2016-01-11 11:19

2016-01-11 11:19

Strålande första år för solcellsparken

ARVIKA: Åtta procent mer än beräknat

Solsken. I början av februari 2015 driftsattes Sveriges största solcellspark, den på Mosseberg i utkanten av Arvika tätort. Solparkens första år har varit en framgång – modulerna har gett mer energi än beräknat.

Efter många om och men kunde dåvarande kommunalrådet Claes Pettersson (S) med flera trycka på startknappen den 8 februari 2015 och ”ge liv” åt drygt 4 000 solmoduler.

Vädret var skapligt den gången och på den vägen är det.

– Jag är nöjd, parken har gett åtta procent mer solenergi än beräknat, merproduktionen är ren bonus, säger Lennart Rönning, vd Arvika Kommunnät AB. Kan vi hålla detta framöver och få ut mera än beräknat av solcellsparken är det jättebra.

Oktober

Produktionen det första året blev runt 970 000 kilowattimmar, nästan en megawatt, och alltså åtta procent mer än beräknade 903 000 kilowattimmar. Detta trots att Arvika haft soligare år än 2015. I oktober överträffade anläggningen den förväntade årsproduktionen.

Särskilt bra månader har nämnda oktober varit tillsammans med april och augusti månader.

– Vår och höst är jag glad om det blir soligt. Det blir bättre verkningsgrad om det är lite kallare ute. På sommaren blir det tre, fyra procent lägre verkningsgrad.

470

Parken med de många modulerna har gett tillräckligt med ström för att, under ett år, livnära 470 lägenheter eller omräknat en tredjedel av all gatubelysning i Arvika kommun. Den har dessutom blivit en besöksmagnet – en attraktion – mestadels för människor som vill utveckla samhället.

Besökare från när och fjärran, över 1 000 personer, har synat solcellsparken i fogarna med syftet att lära mer eller själv satsa på solenergi. ”Elström ut och folkvandring in, två strömmar”, säger Lennart Rönning. Tyvärr synades även anläggningen av mindre nogräknade människor i slutet av oktober ifjol då 137 solmoduler stals i en ännu ouppklarad stöld.

– Jag har dock inte fått några papper från polisen att ärendet är avskrivet, säger Rönning.

4 080

Överlag är det annars positiva tongångar, driftstörningarna hos de 4 080 solcellerna med tillhörande elektronik har varit få och parken har gett mera energi än beräknat.

Snart ska dessutom Arvikaborna kunna följa hur mycket anläggningen ger.

– En skylt är på gång, vi har en beställning hos ett företag i Karlstad. Jag hade hoppats den skulle ha kommit före tjälen men det ska upp en skylt.

Är förnybar energi framtiden?

– Ja, naturligtvis är det det. Vi kan ju inte tära mera på Moder Jord.

Efter många om och men kunde dåvarande kommunalrådet Claes Pettersson (S) med flera trycka på startknappen den 8 februari 2015 och ”ge liv” åt drygt 4 000 solmoduler.

Vädret var skapligt den gången och på den vägen är det.

– Jag är nöjd, parken har gett åtta procent mer solenergi än beräknat, merproduktionen är ren bonus, säger Lennart Rönning, vd Arvika Kommunnät AB. Kan vi hålla detta framöver och få ut mera än beräknat av solcellsparken är det jättebra.

Oktober

Produktionen det första året blev runt 970 000 kilowattimmar, nästan en megawatt, och alltså åtta procent mer än beräknade 903 000 kilowattimmar. Detta trots att Arvika haft soligare år än 2015. I oktober överträffade anläggningen den förväntade årsproduktionen.

Särskilt bra månader har nämnda oktober varit tillsammans med april och augusti månader.

– Vår och höst är jag glad om det blir soligt. Det blir bättre verkningsgrad om det är lite kallare ute. På sommaren blir det tre, fyra procent lägre verkningsgrad.

470

Parken med de många modulerna har gett tillräckligt med ström för att, under ett år, livnära 470 lägenheter eller omräknat en tredjedel av all gatubelysning i Arvika kommun. Den har dessutom blivit en besöksmagnet – en attraktion – mestadels för människor som vill utveckla samhället.

Besökare från när och fjärran, över 1 000 personer, har synat solcellsparken i fogarna med syftet att lära mer eller själv satsa på solenergi. ”Elström ut och folkvandring in, två strömmar”, säger Lennart Rönning. Tyvärr synades även anläggningen av mindre nogräknade människor i slutet av oktober ifjol då 137 solmoduler stals i en ännu ouppklarad stöld.

– Jag har dock inte fått några papper från polisen att ärendet är avskrivet, säger Rönning.

4 080

Överlag är det annars positiva tongångar, driftstörningarna hos de 4 080 solcellerna med tillhörande elektronik har varit få och parken har gett mera energi än beräknat.

Snart ska dessutom Arvikaborna kunna följa hur mycket anläggningen ger.

– En skylt är på gång, vi har en beställning hos ett företag i Karlstad. Jag hade hoppats den skulle ha kommit före tjälen men det ska upp en skylt.

Är förnybar energi framtiden?

– Ja, naturligtvis är det det. Vi kan ju inte tära mera på Moder Jord.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.