2016-01-21 18:51

2016-01-21 18:51

Möts i Arvika och hemma

ARVIKA: Nordea stänger i Charlottenberg

Nordea stänger sitt kontor i Charlottenberg. Ny teknik ska komplettera och sammanlänka nya sätt till personliga möten.

Åtta bankanställda blir elva den 1 juni när Nordeas tre anställda flyttar från kontoret i Charlottenberg till kontoret i Arvika. Bakgrunden till förändringen är kraftsamlingar till större enheter där ny teknik ska vara plusfaktorn till det lilla kontorets allt mera borttynande tillvaro.

– Det är ju detta med digitaliseringen och ändrade kundbeteenden, säger Ulrika Levin, kontorschef i Arvika. Fler och fler kunder använder sig av digitala lösningar som mobilbanken, internetbanken och swisch. Kunderna i Charlottenberg flyttar dessutom med sin personliga bankman till Arvika.

Resor

För boende nära Charlottenberg blir det en längre resa efter 1 juni om man vill ha ett personligt möte med en bankman men Levin säger att för exempelvis boende i Koppom eller Köla måste man även idag åka en bit vare sig man ska till Arvika eller till Charlottenberg.

– Vi har många kunder som inte bor i Charlottenberg.

Nätet

Ulrika Levin påpekar dessutom Nordeas onlinetjänst där man via nätet kan få ett personligt möte med en bankman även om det sker med hjälp av datorn. Efter ett inloggningsförfarande kan bankmannen visa bilder och annan information samtidigt som bankmannen och kunden pratar med varandra i telefon.

– Man delar dataskärm med rådgivaren men sitter hemma. Och här har man kvar sin personliga bankman.

Du ser ändå inga risker med förändringar som den här, med centralisering och mindre personlig kontakt?

– Idag ser jag inte det, vi måste vara med och möta kundens önskemål och förändrade beteenden.

Ni möter inga protester från äldre personer?

– Vi hjälper våra kunder, vi hjälpte dem med hur de kunde ta ut kontanter när vi slutade med det och vi hjälper dem med annat. Och när man väl lärt sig tycker man det är jättebra.

Bankomat

Sett till banktjänster tog Nordea i Charlottenberg inte emot kontanter längre, den tjänsten försvann 2012. Numera har man heller ingen bankomat vägg i vägg med banklokalen i Arvika. Detta beslut har dock fattats av Bankomat AB, vilka enligt Levin står bakom samtliga bankomater i Arvika, sju stycken till antal.

– De valde att inte reparera vår när den gick sönder i höstas. De ansåg att det redan fanns så många bankomater i Arvika. Och det är ju inte många meter att gå till de andra här i stan. När det gäller kontanthanteringen minskar den och vi har inte fått några klagomål att vi tagit bort den.

Om man slår ihop allt det här, du ser inga sammantagna risker med alla förändringar?

– Alla företag måste vara med i den utvecklingen som råder nu. Jag var på ett seminarium i höstas, ”Digitalisera eller dö”. Många företag var där och berättade om hur de digitaliserar, revisorn berättade om det papperslösa samhället, instruktionsböcker finns på Youtube, du läser din bok i Ipad, du bokar din resa på nätet med mera, med mera.

Efter att svenska staten sålt sina aktier i Nordea 2013 är finska Sampo huvudägare. Bland ägarna vid den senaste årsredovisningen fanns även exempelvis den saudiarabiska centralbanken.

Åtta bankanställda blir elva den 1 juni när Nordeas tre anställda flyttar från kontoret i Charlottenberg till kontoret i Arvika. Bakgrunden till förändringen är kraftsamlingar till större enheter där ny teknik ska vara plusfaktorn till det lilla kontorets allt mera borttynande tillvaro.

– Det är ju detta med digitaliseringen och ändrade kundbeteenden, säger Ulrika Levin, kontorschef i Arvika. Fler och fler kunder använder sig av digitala lösningar som mobilbanken, internetbanken och swisch. Kunderna i Charlottenberg flyttar dessutom med sin personliga bankman till Arvika.

Resor

För boende nära Charlottenberg blir det en längre resa efter 1 juni om man vill ha ett personligt möte med en bankman men Levin säger att för exempelvis boende i Koppom eller Köla måste man även idag åka en bit vare sig man ska till Arvika eller till Charlottenberg.

– Vi har många kunder som inte bor i Charlottenberg.

Nätet

Ulrika Levin påpekar dessutom Nordeas onlinetjänst där man via nätet kan få ett personligt möte med en bankman även om det sker med hjälp av datorn. Efter ett inloggningsförfarande kan bankmannen visa bilder och annan information samtidigt som bankmannen och kunden pratar med varandra i telefon.

– Man delar dataskärm med rådgivaren men sitter hemma. Och här har man kvar sin personliga bankman.

Du ser ändå inga risker med förändringar som den här, med centralisering och mindre personlig kontakt?

– Idag ser jag inte det, vi måste vara med och möta kundens önskemål och förändrade beteenden.

Ni möter inga protester från äldre personer?

– Vi hjälper våra kunder, vi hjälpte dem med hur de kunde ta ut kontanter när vi slutade med det och vi hjälper dem med annat. Och när man väl lärt sig tycker man det är jättebra.

Bankomat

Sett till banktjänster tog Nordea i Charlottenberg inte emot kontanter längre, den tjänsten försvann 2012. Numera har man heller ingen bankomat vägg i vägg med banklokalen i Arvika. Detta beslut har dock fattats av Bankomat AB, vilka enligt Levin står bakom samtliga bankomater i Arvika, sju stycken till antal.

– De valde att inte reparera vår när den gick sönder i höstas. De ansåg att det redan fanns så många bankomater i Arvika. Och det är ju inte många meter att gå till de andra här i stan. När det gäller kontanthanteringen minskar den och vi har inte fått några klagomål att vi tagit bort den.

Om man slår ihop allt det här, du ser inga sammantagna risker med alla förändringar?

– Alla företag måste vara med i den utvecklingen som råder nu. Jag var på ett seminarium i höstas, ”Digitalisera eller dö”. Många företag var där och berättade om hur de digitaliserar, revisorn berättade om det papperslösa samhället, instruktionsböcker finns på Youtube, du läser din bok i Ipad, du bokar din resa på nätet med mera, med mera.

Efter att svenska staten sålt sina aktier i Nordea 2013 är finska Sampo huvudägare. Bland ägarna vid den senaste årsredovisningen fanns även exempelvis den saudiarabiska centralbanken.