2016-02-01 09:00

2016-02-01 09:01

Vandrarhemmet på Vik blir hvb-hem för ensamkommande

ARVIKA: 18 platser från 1 mars

Arvika Fotbolls vandrarhem på Vik blir hvb-hem för ensamkommande flyktingungdomar.

Arvika kommun har förbundit sig att ta emot 122 ensamkommande flyktingungdomar under 2016. På Viks vandrarhem får man 18 platser från och med 1 mars. Från Arvika Fotbolls sida ser man möjligheten att göra en samhällsinsats, sprida fotbollsintresset samtidigt som ekonomin påverkas positivt.

– Som idrottsförening måste vi ta vårt ansvar, ska det bli ett bättre samhälle måste det även ske på idrottsområdet, säger Jan Nordenberg, ordförande i Arvika Fotboll.

Kontaktyta

Redan i dag är idrottsplatsen på Vik en plats där integration möjliggörs, ja Vik är bokstavligt talat en av de större arenorna kommunen har för kontakter mellan infödda och inflyttade Arvikabor.

Fjolårets juniorlag innehöll exempelvis nästan uteslutande ensamkommande ungdomar och i U- och A-lagstruppen finns killar födda i andra länder.

– I övrigt har vi bland annat Fenix-boenden som vill spela fotboll och som har träningstider i fotbollshallen. Dessutom har vi många killar och tjejer i de yngre lagen som har sin bakgrund utanför Sverige. På det här viset är vi en hyfsad bas för integration och några större problem har det inte varit.

Projekt

Fotbollsföreningens strävan till utökat ansvar visar sig även i avsikten att anordna ett integrationsprojekt där man sökt medel från Värmlands Idrottsförbund, Värmlands Fotbollsförbund och Erikshjälpen. I det tilltänkta projektet ingår både fotbollsträning men även information om föreningsliv och värderingsfrågor i ett övergripande perspektiv.

– Vi tror projektet ska bli ett bra sätt till samhörighet över de gränser som ändå finns.

Hyra

Ekonomiskt betyder hvb-hemmet ett bra tillskott för Arvika Fotboll. Staten har det ekonomiska huvudansvaret för ensamkommande ungdomar via Migrationsverket, vilka ger ett bidrag på 1 900 kronor per dygn och flyktingungdom till kommunen.

Kommunens hyra för vandrarhemmet på Vik uppgår till 75 000 kronor per månad plus moms, då ingår bland annat el, värme, ventilation och tvättstuga. För att möjliggöra för boendet ska föreningen kosta på vandrarhemmet cirka 600 000 kronor i bland annat brandsäkerhetsåtgärder.

Kök

Hyreskontraktet mellan Arvika kommun och Arvika Fotboll innehåller även ett flertal specificeringar, bland annat får föreningen tillgång till vandrarhemmets kök under Arvika Cup och det ansvar boendets personal har är jämförligt med en förälders.

– Vi är medvetna om de risker som finns med detta och de händelser som ägt rum. Kommunen har dock så bra personal och bra bemanning, två personal dygnet runt, att vi är trygga i det här. Kommunen jobbar dessutom aktivt med värdegrunder och har nått bra resultat.

Förutsättningar finns

Arvika Fotboll har i dag 851 medlemmar varav merparten är ungdomar, intäkter behövs för att kunna utveckla verksamheten. Man hoppas även att hitta fotbollstalanger bland de nya hyresgästerna. Förhoppningen är att kommunen styr de ensamkommande ungdomarna med stort fotbollsintresse till hvb-hemmet på Vik.

– Det finns bra förutsättningar för att detta ska lyckas på Vik, säger Jan Nordenberg.

Avtalet sträcker sig till februari 2019.

Arvika kommun har förbundit sig att ta emot 122 ensamkommande flyktingungdomar under 2016. På Viks vandrarhem får man 18 platser från och med 1 mars. Från Arvika Fotbolls sida ser man möjligheten att göra en samhällsinsats, sprida fotbollsintresset samtidigt som ekonomin påverkas positivt.

– Som idrottsförening måste vi ta vårt ansvar, ska det bli ett bättre samhälle måste det även ske på idrottsområdet, säger Jan Nordenberg, ordförande i Arvika Fotboll.

Kontaktyta

Redan i dag är idrottsplatsen på Vik en plats där integration möjliggörs, ja Vik är bokstavligt talat en av de större arenorna kommunen har för kontakter mellan infödda och inflyttade Arvikabor.

Fjolårets juniorlag innehöll exempelvis nästan uteslutande ensamkommande ungdomar och i U- och A-lagstruppen finns killar födda i andra länder.

– I övrigt har vi bland annat Fenix-boenden som vill spela fotboll och som har träningstider i fotbollshallen. Dessutom har vi många killar och tjejer i de yngre lagen som har sin bakgrund utanför Sverige. På det här viset är vi en hyfsad bas för integration och några större problem har det inte varit.

Projekt

Fotbollsföreningens strävan till utökat ansvar visar sig även i avsikten att anordna ett integrationsprojekt där man sökt medel från Värmlands Idrottsförbund, Värmlands Fotbollsförbund och Erikshjälpen. I det tilltänkta projektet ingår både fotbollsträning men även information om föreningsliv och värderingsfrågor i ett övergripande perspektiv.

– Vi tror projektet ska bli ett bra sätt till samhörighet över de gränser som ändå finns.

Hyra

Ekonomiskt betyder hvb-hemmet ett bra tillskott för Arvika Fotboll. Staten har det ekonomiska huvudansvaret för ensamkommande ungdomar via Migrationsverket, vilka ger ett bidrag på 1 900 kronor per dygn och flyktingungdom till kommunen.

Kommunens hyra för vandrarhemmet på Vik uppgår till 75 000 kronor per månad plus moms, då ingår bland annat el, värme, ventilation och tvättstuga. För att möjliggöra för boendet ska föreningen kosta på vandrarhemmet cirka 600 000 kronor i bland annat brandsäkerhetsåtgärder.

Kök

Hyreskontraktet mellan Arvika kommun och Arvika Fotboll innehåller även ett flertal specificeringar, bland annat får föreningen tillgång till vandrarhemmets kök under Arvika Cup och det ansvar boendets personal har är jämförligt med en förälders.

– Vi är medvetna om de risker som finns med detta och de händelser som ägt rum. Kommunen har dock så bra personal och bra bemanning, två personal dygnet runt, att vi är trygga i det här. Kommunen jobbar dessutom aktivt med värdegrunder och har nått bra resultat.

Förutsättningar finns

Arvika Fotboll har i dag 851 medlemmar varav merparten är ungdomar, intäkter behövs för att kunna utveckla verksamheten. Man hoppas även att hitta fotbollstalanger bland de nya hyresgästerna. Förhoppningen är att kommunen styr de ensamkommande ungdomarna med stort fotbollsintresse till hvb-hemmet på Vik.

– Det finns bra förutsättningar för att detta ska lyckas på Vik, säger Jan Nordenberg.

Avtalet sträcker sig till februari 2019.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.