2016-02-06 06:00

2016-02-06 06:00

Nu får Märta, 83, vård via internet

GUNNARSKOG: Skype ersätter logopedbesök och långa resor

På äldreboendet Gunnebo kan strokedrabbade Märta Österling Nilsson, 83, nu i lugn och ro träffa sin logoped via Skype för att öva på talet. Tidigare behövde hon åka de, för henne slitsamma, 18 milen tur och retur till Karlstad varje vecka.
– Vi är först i landet med det här. E-vård är framtiden, säger enhetschefen Monica Nilsson.

Märta Österling Nilsson är en pigg 83-åring som älskar att vara ute och gå och som sprider glädje på äldreboendet i Gunnarskog. Där bor hon efter att ha drabbats av en stroke under fjolåret. Hon har återhämtat sig väl, men har problem med talet. Hon pratar mycket och gärna, men ibland låser det sig för henne och hon hittar inte orden, eller säger fel ord, fast hon hör att det inte är rätt.

– Det är som att det blir tomt i huvudet, säger hon.

Till sin hjälp har Märta Österling Nilsson logopeden Helena Westlund, som varje vecka sjunger, pratar och övar tal tillsammans med henne– en viktig stund för Märtas rehabilitering. Problemet hittills har varit att Helena Westlund finns nio mil bort, i Karlstad.

– Efter en stroke blir man väldigt trött, och det har gjort att Märta inte fått ut allt hon skulle kunna av träningen med Helena. Resan har gjort henne så trött att hon inte orkat med övningarna. Förslaget att träffarna kan ske här, via skype, kom från Märtas anhöriga, berättar Monica Nilsson.

Först i landet

Nyligen har ett tidigare dåligt utnyttjat utrymme på äldreboendet fått uppkoppling och försetts med projektor. Tanken var att personalmöten och konferenser ska kunna hållas på plats på boendet, för att spara både tid och pengar.

– Men det ger också nya möjligheter för våra boende. Bland annat kan vi visa film här, och även nu erbjuda e-vård via Skype, säger Nilsson.

Lättare att sjunga

Så vitt Monica Nilsson vet är Gunnebo äldreboende först ut i landet med att erbjuda något dylikt. Och när det under fredagen var dags för det digitala premiärmötet var Märta Österling Nilsson förväntansfull.

– Jag tycker det är roligt, om jag nu bara kan klara av det, sa hon innan.

Tillsammans med Helena Westlund, och viss assistans från undersköterskorna Ann-Cecilie Axelsson och Mona Lövgren, fick hon bland annat öva på veckodagarnas följd, berätta vad hon åt till förmiddagsfikat– och så sjöng de Barnatro tillsammans, om och om igen.

– Märker du det Märta, att när du sjunger så släpper orden, de bara kommer, sa Helena Westlund.

”Fantastiskt att se”

Det var lite teknikstrul så här första gången, men bara småsaker.

– Det fixar vi till nästa gång. Det kommer att funka bra, sa Erling Gustafsson, IT-tekniker i Arvika kommun.

Monica Nilsson var närmast lyrisk efteråt.

– Nu kommer Märta utvilad till mötet och kan ta till sig behandlingen. Det var fantastiskt att se. Det här är framtiden, sa hon.

Märta Österling Nilsson är en pigg 83-åring som älskar att vara ute och gå och som sprider glädje på äldreboendet i Gunnarskog. Där bor hon efter att ha drabbats av en stroke under fjolåret. Hon har återhämtat sig väl, men har problem med talet. Hon pratar mycket och gärna, men ibland låser det sig för henne och hon hittar inte orden, eller säger fel ord, fast hon hör att det inte är rätt.

– Det är som att det blir tomt i huvudet, säger hon.

Till sin hjälp har Märta Österling Nilsson logopeden Helena Westlund, som varje vecka sjunger, pratar och övar tal tillsammans med henne– en viktig stund för Märtas rehabilitering. Problemet hittills har varit att Helena Westlund finns nio mil bort, i Karlstad.

– Efter en stroke blir man väldigt trött, och det har gjort att Märta inte fått ut allt hon skulle kunna av träningen med Helena. Resan har gjort henne så trött att hon inte orkat med övningarna. Förslaget att träffarna kan ske här, via skype, kom från Märtas anhöriga, berättar Monica Nilsson.

Först i landet

Nyligen har ett tidigare dåligt utnyttjat utrymme på äldreboendet fått uppkoppling och försetts med projektor. Tanken var att personalmöten och konferenser ska kunna hållas på plats på boendet, för att spara både tid och pengar.

– Men det ger också nya möjligheter för våra boende. Bland annat kan vi visa film här, och även nu erbjuda e-vård via Skype, säger Nilsson.

Lättare att sjunga

Så vitt Monica Nilsson vet är Gunnebo äldreboende först ut i landet med att erbjuda något dylikt. Och när det under fredagen var dags för det digitala premiärmötet var Märta Österling Nilsson förväntansfull.

– Jag tycker det är roligt, om jag nu bara kan klara av det, sa hon innan.

Tillsammans med Helena Westlund, och viss assistans från undersköterskorna Ann-Cecilie Axelsson och Mona Lövgren, fick hon bland annat öva på veckodagarnas följd, berätta vad hon åt till förmiddagsfikat– och så sjöng de Barnatro tillsammans, om och om igen.

– Märker du det Märta, att när du sjunger så släpper orden, de bara kommer, sa Helena Westlund.

”Fantastiskt att se”

Det var lite teknikstrul så här första gången, men bara småsaker.

– Det fixar vi till nästa gång. Det kommer att funka bra, sa Erling Gustafsson, IT-tekniker i Arvika kommun.

Monica Nilsson var närmast lyrisk efteråt.

– Nu kommer Märta utvilad till mötet och kan ta till sig behandlingen. Det var fantastiskt att se. Det här är framtiden, sa hon.