2016-03-17 12:11

2016-03-17 12:11

E-tjänster allt mera vanligt

ARVIKA: Tekniska möjligheter i samhället

Arvika stadsbibliotek har anordnat en dag om e-tjänster ihop med Region Värmland och Ingesunds folkhögskola.

Deltog under dagen gjorde landstinget i Värmland, Arvika kommun, Nordea och stadsbiblioteket. Stadsbiblioteket och biblioteksrörelsen har ju själva ett flertal e-tjänster som dessutom ökar allt efter som. Den mest använda tjänsten är e-böcker och e-ljudböcker där man lyssnar på och läser boken via plattan, datorn och mobilen.

– Att kunna läsa via mobilen är ganska nytt och något vi tror kommer mer och mer, ja, överlag utvecklas e-tjänsterna, säger bibliotekarie Maria Bergroth.

Nerladdning

Via hemsidan bibliotekvarmland.se kan man både få information om hur man lånar böcker och dessutom faktiskt låna dem. För att läsa e-böcker behöver man även en app, bluefire reader, samt ett adobe-id.

– Fyra veckor har man på sig att läsa boken, precis som när man lånar på biblioteket, sedan slutar boken att fungera i appen. Då får man ladda ner den igen.

Även e-ljudböcker är populära och numera kan man alltså även lyssna på dessa i mobilen förutom platta och dator.

– Och här behövs ingen app eller adobe-id utan boken ”öppnar” sig direkt. Här är det strömmande ljud, man laddar inte ner boken.

Uppkoppling

För att läsningen ska bli bra behövs dock en bra uppkoppling, det kan således strula på bland annat tåg. I en framtid tros denna nedladdning även kunna ske via app.

– Fast det går trögt bland de som bestämmer. E-böckerna är annars jätteanvändbara, det gäller bara att komma över trösklar och ovana att använda dem.

Jukebox

På stadsbiblioteket finns även bland annat mediejukeboxen där man kan ladda ner e-ljudböcker och på biblioteket finns även databaser för exempelvis släktforskning och tidningsläsning.

– Pressreader heter appen för tidsskrifter och dagstidningar från hela världen, hemsidan heter Library Press Display. Väldigt populära, många nyanlända använder dessa.

E-hälsa

Landstinget i Värmland informerade i sin tur om e-hälsa i allmänhet samt om specifika e-tjänster i synnerhet, 33 procent av värmlänningarna har för övrigt använt sig av e-tjänster och man ser en stadig ökning. Nytt för våra delar av Värmland är att man från och med 1 april kan börja tidsboka sig via nätet, alltså via tjänsten 1177.se.

– Det rör sig om bokningar på vårdcentraler i första hand, om tio till 20 procent av läkarbesöken och sköterskebesöken, säger Liselott Larsson, verksamhetsutvecklare inom e-hälsa. Inriktningen är att hela sjukvården ska erbjuda tidsbokning via nätet inom de närmaste två åren.

Recept

Sedan tidigare kan man bland annat förnya recept och omboka tider via 1177.se. Målet framöver är att patienter ska kunna hämta ut medicinen tre dagar efter att man önskat förnyelse.

– På gång är också läkarmöten via nätet genom säkra möten via Skype. Du går till ett vårdrum på orten där du bor och träffar läkaren via datorn. Här pågår försöksverksamhet.

I maj eller juni kan värmlänningarna dessutom ta del av sina journaler via 1177.se på samma sätt som ett flertal svenskar i andra län redan kan göra. Liv jobbar även mycket med att förenkla de e-tjänster som redan finns.

Kommun

Arvika kommun har ett flertal e-tjänster som hittas på e-tjanster.arvika.se. Det handlar både om ifyllande av blanketter, enklare ansökningar och ansökningar via e-legitimation som man måste signera. Arvika kommun ingår även i en plattform för e-tjänster ihop med samtliga Värmlandskommuner.

– Om Karlstad eller annan Värmlandskommun utvecklar en e-tjänst kan vi hänga på. Överlag har vi en ökning av e-tjänster även om det går sakta, barnomsorgen och förskolan har ju exempelvis många ansökningar via e-tjänst. Även bygglov ökar, säger kommunikatör Emelie Röjeskog.

Konto

Informerade gjorde också Nordea om sina internettjänster, bland annat hur man betalar räkningar via nätet eller för över pengar mellan olika konton.

Deltog under dagen gjorde landstinget i Värmland, Arvika kommun, Nordea och stadsbiblioteket. Stadsbiblioteket och biblioteksrörelsen har ju själva ett flertal e-tjänster som dessutom ökar allt efter som. Den mest använda tjänsten är e-böcker och e-ljudböcker där man lyssnar på och läser boken via plattan, datorn och mobilen.

– Att kunna läsa via mobilen är ganska nytt och något vi tror kommer mer och mer, ja, överlag utvecklas e-tjänsterna, säger bibliotekarie Maria Bergroth.

Nerladdning

Via hemsidan bibliotekvarmland.se kan man både få information om hur man lånar böcker och dessutom faktiskt låna dem. För att läsa e-böcker behöver man även en app, bluefire reader, samt ett adobe-id.

– Fyra veckor har man på sig att läsa boken, precis som när man lånar på biblioteket, sedan slutar boken att fungera i appen. Då får man ladda ner den igen.

Även e-ljudböcker är populära och numera kan man alltså även lyssna på dessa i mobilen förutom platta och dator.

– Och här behövs ingen app eller adobe-id utan boken ”öppnar” sig direkt. Här är det strömmande ljud, man laddar inte ner boken.

Uppkoppling

För att läsningen ska bli bra behövs dock en bra uppkoppling, det kan således strula på bland annat tåg. I en framtid tros denna nedladdning även kunna ske via app.

– Fast det går trögt bland de som bestämmer. E-böckerna är annars jätteanvändbara, det gäller bara att komma över trösklar och ovana att använda dem.

Jukebox

På stadsbiblioteket finns även bland annat mediejukeboxen där man kan ladda ner e-ljudböcker och på biblioteket finns även databaser för exempelvis släktforskning och tidningsläsning.

– Pressreader heter appen för tidsskrifter och dagstidningar från hela världen, hemsidan heter Library Press Display. Väldigt populära, många nyanlända använder dessa.

E-hälsa

Landstinget i Värmland informerade i sin tur om e-hälsa i allmänhet samt om specifika e-tjänster i synnerhet, 33 procent av värmlänningarna har för övrigt använt sig av e-tjänster och man ser en stadig ökning. Nytt för våra delar av Värmland är att man från och med 1 april kan börja tidsboka sig via nätet, alltså via tjänsten 1177.se.

– Det rör sig om bokningar på vårdcentraler i första hand, om tio till 20 procent av läkarbesöken och sköterskebesöken, säger Liselott Larsson, verksamhetsutvecklare inom e-hälsa. Inriktningen är att hela sjukvården ska erbjuda tidsbokning via nätet inom de närmaste två åren.

Recept

Sedan tidigare kan man bland annat förnya recept och omboka tider via 1177.se. Målet framöver är att patienter ska kunna hämta ut medicinen tre dagar efter att man önskat förnyelse.

– På gång är också läkarmöten via nätet genom säkra möten via Skype. Du går till ett vårdrum på orten där du bor och träffar läkaren via datorn. Här pågår försöksverksamhet.

I maj eller juni kan värmlänningarna dessutom ta del av sina journaler via 1177.se på samma sätt som ett flertal svenskar i andra län redan kan göra. Liv jobbar även mycket med att förenkla de e-tjänster som redan finns.

Kommun

Arvika kommun har ett flertal e-tjänster som hittas på e-tjanster.arvika.se. Det handlar både om ifyllande av blanketter, enklare ansökningar och ansökningar via e-legitimation som man måste signera. Arvika kommun ingår även i en plattform för e-tjänster ihop med samtliga Värmlandskommuner.

– Om Karlstad eller annan Värmlandskommun utvecklar en e-tjänst kan vi hänga på. Överlag har vi en ökning av e-tjänster även om det går sakta, barnomsorgen och förskolan har ju exempelvis många ansökningar via e-tjänst. Även bygglov ökar, säger kommunikatör Emelie Röjeskog.

Konto

Informerade gjorde också Nordea om sina internettjänster, bland annat hur man betalar räkningar via nätet eller för över pengar mellan olika konton.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.