2016-04-12 14:53

2016-04-12 14:53

Ingen vill sälja kött till Arvika och Eda kommuner

ARVIKA/EDA: Upphandling utan anbud

Ingen vill leverera kött till Arvika och Eda kommuner när detta lades ut på anbud.

Arvika och Eda kommuner har tillsammans försökt upphandla 5 000 kilo färskt kött till kommunernas tillagningskök med början 1 september. Dock utan att lyckas. Vid anbudsöppningen hade inget företag lämnat anbud.

– Även de stora företagen avstod från att lägga anbud på färskt kött, säger Annika Bryngelsson, enhetschef kost i Arvika.

Delat upp

Trots att kommunerna delat upp upphandlingen i flera delar – för att därmed göra det möjligt för lokala leverantörer att i större utsträckning delta – kom inga anbud in. Man har bland annat delat in anbudet i torrvaror och mejerivaror var för sig. Samt färskt kött.

– Det hade varit roligt om någon mindre lämnat anbud men problemet kan vara att de inte har kvantiteten.

Strimlat

Det som efterfrågades i upphandlingen var cirka 2 500 kilo färs och resterande strimlat/tärnat kött samt några fransyskor, köttet skulle dessutom köras ut till 19 kök.

– Vi vill gärna ha närproducerat kött men vi har ingen utökad budgetram för detta utan det ska köpas in med befintlig budget. Ett område hos oss som är helt ekologiskt är dock mejeriprodukter. Även vitkål, bananer, morötter och potatis är med i vårt ekologiska sortiment. Vårt mål för ekovaror är drygt 20 procent för 2016, säger Bryngelsson.

Bjudit in

Att företagen inte skulle veta om upphandlingen håller Bryngelsson för uteslutet, bland annat läggs anbuden ut på en särskild hemsida företagen kan prenumerera på. Kommunen har tidigare även bland annat bjudit in Hushållningssällskapet och man har anordnat offentligt möte om detta – då kom dock ingen.

Kolla igen

I Arvika serveras för övrigt 4 500 portioner lunch varje dag. Hur frågan om färskt kött nu ska lösas kommer kommunens inköpsenhet att titta vidare på.

– Vi har nu fått avbryta upphandlingen i väntan på hur vi ska göra. Vi har tid på oss att få till detta på något sätt, vi får se vad vi kommer fram till.

Arvika och Eda kommuner har tillsammans försökt upphandla 5 000 kilo färskt kött till kommunernas tillagningskök med början 1 september. Dock utan att lyckas. Vid anbudsöppningen hade inget företag lämnat anbud.

– Även de stora företagen avstod från att lägga anbud på färskt kött, säger Annika Bryngelsson, enhetschef kost i Arvika.

Delat upp

Trots att kommunerna delat upp upphandlingen i flera delar – för att därmed göra det möjligt för lokala leverantörer att i större utsträckning delta – kom inga anbud in. Man har bland annat delat in anbudet i torrvaror och mejerivaror var för sig. Samt färskt kött.

– Det hade varit roligt om någon mindre lämnat anbud men problemet kan vara att de inte har kvantiteten.

Strimlat

Det som efterfrågades i upphandlingen var cirka 2 500 kilo färs och resterande strimlat/tärnat kött samt några fransyskor, köttet skulle dessutom köras ut till 19 kök.

– Vi vill gärna ha närproducerat kött men vi har ingen utökad budgetram för detta utan det ska köpas in med befintlig budget. Ett område hos oss som är helt ekologiskt är dock mejeriprodukter. Även vitkål, bananer, morötter och potatis är med i vårt ekologiska sortiment. Vårt mål för ekovaror är drygt 20 procent för 2016, säger Bryngelsson.

Bjudit in

Att företagen inte skulle veta om upphandlingen håller Bryngelsson för uteslutet, bland annat läggs anbuden ut på en särskild hemsida företagen kan prenumerera på. Kommunen har tidigare även bland annat bjudit in Hushållningssällskapet och man har anordnat offentligt möte om detta – då kom dock ingen.

Kolla igen

I Arvika serveras för övrigt 4 500 portioner lunch varje dag. Hur frågan om färskt kött nu ska lösas kommer kommunens inköpsenhet att titta vidare på.

– Vi har nu fått avbryta upphandlingen i väntan på hur vi ska göra. Vi har tid på oss att få till detta på något sätt, vi får se vad vi kommer fram till.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.