2016-03-09 06:00

2016-03-09 06:00

Manifestation och konsert

ARVIKA: Kvinnodagen

Kvinnodagen uppmärksammades i Arvika på tisdagen, med en ljusmanifestation och tal på torget, samt en konsert på Konsthallen.

En manifestation, för fred, för jämlikhet, för hållbarhet och nedrustning. Ljus tändes i mönster av fredssymbolen på tisdagens kväll, när Feministiskt initiativ i Arvika bjöd in till kraftsamling för fred. Liksom för hundra år sedan, då Sveriges kvinnor enades i en manifestation för fred, samlades man igen.

Fyra språk

Regissör Stina Oscarson har tagit fram det manifest som lästes upp runt om i Sverige den 8 mars 2016 med budskapet om att människan kan göra skillnad, men att det vi värderar högst, måste erövras gång på gång, och av nya generationer för framtida.

Manifestet i Arvika lästes upp av fyra personer, på svenska, arabiska, engelska och persiska, framför alla dessa tända ljus och åhörare i cirkel runt om.

Folkvisor

På Konsthallen bjöd sångtrion Atma in till konsert på Internationella kvinnodagen, med valfritt inträde till insamlingen för Rikfsförbundet internationella föreningar för invandrarkvinnor. Konserten inleddes av trion med egenkomponerade visor och gick sedan över till visor av andra kompositörer och från andra länder, tillsammans med fler musiker som slöt upp under konserten.

En manifestation, för fred, för jämlikhet, för hållbarhet och nedrustning. Ljus tändes i mönster av fredssymbolen på tisdagens kväll, när Feministiskt initiativ i Arvika bjöd in till kraftsamling för fred. Liksom för hundra år sedan, då Sveriges kvinnor enades i en manifestation för fred, samlades man igen.

Fyra språk

Regissör Stina Oscarson har tagit fram det manifest som lästes upp runt om i Sverige den 8 mars 2016 med budskapet om att människan kan göra skillnad, men att det vi värderar högst, måste erövras gång på gång, och av nya generationer för framtida.

Manifestet i Arvika lästes upp av fyra personer, på svenska, arabiska, engelska och persiska, framför alla dessa tända ljus och åhörare i cirkel runt om.

Folkvisor

På Konsthallen bjöd sångtrion Atma in till konsert på Internationella kvinnodagen, med valfritt inträde till insamlingen för Rikfsförbundet internationella föreningar för invandrarkvinnor. Konserten inleddes av trion med egenkomponerade visor och gick sedan över till visor av andra kompositörer och från andra länder, tillsammans med fler musiker som slöt upp under konserten.

  • Veronica Nordenberg Olsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.