2016-03-03 11:44

2016-03-03 11:44

Arvikaluften mäts kommande år

ARVIKA: Jämförelsevis dålig luft i centrum

Luftmätningarna i Arvika centrum fortsätter.

Arvika kommun deltar sedan flera år tillbaka i ett luftmätningsprojekt. Mätplatsen har varit belägen på Östra Esplanaden intill stadshuset där olika föroreningar mäts. 2012 mättes kvävedioxid, 2013 andelen små partiklar i luften och 2014 mängden bensen i luften. Resultaten visar att luften utanför stadshuset behöver förbättras inom flera parametrar.

Nu fortsätter mätningarna på samma plats som tidigare. 2016 ska partiklar och kvävedioxid mätas, 2017-2018 kvävedioxid och 2020 ska bli ett utvärderingsår.

För ändamålet har speciell mätutrustning köpts in och satts upp, vilken bland annat innehåller något som liknar en ljusutrustning för spotlight, vilken sitter på taket på en mindre byggnad intill stadshuset. Denna utrustning skickar – förenklat uttryckt – ut ljus som reflekterar olika stoftmängder där stoftmätningen sker via olika våglängder. Opsis AB heter företaget som tagit fram utrustningen.

Arvika kommun deltar sedan flera år tillbaka i ett luftmätningsprojekt. Mätplatsen har varit belägen på Östra Esplanaden intill stadshuset där olika föroreningar mäts. 2012 mättes kvävedioxid, 2013 andelen små partiklar i luften och 2014 mängden bensen i luften. Resultaten visar att luften utanför stadshuset behöver förbättras inom flera parametrar.

Nu fortsätter mätningarna på samma plats som tidigare. 2016 ska partiklar och kvävedioxid mätas, 2017-2018 kvävedioxid och 2020 ska bli ett utvärderingsår.

För ändamålet har speciell mätutrustning köpts in och satts upp, vilken bland annat innehåller något som liknar en ljusutrustning för spotlight, vilken sitter på taket på en mindre byggnad intill stadshuset. Denna utrustning skickar – förenklat uttryckt – ut ljus som reflekterar olika stoftmängder där stoftmätningen sker via olika våglängder. Opsis AB heter företaget som tagit fram utrustningen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.