2016-04-07 11:44

2016-04-07 11:44

Unionen utökar varslet

VÄRMLAND: Nu berörs även Arvika

Nu tas fler arbetsplatser ut i Unionens strejk. Bland annat AB Svensk bilprovning i Arvika.

På onsdagen varslade Unionen och Sveriges Ingenjörer tillsammans om storstrejk i hela landet. I Värmland berör det närmare 400 av Unionens medlemmar på ett 20-tal arbetsplatser i länet. I första skedet berördes inga företag i Arvika/Eda.

10 000 medlemmar

Totalt varslades i första omgången omkring 10 000 av Unionens medlemmar i Sverige om strejk. Konflikten, som framför allt röt rätten till flexpension bryter ut måndagen den 18 april klockan 12 om inte avtal träffats innan dess. Varslet läggs mot företag inom tjänstesektorn där Almega är arbetsgivarorganisation.

– Anledningen är Almegas ovilja att införa flexpension i sina avtal. Samma flexpension som redan finns avtalad inom industri, bygg, transport och handel. Unionen krokar nu arm med Sveriges Ingenjörer för att driva igenom samma pensionsvillkor i tjänstesektorn, säger Magnus Hildebrand, regionchef före Unionen i Värmland i ett pressmeddelande.

Även tjänstesektorn

– Alla medlemmar i Unionen ska ha samma rätt till en bra pension. Oavsett om vi jobbar i tjänstesektorn eller i någon annan bransch. Allt annat vore oansvarigt och djupt orättvist. Almega tycker att den som vill höja sin pensionsavsättning får göra det med sänkt lön. Det kan vi inte gå med på. Självklart ska även anställda inom tjänstesektorn omfattas av flexpension, säger Magnus Hildebrand.

De företag i Värmland som berörs av det gemensamma varslet med Sveriges Ingenjörer är Atea, Eltel, TeliaSonera och Tieto inom IT-branschen. Unionen tar även ut medlemmar inom sektorn Säkerhets- och serviceföretag samt Medieföretagen Public Service-området.

De orter som berörs av varslet är Karlstad, Filipstad, Hagfors, Kristinehamn och Säffle.

Del av ”märket”

– Märket är satt och flexpension är nu sedan två avtalsrörelser tillbaka en given del av just märket. Om Almega vill följa märket som de säger, då finns det ingen anledning att streta emot i frågan om flexpension. Vi vill naturligtvis inte strejka utan hade gärna löst det här vid förhandlingsbordet. Men det går inte förhandla med någon som inte vill förhandla, säger Magnus Hildebrand.

Utökade varslet

Under torsdagen kom besked om ett utökat varsel.

– Varlset om storstrejk utökas nu ytterligare genom att Unionen i dag varslar om strejk även inom området Utveckling och Service och berör Svensk Bilprovning, Opus Bilprovning samt Besikta Bilprovning. Alla har Almega som arbetsgivarorganisation och varslet handlar återigen om rätten till flexpension på samtliga av Unionens områden i det privata näringslivet, skrivber Unionen i ett pressmeddelande.

De berörda företagen har verksamhet i Arvika, Karlstad, Filipstad, Hagfors, Kristinehamn, Sunne, Säffle, Åmål och Årjäng

– Alla har Almega som arbetsgivarorganisation och varslet handlar återigen om rätten till flexpension på samtliga av Unionens områden i det privata näringslivet, säger Magnus Hildebrand.

På onsdagen varslade Unionen och Sveriges Ingenjörer tillsammans om storstrejk i hela landet. I Värmland berör det närmare 400 av Unionens medlemmar på ett 20-tal arbetsplatser i länet. I första skedet berördes inga företag i Arvika/Eda.

10 000 medlemmar

Totalt varslades i första omgången omkring 10 000 av Unionens medlemmar i Sverige om strejk. Konflikten, som framför allt röt rätten till flexpension bryter ut måndagen den 18 april klockan 12 om inte avtal träffats innan dess. Varslet läggs mot företag inom tjänstesektorn där Almega är arbetsgivarorganisation.

– Anledningen är Almegas ovilja att införa flexpension i sina avtal. Samma flexpension som redan finns avtalad inom industri, bygg, transport och handel. Unionen krokar nu arm med Sveriges Ingenjörer för att driva igenom samma pensionsvillkor i tjänstesektorn, säger Magnus Hildebrand, regionchef före Unionen i Värmland i ett pressmeddelande.

Även tjänstesektorn

– Alla medlemmar i Unionen ska ha samma rätt till en bra pension. Oavsett om vi jobbar i tjänstesektorn eller i någon annan bransch. Allt annat vore oansvarigt och djupt orättvist. Almega tycker att den som vill höja sin pensionsavsättning får göra det med sänkt lön. Det kan vi inte gå med på. Självklart ska även anställda inom tjänstesektorn omfattas av flexpension, säger Magnus Hildebrand.

De företag i Värmland som berörs av det gemensamma varslet med Sveriges Ingenjörer är Atea, Eltel, TeliaSonera och Tieto inom IT-branschen. Unionen tar även ut medlemmar inom sektorn Säkerhets- och serviceföretag samt Medieföretagen Public Service-området.

De orter som berörs av varslet är Karlstad, Filipstad, Hagfors, Kristinehamn och Säffle.

Del av ”märket”

– Märket är satt och flexpension är nu sedan två avtalsrörelser tillbaka en given del av just märket. Om Almega vill följa märket som de säger, då finns det ingen anledning att streta emot i frågan om flexpension. Vi vill naturligtvis inte strejka utan hade gärna löst det här vid förhandlingsbordet. Men det går inte förhandla med någon som inte vill förhandla, säger Magnus Hildebrand.

Utökade varslet

Under torsdagen kom besked om ett utökat varsel.

– Varlset om storstrejk utökas nu ytterligare genom att Unionen i dag varslar om strejk även inom området Utveckling och Service och berör Svensk Bilprovning, Opus Bilprovning samt Besikta Bilprovning. Alla har Almega som arbetsgivarorganisation och varslet handlar återigen om rätten till flexpension på samtliga av Unionens områden i det privata näringslivet, skrivber Unionen i ett pressmeddelande.

De berörda företagen har verksamhet i Arvika, Karlstad, Filipstad, Hagfors, Kristinehamn, Sunne, Säffle, Åmål och Årjäng

– Alla har Almega som arbetsgivarorganisation och varslet handlar återigen om rätten till flexpension på samtliga av Unionens områden i det privata näringslivet, säger Magnus Hildebrand.