2016-01-15 09:58

2016-01-15 09:58

Kan skärpa regler för fyrverkeri

ARVIKA: Ser över ordningsföreskrifter

Efter den förödande nyårsbranden där ett halvt kvarter på Storgatan/Västra Torggatan förstördes, ser Arvika kommun över de lokala ordningsföreskrifterna.

Frågan om branden var en av punkterna på januari månads kommunstyrelse i Arvika. Kommunstyrelsen konstaterade att räddningstjänsten gjort ett gediget arbete för att begränsa branden och att Posomgruppen gjort ett bra arbete som kontakt och stöd för de branddrabbade.

Misstankar finns att det var ett fyrverkeri eller luftburen lykta som startade branden, vilket får kommunen att fundera på om skrivningen i de lokala ordningsföreskrifterna ska göras om.

Där står att: ”Tillstånd av polismyndighet krävs för att använda pyrotekniska varor med åldersgräns 18 år inom följande områden med sammanhållen bebyggelse: detaljplanelagda områden av Arvika tätort och Edane, Glava, Gunnarskog, Jössefors, Klässbol, Sulvik och Ottebol. Tillstånd krävs ej för användande av pyrotekniska varor i mindre omfattning påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton.”

– Vi ska se över dessa ordningsstadgar och begränsa ytterligare, säger kommunalråd Peter Söderström (S).

Det ska ha skjutits en del raketer på torget och andra ställen i centrum på nyårsnatten.

– Sen är det önskvärt med lite civilkurage. Att vi blir bättre på att tala om för varandra att det inte är så lämpligt, säger Kristina Bengtsson-Nilsson (M).

Frågan om branden var en av punkterna på januari månads kommunstyrelse i Arvika. Kommunstyrelsen konstaterade att räddningstjänsten gjort ett gediget arbete för att begränsa branden och att Posomgruppen gjort ett bra arbete som kontakt och stöd för de branddrabbade.

Misstankar finns att det var ett fyrverkeri eller luftburen lykta som startade branden, vilket får kommunen att fundera på om skrivningen i de lokala ordningsföreskrifterna ska göras om.

Där står att: ”Tillstånd av polismyndighet krävs för att använda pyrotekniska varor med åldersgräns 18 år inom följande områden med sammanhållen bebyggelse: detaljplanelagda områden av Arvika tätort och Edane, Glava, Gunnarskog, Jössefors, Klässbol, Sulvik och Ottebol. Tillstånd krävs ej för användande av pyrotekniska varor i mindre omfattning påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton.”

– Vi ska se över dessa ordningsstadgar och begränsa ytterligare, säger kommunalråd Peter Söderström (S).

Det ska ha skjutits en del raketer på torget och andra ställen i centrum på nyårsnatten.

– Sen är det önskvärt med lite civilkurage. Att vi blir bättre på att tala om för varandra att det inte är så lämpligt, säger Kristina Bengtsson-Nilsson (M).

  • Veronica Nordenberg Olsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.