2016-03-29 18:45

2016-03-29 18:45

"Inga angrepp har registrerats"

ARVIKA: Länsstyrelsen säger nej till skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen avslår en ansökan om skyddsjakt på varg i Glaskogsreviret. Vargarna har inte uppvisat något närgånget beteende mot människor och inga angrepp på djur har rapporterats i området konstateras det.

Ansökan skickades in i februari av Ronny Wester, förbundsordförande i Rädda jakten och ombud för ett antal boende i Skällarbyn och Växvik. Enligt ansökan upplever boende i området att vargarna har blivit alltmer närgångna och det finns oro för att ”en allvarligt menad attack mot människa inte är långt borta”. Framförallt är det barnens säkerhet man tänker på. De uppges vara rädda och kan inte gå ensamma till skolbussen.

Några konkreta händelser lyfts fram i ansökan. Det handlar om olika observationer som gjorts av vargar som har rört sig i området. I ett fall har en varg filmats och man har också hittat spår. Länsstyrelsens egna spårningar i vargreviret har visat att fyra individer rört sig cirka tre kilometer söder om Skällarbyn.

Länsstyrelsen påpekar i sitt beslut att de händelser som har rapporterats mycket väl kan ”uppfattas som oönskade” men att det inte är onormalt att vargar och andra vilda djur syns i bebyggda områden.

Vargarna har, enligt rapporterna från området, gått undan för människor när de har varit synliga. Inga synobservationer om varg har rapporterats in ”från den stora mängd turister som vandrar i skogen och övernattar i vindskydd i det stora och välbesökta naturreservatet Glaskogen” konstaterar beslutsfattarna och anser att det ytterligare stärker bedömningen att vargarna i området inte är närgångna.

Det finns heller inga rapporter om angrepp på tamdjur i området.

Därmed, anser länsstyrelsen, är inte förutsättningarna för skyddsjakt uppfyllda.

Ansökan skickades in i februari av Ronny Wester, förbundsordförande i Rädda jakten och ombud för ett antal boende i Skällarbyn och Växvik. Enligt ansökan upplever boende i området att vargarna har blivit alltmer närgångna och det finns oro för att ”en allvarligt menad attack mot människa inte är långt borta”. Framförallt är det barnens säkerhet man tänker på. De uppges vara rädda och kan inte gå ensamma till skolbussen.

Några konkreta händelser lyfts fram i ansökan. Det handlar om olika observationer som gjorts av vargar som har rört sig i området. I ett fall har en varg filmats och man har också hittat spår. Länsstyrelsens egna spårningar i vargreviret har visat att fyra individer rört sig cirka tre kilometer söder om Skällarbyn.

Länsstyrelsen påpekar i sitt beslut att de händelser som har rapporterats mycket väl kan ”uppfattas som oönskade” men att det inte är onormalt att vargar och andra vilda djur syns i bebyggda områden.

Vargarna har, enligt rapporterna från området, gått undan för människor när de har varit synliga. Inga synobservationer om varg har rapporterats in ”från den stora mängd turister som vandrar i skogen och övernattar i vindskydd i det stora och välbesökta naturreservatet Glaskogen” konstaterar beslutsfattarna och anser att det ytterligare stärker bedömningen att vargarna i området inte är närgångna.

Det finns heller inga rapporter om angrepp på tamdjur i området.

Därmed, anser länsstyrelsen, är inte förutsättningarna för skyddsjakt uppfyllda.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.