2016-01-29 09:59

2016-01-29 09:59

Från sommarjobbare till butiksägare

CHARLOTTENBERG: Tillsammans med kollegan Nickolina Josefsson tar Ewa Eriksson över Hema Butiken i Charlottenberg

När Ewa Eriksson var i skolåldern hoppade hon in på sommarloven och jobbade extra. Den 9 januari i år, några decennier senare, har hon tagit över Hema Butiken på Storgatan i Charlottenberg tillsammans med arbetskollegan Nickolina Josefsson.

– Henning (Redlund) som startade för 43 år sedan är runt 70 nu. Han frågade mig om jag ville ta över och då gick vi ihop och gjorde det. Det är lättare att vara två och dela på det, berättar Ewa Eriksson som jobbat i butiken i över 20 år.

De senaste åren som föreståndare.

– Jag tog över efter mamma när hon gick i pension.

Då hade mor och dotter först jobbat tillsammans i några år, så det blev nästan lite som ett familjeföretag, fast ägandet låg hos någon annan – då.

Tvekade inte

Nickolina Josefsson kom in i bilden lite senare, för drygt sex år sedan.

– Hon var här och handlade så mycket så till slut frågade jag om hon ville hoppa in som sommarvikarie och sen blev hon kvar. Vi ska även ha en anställd som är sömmerska. Hon har hoppat in tidigare också. Så det är samma personal, samma lokaler som tidigare, fast vi har gjort om lite.

Ni tvekade aldrig att ta över butiken?

– Nej. Visst måste man tänka en och två gånger, men vi tror på det här. Vi har ett så pass unikt sortiment. Vi har kunder från både Sverige och Norge. Och vi har en ny generation som både syr och stickar, och man lagar mer. Det är väl trenden att ta tillvara på saker.

De var förberedda på att frågan om att överta butiken kunde komma en dag. Förre ägaren, som inte hade någon anknytning till trakten, hade butiker på fler orter. När han avvecklat på andra ställen hade personalen alltid fått frågan först, om de ville ta över.

Renovering

Dagen före julafton gjorde gamla ägaren avslut och de nya ägarna använde jul- och nyårshelgen till att göra om i lokalerna.

– Vi har målat litegrand och flyttat om nästan allting i hela butiken; det har blivit ljusare, öppnare och mer lättillgängligt. Det var lite svårt att ta sig fram tidigare med rullstol och barnvagn.

Nu är de friare att genomföra de förändringar som de funderat på under tiden de varit anställda i butiken.

– Det är ju vi som mött kunderna och hört önskemålen. Nu kan vi bredda sortimentet litegrand. Vi har tagit hem lite belysning och tänker utöka med lite inredningsdetaljer. Vi får pröva oss fram allt eftersom. Vi ska även gå ut mer mot företag, vi har alltid haft uppdrag, men vi tänkte försöka utöka det ännu mer. Just nu gör vi gardinuppsättningar åt konferenslokalerna på Morokulien infocenter, säger Ewa Eriksson.

I syrummet bakom affärslokalerna syr de åt både företag och privatpersoner.

Den 9 januari när de öppnade igen var det samtidigt invigning. Då var även mamma och före detta medarbetaren, Doris Jörgensen, med och serverade kaffe och kaka.

– Henning (Redlund) som startade för 43 år sedan är runt 70 nu. Han frågade mig om jag ville ta över och då gick vi ihop och gjorde det. Det är lättare att vara två och dela på det, berättar Ewa Eriksson som jobbat i butiken i över 20 år.

De senaste åren som föreståndare.

– Jag tog över efter mamma när hon gick i pension.

Då hade mor och dotter först jobbat tillsammans i några år, så det blev nästan lite som ett familjeföretag, fast ägandet låg hos någon annan – då.

Tvekade inte

Nickolina Josefsson kom in i bilden lite senare, för drygt sex år sedan.

– Hon var här och handlade så mycket så till slut frågade jag om hon ville hoppa in som sommarvikarie och sen blev hon kvar. Vi ska även ha en anställd som är sömmerska. Hon har hoppat in tidigare också. Så det är samma personal, samma lokaler som tidigare, fast vi har gjort om lite.

Ni tvekade aldrig att ta över butiken?

– Nej. Visst måste man tänka en och två gånger, men vi tror på det här. Vi har ett så pass unikt sortiment. Vi har kunder från både Sverige och Norge. Och vi har en ny generation som både syr och stickar, och man lagar mer. Det är väl trenden att ta tillvara på saker.

De var förberedda på att frågan om att överta butiken kunde komma en dag. Förre ägaren, som inte hade någon anknytning till trakten, hade butiker på fler orter. När han avvecklat på andra ställen hade personalen alltid fått frågan först, om de ville ta över.

Renovering

Dagen före julafton gjorde gamla ägaren avslut och de nya ägarna använde jul- och nyårshelgen till att göra om i lokalerna.

– Vi har målat litegrand och flyttat om nästan allting i hela butiken; det har blivit ljusare, öppnare och mer lättillgängligt. Det var lite svårt att ta sig fram tidigare med rullstol och barnvagn.

Nu är de friare att genomföra de förändringar som de funderat på under tiden de varit anställda i butiken.

– Det är ju vi som mött kunderna och hört önskemålen. Nu kan vi bredda sortimentet litegrand. Vi har tagit hem lite belysning och tänker utöka med lite inredningsdetaljer. Vi får pröva oss fram allt eftersom. Vi ska även gå ut mer mot företag, vi har alltid haft uppdrag, men vi tänkte försöka utöka det ännu mer. Just nu gör vi gardinuppsättningar åt konferenslokalerna på Morokulien infocenter, säger Ewa Eriksson.

I syrummet bakom affärslokalerna syr de åt både företag och privatpersoner.

Den 9 januari när de öppnade igen var det samtidigt invigning. Då var även mamma och före detta medarbetaren, Doris Jörgensen, med och serverade kaffe och kaka.