2016-01-14 12:32

2016-01-14 12:53

Lisa, bondkatten som har nio liv

ARVIKA: Överlevde flera timmar i brinnande fastighet

Mitt i brandinfernot på nyårsnatten fanns det omtanke och solskenshistorier.

Boende som drabbades av branden i centrala Arvika på nyårsnatten har vittnat om den humanitet de mött efter den tragiska händelsen, medmänniskor har ställt upp för varandra när det som mest har behövts.

En solskenshistoria mitt upp i all sot och nedbrända minnen är också katten Lisa, ägd av Rolf och Annelie Sandberg, boende i nämnda fastighet.

Väcktes

Paret väcktes precis som övriga boende vid 04.00-tiden på nyårsnatten och beordrades att snabbt ta sig ut ur lägenheten – en redan rökfylld sådan. Vid evakueringen fick de med sig en familjemedlem ut, hunden Alice, men när paret skulle lämna våningen smet den andra fyrbenta anförvanten, 6,5 år gamla bondkatten Lisa, ifrån dem.

– Vi gick tillbaka in i lägenheten och letade men hittade inte katten, säger Rolf Sandberg. Sedan började folk ropa igen, till slut var vi tvungna att lämna lägenheten på grund av riskerna.

Tilltog

Efter att man tagit sig ut pratade Rolf efter en stund med en brandman om den livsviktiga förutsättningen utifall det fanns någon kvar i lägenheten. Han nämnde då att katten Lisa fanns kvar. Sekunderna blev dock till minuter, minuter till timmar men katten syntes inte till allt medan branden tilltog.

– En av grannarna kunde dock se Lisa klättra i gardinerna upp mot taket i lägenheten, säkert för att försöka få syre.

Syrgas

Nya diskussioner tog vid som slutade med att en brandman gick in i lägenheten, en brandman som till slut fann Lisa – då hade katten varit i lägenheten i flera timmar. Lisa fick till och med syrgas av brandmannen för att piggna till. Och det gjorde hon.

Insatsen möttes av stor glädje.

– Hon är ju en familjemedlem, klart man vill att familjemedlemmarna ska klara sig.

Påverkad

Dagarna efter var Lisa klart påverkad av det hon varit med om, hon fick matas för hand och gjorde inte mycket väsen av sig. Efterhand har hon dock blivit bättre och till det har uppvaktningarna från hundkompisen Alice bidragit.

– Det blir bättre för varje dag. De är sega katter.

Boende som drabbades av branden i centrala Arvika på nyårsnatten har vittnat om den humanitet de mött efter den tragiska händelsen, medmänniskor har ställt upp för varandra när det som mest har behövts.

En solskenshistoria mitt upp i all sot och nedbrända minnen är också katten Lisa, ägd av Rolf och Annelie Sandberg, boende i nämnda fastighet.

Väcktes

Paret väcktes precis som övriga boende vid 04.00-tiden på nyårsnatten och beordrades att snabbt ta sig ut ur lägenheten – en redan rökfylld sådan. Vid evakueringen fick de med sig en familjemedlem ut, hunden Alice, men när paret skulle lämna våningen smet den andra fyrbenta anförvanten, 6,5 år gamla bondkatten Lisa, ifrån dem.

– Vi gick tillbaka in i lägenheten och letade men hittade inte katten, säger Rolf Sandberg. Sedan började folk ropa igen, till slut var vi tvungna att lämna lägenheten på grund av riskerna.

Tilltog

Efter att man tagit sig ut pratade Rolf efter en stund med en brandman om den livsviktiga förutsättningen utifall det fanns någon kvar i lägenheten. Han nämnde då att katten Lisa fanns kvar. Sekunderna blev dock till minuter, minuter till timmar men katten syntes inte till allt medan branden tilltog.

– En av grannarna kunde dock se Lisa klättra i gardinerna upp mot taket i lägenheten, säkert för att försöka få syre.

Syrgas

Nya diskussioner tog vid som slutade med att en brandman gick in i lägenheten, en brandman som till slut fann Lisa – då hade katten varit i lägenheten i flera timmar. Lisa fick till och med syrgas av brandmannen för att piggna till. Och det gjorde hon.

Insatsen möttes av stor glädje.

– Hon är ju en familjemedlem, klart man vill att familjemedlemmarna ska klara sig.

Påverkad

Dagarna efter var Lisa klart påverkad av det hon varit med om, hon fick matas för hand och gjorde inte mycket väsen av sig. Efterhand har hon dock blivit bättre och till det har uppvaktningarna från hundkompisen Alice bidragit.

– Det blir bättre för varje dag. De är sega katter.