2016-03-11 10:36

2016-03-11 10:36

Ska ge människor större inflytande

ARVIKA: Medborgardialog om framtida vård

Under veckan som har gått har fyra team med politiker och tjänstemän bjudit in till öppen medborgardialog i samtliga kommuner i Värmland gällande landstingets framtida hälso- och sjukvård. I onsdags fanns ett team på Sveabiografen, inför ett tjugotal medborgare.

Syftet med mötena är att medborgarna ska kunna påverka landstingets vård till det bättre.

Fler äldre

Grunden för diskussion kommer sig av en utvecklingsplan som sträcker sig fram till år 2030. Prognoser som har tagits fram visar att de äldre åldersgrupperna ökar, att den arbetsföra befolkningen kommer att minska, samt att folksjukdomarna antas öka.

Under mötet presenterades med hjälp av filmer fyra olika sätt att bemöta medborgarnas behov av hälso- och sjukvård. Intentionen med dialogen var inte att politikerna skulle agera utifrån olika politiska ståndpunkter.

Digitalisering

En lösning är att ge medborgare större inflytande, samt bättre insikt genom digitalisering. Bland annat kommer journaler på sikt bli tillgängliga på nätet med start i maj. Och med hjälp av sjukvårdsguider på hemsidan 1177 kan man själv kolla upp vad man behöver för vård innan man besöker en läkare. Även vårdhjälp via Skype tros komma bli vanligare.

Rätt resurs snabbare är också ett framtida mål. Det vill säga att man ska slippa att slussas runt. I en av filmerna visades en så kallad bedömningsbil med en sköterska i Karlstadområdet. En snabbare lösning som kan komma att byggas ut i resten av Värmland om testet faller ut väl.

I förebyggande syfte sett till hälsa undrade politikerna hur det skulle kännas om en läkare frågar oss hur vår levnadsstandard är. Folktandvården är en förebild. De har länge jobbat förebyggande med hälsofrågor och motivation. En i publiken undrade hur de som inte är egenintresserade nås? En annan skojade och sa att: Lösningen är problemet. Det vill säga att all digitaliseringen samtidigt blir ett stillasittande ohälsosamt problem.

Rapporten finns på hemsidan www.liv.se.

Syftet med mötena är att medborgarna ska kunna påverka landstingets vård till det bättre.

Fler äldre

Grunden för diskussion kommer sig av en utvecklingsplan som sträcker sig fram till år 2030. Prognoser som har tagits fram visar att de äldre åldersgrupperna ökar, att den arbetsföra befolkningen kommer att minska, samt att folksjukdomarna antas öka.

Under mötet presenterades med hjälp av filmer fyra olika sätt att bemöta medborgarnas behov av hälso- och sjukvård. Intentionen med dialogen var inte att politikerna skulle agera utifrån olika politiska ståndpunkter.

Digitalisering

En lösning är att ge medborgare större inflytande, samt bättre insikt genom digitalisering. Bland annat kommer journaler på sikt bli tillgängliga på nätet med start i maj. Och med hjälp av sjukvårdsguider på hemsidan 1177 kan man själv kolla upp vad man behöver för vård innan man besöker en läkare. Även vårdhjälp via Skype tros komma bli vanligare.

Rätt resurs snabbare är också ett framtida mål. Det vill säga att man ska slippa att slussas runt. I en av filmerna visades en så kallad bedömningsbil med en sköterska i Karlstadområdet. En snabbare lösning som kan komma att byggas ut i resten av Värmland om testet faller ut väl.

I förebyggande syfte sett till hälsa undrade politikerna hur det skulle kännas om en läkare frågar oss hur vår levnadsstandard är. Folktandvården är en förebild. De har länge jobbat förebyggande med hälsofrågor och motivation. En i publiken undrade hur de som inte är egenintresserade nås? En annan skojade och sa att: Lösningen är problemet. Det vill säga att all digitaliseringen samtidigt blir ett stillasittande ohälsosamt problem.

Rapporten finns på hemsidan www.liv.se.

  • Karin Gustafsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.