och koordinator för utbytet.

På sikt ska alla skolans program vara representerade, det här året deltar fordon, bygg, omvårdnad och VVS.

Taserudselever är på plats

Den nionde april åkte åtta Taserudsleveer till Kassel tillsammans med lärarna Ulf Dahlen och Yvonne Kristoffersson för att praktisera inom bland annat vård, VVS och bygg. Nu har lärarna avbytts av två nya, men eleverna är kvar till och med den 23 april.

Här i Arvika har de tyska eleverna precis landat, de kom i söndags. Efter att andäktigt ha beundrat naturen vid Ingestrands camping var det dags för en introduktion på Taserudsgymnasiet under måndagen och igår, tisdag, slussades de ut till sina olika arbetsplatser.

Lokala företag bidrar

Precis som Taserudsleverna studerar de vid olika yrkesprogram och nu samlar de nya, värdefulla erfarenheter ute i den svenska verkligheten. De är fördelade på ett tiotal arbetsplatser: Björklunds Rör, Thermia, Lecab Lastbil, Helmia Person och Lastbil, Biltjänst, El & Motor, Bengt Lundin, Crem, Arvika kommun (inom vatten och avlopp, elnät och vård och omsorg), Westmatic och Soletaer.

– Det här vore inte möjligt om inte de lokala företagen ställde upp, och det roliga är att de som var med förra året gärna ville vara med i år också, säger Leif Edvardsson.

Lär av Taserud

Deras lärare, Michael Ruks, har också praktik, fast på Taserudsgymnasiet där han dels testar den svenska motsvarigheten till sin ordinarie tjänst som ellärare, men också tar del av undervisningen av invandrade elever.

– Tyskland har ju tagit emot många invandrare och nu vill de se hur vi jobbar med det här.

Utbytesverksamheten mellan skolorna – Taserudsgymnasiet i Arvika, Oscar von Mille Schule, Willy Brandt Schule och Bubiza byggskola i Kassel – möjliggörs genom EU-programmet Erasmus.

Verksamheten är värdefull på flera sätt för eleverna.

– De får ju komma ut på en arbetsplats inom det yrke de utbildar sig till och får samtidigt möta en helt annan kultur och ett annat språk. Samtidigt visar vi att det är möjligt att jobba utomlands inom EU.

– Det här växer för varje år. Nästa år kommer vi att skicka 16 till 18 elever härifrån till Tyskland och ett 40-tal elever kommer hit under olika perioder, berättar Leif Edvardsson, lärare på fordonsprogrammet och koordinator för utbytet.

På sikt ska alla skolans program vara representerade, det här året deltar fordon, bygg, omvårdnad och VVS.

Taserudselever är på plats

Den nionde april åkte åtta Taserudsleveer till Kassel tillsammans med lärarna Ulf Dahlen och Yvonne Kristoffersson för att praktisera inom bland annat vård, VVS och bygg. Nu har lärarna avbytts av två nya, men eleverna är kvar till och med den 23 april.

Här i Arvika har de tyska eleverna precis landat, de kom i söndags. Efter att andäktigt ha beundrat naturen vid Ingestrands camping var det dags för en introduktion på Taserudsgymnasiet under måndagen och igår, tisdag, slussades de ut till sina olika arbetsplatser.

Lokala företag bidrar

Precis som Taserudsleverna studerar de vid olika yrkesprogram och nu samlar de nya, värdefulla erfarenheter ute i den svenska verkligheten. De är fördelade på ett tiotal arbetsplatser: Björklunds Rör, Thermia, Lecab Lastbil, Helmia Person och Lastbil, Biltjänst, El & Motor, Bengt Lundin, Crem, Arvika kommun (inom vatten och avlopp, elnät och vård och omsorg), Westmatic och Soletaer.

– Det här vore inte möjligt om inte de lokala företagen ställde upp, och det roliga är att de som var med förra året gärna ville vara med i år också, säger Leif Edvardsson.

Lär av Taserud

Deras lärare, Michael Ruks, har också praktik, fast på Taserudsgymnasiet där han dels testar den svenska motsvarigheten till sin ordinarie tjänst som ellärare, men också tar del av undervisningen av invandrade elever.

– Tyskland har ju tagit emot många invandrare och nu vill de se hur vi jobbar med det här.

Utbytesverksamheten mellan skolorna – Taserudsgymnasiet i Arvika, Oscar von Mille Schule, Willy Brandt Schule och Bubiza byggskola i Kassel – möjliggörs genom EU-programmet Erasmus.

Verksamheten är värdefull på flera sätt för eleverna.

– De får ju komma ut på en arbetsplats inom det yrke de utbildar sig till och får samtidigt möta en helt annan kultur och ett annat språk. Samtidigt visar vi att det är möjligt att jobba utomlands inom EU.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.