2016-03-03 12:18

2016-03-03 12:18

Rökning inomhus ett hälsoproblem

GLAVA: Astmasjuk på flyktingförläggning

Ett svårt astmasjukt barn vistas på flyktingförläggningen i Glava. Ett problem i detta sammanhang kan vara rökning inomhus.

En anmälan om flickans förhållande har inkommit till myndighetsnämnden i Arvika, i anmälan finns också läkarintyg.

I Myndighetsnämndens svar till anläggningens ägare, CLT Care AB – ett föreläggande enligt miljöskyddsinspektör Kjell Karlsson – skriver Karlsson att temperaturen i samtliga rum ska vara minst 18 grader, att det måste vidtas åtgärder så att det inte röks inomhus samt att barnet, en flicka, i möjligaste mån ska beredas ett bättre boende.

– Det måste ske ett ständigt upplysningsarbete att det inte får rökas inomhus, det verkar dock vara svårt, ett stort problem, säger Karlsson. Och detta trots att personalen försöker göra så gott de kan.

Tre delar

Karlsson har även skickat en kopia till Migrationsverket för att de ska bidra till en lösning då det är verket som placerat flickan i Glava.

Jesper Hayland, Migrationsverket Karlstad, säger att man utrett ärendet utifrån tre delar; fuktig luft, för låg temperatur inomhus samt rökning inomhus.

Han säger att anläggningen har godkänd ventilation och att temperaturen idag håller sig inom det tillåtna.

– Vi anser därför att det inte behövs en flytt till ett annat boende för flickan utan möjligtvis en flytt inom boendet. Kanske till nedre plan.

Kulturkrock

När det gäller rökning upplever Hayland detta generellt sett det som ett stort problem på flyktinganläggningar. Det handlar om människor med andra kulturer och vanor än vi är vana vid i Sverige.

– Det kan handla om gemenskap att träffas och röka med mera, säger Hayland. Vi har dock tydligt sagt nej till rökning inomhus.

Falsklarm

Hayland säger också att han personligen inte upplevt röklukt inomhus i Glava vid sina besök där men anser generellt sett att det är ett stort problem vid flyktingförläggningar. Förutom hälsorisker kan rökningen även innebära dyra utryckningar efter falsklarm eller i värsta fall fullgångna bränder vid exempelvis sängrökning.

– Jättetråkigt. Det är också vanligt att man mixtrar med brandlarmen för att kunna röka inomhus. Vi försöker dock ihop med anläggningarna att förklara att detta inte är tillåtet och det ska också bland annat finnas skyltar om detta på flera språk.

Informerar

Alex Gorton, vd på CLT Care, säger att man gör vad man kan för att stoppa rökningen inomhus. Detta gör man genom skyltning och olika former av informationer.

– Ett evighetsarbete, men de lyssnar inte på oss om man ska vara krass. Man vill helt enkelt inte gå ut och röka, det är det det handlar om. Och det finns inget rättsfall runt det här vad jag vet, bevisbördan är svår, säger Gorton.

I början av veckan bodde 299 personer på flyktingförläggningen i Glava.

En anmälan om flickans förhållande har inkommit till myndighetsnämnden i Arvika, i anmälan finns också läkarintyg.

I Myndighetsnämndens svar till anläggningens ägare, CLT Care AB – ett föreläggande enligt miljöskyddsinspektör Kjell Karlsson – skriver Karlsson att temperaturen i samtliga rum ska vara minst 18 grader, att det måste vidtas åtgärder så att det inte röks inomhus samt att barnet, en flicka, i möjligaste mån ska beredas ett bättre boende.

– Det måste ske ett ständigt upplysningsarbete att det inte får rökas inomhus, det verkar dock vara svårt, ett stort problem, säger Karlsson. Och detta trots att personalen försöker göra så gott de kan.

Tre delar

Karlsson har även skickat en kopia till Migrationsverket för att de ska bidra till en lösning då det är verket som placerat flickan i Glava.

Jesper Hayland, Migrationsverket Karlstad, säger att man utrett ärendet utifrån tre delar; fuktig luft, för låg temperatur inomhus samt rökning inomhus.

Han säger att anläggningen har godkänd ventilation och att temperaturen idag håller sig inom det tillåtna.

– Vi anser därför att det inte behövs en flytt till ett annat boende för flickan utan möjligtvis en flytt inom boendet. Kanske till nedre plan.

Kulturkrock

När det gäller rökning upplever Hayland detta generellt sett det som ett stort problem på flyktinganläggningar. Det handlar om människor med andra kulturer och vanor än vi är vana vid i Sverige.

– Det kan handla om gemenskap att träffas och röka med mera, säger Hayland. Vi har dock tydligt sagt nej till rökning inomhus.

Falsklarm

Hayland säger också att han personligen inte upplevt röklukt inomhus i Glava vid sina besök där men anser generellt sett att det är ett stort problem vid flyktingförläggningar. Förutom hälsorisker kan rökningen även innebära dyra utryckningar efter falsklarm eller i värsta fall fullgångna bränder vid exempelvis sängrökning.

– Jättetråkigt. Det är också vanligt att man mixtrar med brandlarmen för att kunna röka inomhus. Vi försöker dock ihop med anläggningarna att förklara att detta inte är tillåtet och det ska också bland annat finnas skyltar om detta på flera språk.

Informerar

Alex Gorton, vd på CLT Care, säger att man gör vad man kan för att stoppa rökningen inomhus. Detta gör man genom skyltning och olika former av informationer.

– Ett evighetsarbete, men de lyssnar inte på oss om man ska vara krass. Man vill helt enkelt inte gå ut och röka, det är det det handlar om. Och det finns inget rättsfall runt det här vad jag vet, bevisbördan är svår, säger Gorton.

I början av veckan bodde 299 personer på flyktingförläggningen i Glava.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.