2016-02-01 10:39

2016-02-01 10:39

Rullstolsfall borde ha riskbedömts

ARVIKA: Kommunen: "Brukaren ska inte ha dött av fallet"

Brukaren som störtade med rullstol i ett trapphus ska inte av dött av fallet, uppger Arvika kommun i sin lex Sarah-anmälan. Däremot borde en riskbedömning ha gjorts.

En brukare störtade med sin rullstol i ett trapphus på ett servicehem i oktober och avled senare på sjukhus, vilket nwt.se rapporterade om i förra veckan.

Händelsen anmäldes till IVO, enligt lex Sarah. I anmälan medger Arvika kommun att en riskbedömning borde ha gjorts. Brukaren, som hade varit förvirrad en tid, hade vid två andra tillfällen kort innan dödsolyckan tagit sig ut i trapphuset på egen hand.

Enligt kommunen har det hänt liknande händelser tidigare: ”andra brukare har ramlat och skadat sig i trapphusen utifrån förvirringstillstånd men att ingen har drabbats med skada”, skriver kommunen i anmälan.

Kommunen medger att det finns risk för att liknande händelser kan ske igen. Det aktuella serviceboendet har flera trappuppgångar där vissa har dörrar, andra inte. Vissa dörrar anses för tunga att öppna, medan andra inte gör det, och under utredningen framkom att två andra brukare kan ta sig ut i trapphuset på egen hand – med risk att skada sig.

Ska inte ha dött av fallet

I lex Sarah-anmälan skriver kommunen att brukaren som föll med rullstolen avled på sjukhus den 6 november: ”Enligt sjuksköterskas kontakt med närstående är uppfattningen att den enskilde inte avled av skadorna från fallet”. Det uppges i anmälan att annan sjukdom skulle vara dödsorsaken.

En brukare störtade med sin rullstol i ett trapphus på ett servicehem i oktober och avled senare på sjukhus, vilket nwt.se rapporterade om i förra veckan.

Händelsen anmäldes till IVO, enligt lex Sarah. I anmälan medger Arvika kommun att en riskbedömning borde ha gjorts. Brukaren, som hade varit förvirrad en tid, hade vid två andra tillfällen kort innan dödsolyckan tagit sig ut i trapphuset på egen hand.

Enligt kommunen har det hänt liknande händelser tidigare: ”andra brukare har ramlat och skadat sig i trapphusen utifrån förvirringstillstånd men att ingen har drabbats med skada”, skriver kommunen i anmälan.

Kommunen medger att det finns risk för att liknande händelser kan ske igen. Det aktuella serviceboendet har flera trappuppgångar där vissa har dörrar, andra inte. Vissa dörrar anses för tunga att öppna, medan andra inte gör det, och under utredningen framkom att två andra brukare kan ta sig ut i trapphuset på egen hand – med risk att skada sig.

Ska inte ha dött av fallet

I lex Sarah-anmälan skriver kommunen att brukaren som föll med rullstolen avled på sjukhus den 6 november: ”Enligt sjuksköterskas kontakt med närstående är uppfattningen att den enskilde inte avled av skadorna från fallet”. Det uppges i anmälan att annan sjukdom skulle vara dödsorsaken.