2016-02-24 16:17

2016-02-24 16:18

Kan bli en framtida arbetsplats

ARVIKA: Asylsökande på företagsbesök

På initiativ av bygdekontoret i Glava och med stöttning av Arvika kommun besökte dryga tiotalet asylsökande Arvikaverken under veckan.

Hjullastartillverkningen på Volvo är en möjlig framtida arbetsplats för personer med utländsk bakgrund, vilket var ett av motiven bakom besöket. En annan anledning till besöket var att rent allmänt bevista en svensk industri. En bevekelsegrund var också att få övergripande samhällsinformation samt förståelse för det svenska samhället.

– Värt väldigt mycket, det ger motivation att lära sig vidare och att lära sig språket, säger Ingela Jonsson, Glava bygdekontor, som hoppade in för idégivaren bakom visiten, maken Ulf, när han hade förhinder.

Visa upp

Ulf Jonsson kontaktade kommunens näringslivsutvecklare, Jonas Andersson, som spann vidare på idén och hörde av sig till Volvo.

– En jättebra idé. I grunden handlar det om att vi måste visa upp vad Arvika har för arbetsmöjligheter, och företagen efterfrågar kompetens arbetskraft. Det vill vi hjälpa till med, säger Andersson.

Välutbildade

Flera av deltagarna har enligt Andersson hög utbildning, bland annat ingenjörsutbildning. Just kompetent och välutbildad arbetskraft står många gånger högst på företagens önskelistor både i Arvika och på andra orter.

– Det handlar mycket om att matcha kompetens mot företag. Det känns helt rätt att testa det här sättet i dag och prova detta.

Ser kommunen flyktingarna som en tillgång?

– Definitivt. Det måste vi göra, det är en självklarhet. Vi vill ju vara en växande kommun och här finns det som sagt högutbildade personer. Det handlar om att ta tillvara deras kompetenser så gott vi kan.

Robotar

Noor Osman och Teame Gebremedhn ingick i den besökande gruppen.

– Jag vill gärna arbete här, speciellt i den delen av fabriken med robotar, säger Osman.

– En stor fabrik. Intressant att se hur det ser ut, se hur produktionen går till, säger Gebremedhn, som själv helst jobbar med ekonomifrågor.

Kämpa

Gruppen guidades av Talal Anadani, praktikant på Volvo. Anadani kommer från Syrien och var även tolk.

– Det är inte lätt att få jobb, man måste vara mycket aktiv själv för att få ett jobb eller praktik. Jag har kämpat för att få praktik på Volvo. Cheferna här hjälper mig men man måste vara aktiv själv och kämpa.

Hjullastartillverkningen på Volvo är en möjlig framtida arbetsplats för personer med utländsk bakgrund, vilket var ett av motiven bakom besöket. En annan anledning till besöket var att rent allmänt bevista en svensk industri. En bevekelsegrund var också att få övergripande samhällsinformation samt förståelse för det svenska samhället.

– Värt väldigt mycket, det ger motivation att lära sig vidare och att lära sig språket, säger Ingela Jonsson, Glava bygdekontor, som hoppade in för idégivaren bakom visiten, maken Ulf, när han hade förhinder.

Visa upp

Ulf Jonsson kontaktade kommunens näringslivsutvecklare, Jonas Andersson, som spann vidare på idén och hörde av sig till Volvo.

– En jättebra idé. I grunden handlar det om att vi måste visa upp vad Arvika har för arbetsmöjligheter, och företagen efterfrågar kompetens arbetskraft. Det vill vi hjälpa till med, säger Andersson.

Välutbildade

Flera av deltagarna har enligt Andersson hög utbildning, bland annat ingenjörsutbildning. Just kompetent och välutbildad arbetskraft står många gånger högst på företagens önskelistor både i Arvika och på andra orter.

– Det handlar mycket om att matcha kompetens mot företag. Det känns helt rätt att testa det här sättet i dag och prova detta.

Ser kommunen flyktingarna som en tillgång?

– Definitivt. Det måste vi göra, det är en självklarhet. Vi vill ju vara en växande kommun och här finns det som sagt högutbildade personer. Det handlar om att ta tillvara deras kompetenser så gott vi kan.

Robotar

Noor Osman och Teame Gebremedhn ingick i den besökande gruppen.

– Jag vill gärna arbete här, speciellt i den delen av fabriken med robotar, säger Osman.

– En stor fabrik. Intressant att se hur det ser ut, se hur produktionen går till, säger Gebremedhn, som själv helst jobbar med ekonomifrågor.

Kämpa

Gruppen guidades av Talal Anadani, praktikant på Volvo. Anadani kommer från Syrien och var även tolk.

– Det är inte lätt att få jobb, man måste vara mycket aktiv själv för att få ett jobb eller praktik. Jag har kämpat för att få praktik på Volvo. Cheferna här hjälper mig men man måste vara aktiv själv och kämpa.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.