2015-12-30 06:00

2015-12-30 13:07

Vill förvärva och bevara Krukan 4

ARVIKA: Intresseanmälan till kommunen

Susanna Björklöf och Emil Engqvist vill renovera och hyra ut lägenheter i fastigheten Krukan 4, det vita trähuset ”Medborgarskolan” mittemot biblioteket. Därför har de lämnat in en intresseanmälan till kommunen om att få förvärva fastigheten.

– Vi tycker inte att staden kan förlora fler byggnader. Den gamla stadskärnan är en del av varför man vill bo här, säger Susanna Björklöf som bor tillsammans med sin man Emil Engqvist i före detta Metodistkyrkan norr om och i samma kvarter som fastigheten i fråga.

– Det finns ett stort intresse hos Arvikaborna av att bevara huset och tillsammans har Emil och jag både kunskap och intresse av att sätta huset i stånd och göra någonting utav det, fortsätter Susanna.

Bakom intresset döljer sig alltså en oro för att fastigheten ska rivas.

– Jag har sett 35-40 hus som har rivits i staden och som jag hade kunnat renovera till bobart skick. Det är som om kommunen måste bygga precis där det står någonting annat, säger Emil Engqvist, som driver en byggnadsfirma, och hänvisar bland annat till Bröderna Karlsson-huset där rivningen pågår i detta nu.

– Det är otroligt tråkigt att kommunen är så insnöade i att det är billigare att bygga nytt än att renovera, vilket det inte alltid är. Även miljömässigt är det ofta bättre att bevara det som redan finns än att producera nytt, fortsätter han.

Huset har stått tomt sedan hyresgästerna sades upp då fastigheten bedömdes vara i för dåligt skick att hyras ut.

– Så fort ett hus står oanvänt så sker ett förfall. Färgen flagnar, folk bryter sig in och det lockar till sig pyromaner. Även om man som ägare inte själv gör de här sakerna så är det en naturlig konsekvens av att låta det stå oanvänt, säger Susanna Björklöf, byggnadsantikvarie till yrket.

Planprocess pågår

Ulf Richardson, VD för Arvika Fastighets AB som äger Krukan 4, menar att det för närvarande inte är aktuellt att sälja mark och byggnader i området, eftersom det pågår en planprocess för nybyggnation. I planprocessen vägs bevarandeintressen mot andra intressen:

– Om det går att få till en försvarbar nybebyggelse där huset bevaras så ser vi positivt på det. Vi ser också positivt till Susanna och Emils engagemang och generellt sett är det viktigt att i möjligaste mån bevara befintlig bebyggelse, säger han.

Bjuds in i samtalen

Som boende i området är Susanna Björklöf och Emil Engqvist sakägare i planprocessen och kommer att bjudas in i diskussionerna, säger Ulf Richardson.

Enligt ordföranden i Arvika Fastighet AB, Lars-Ove Jansson (S), så är planerna för området i sin linda, men någon form av nybyggnation kommer att ske. Enligt Lars-Ove kommer inte huset i fråga att rivas:

– Vi i styrelsen har förstått att byggnaden är viktig för många Arvikabor och då är det ju bara onödigt att riva den, säger han.

Unika Arvika

För Susanna Björklöf och Emil Engqvist är det viktigt att det inte blir ytterligare en tom tomt eller ett anonymt billighetshus i stadskärnan:

– Om det som gör Arvika unikt försvinner, så vet jag inte varför vi ska bo kvar här, avslutar Susanna.

Medborgarförslag

Sedan tidigare har Johan Chytraeus lämnat in ett medborgarförslag till kommunen om att huset borde säljas till en privatperson eller ett företag som förbinder sig att vårda det, ett förslag som remitterats till kommunstyrelsen.

– Det här är något vi har pratat på länge, men i och med att Johan lyft frågan ville vi hoppa på tåget. Byggnadens öde avgörs nu, säger Susanna Björklöf.

Fastigheten hette tidigare Bocken 8, men har efter en reglering bytt namn till Krukan 4.

– Vi tycker inte att staden kan förlora fler byggnader. Den gamla stadskärnan är en del av varför man vill bo här, säger Susanna Björklöf som bor tillsammans med sin man Emil Engqvist i före detta Metodistkyrkan norr om och i samma kvarter som fastigheten i fråga.

– Det finns ett stort intresse hos Arvikaborna av att bevara huset och tillsammans har Emil och jag både kunskap och intresse av att sätta huset i stånd och göra någonting utav det, fortsätter Susanna.

Bakom intresset döljer sig alltså en oro för att fastigheten ska rivas.

– Jag har sett 35-40 hus som har rivits i staden och som jag hade kunnat renovera till bobart skick. Det är som om kommunen måste bygga precis där det står någonting annat, säger Emil Engqvist, som driver en byggnadsfirma, och hänvisar bland annat till Bröderna Karlsson-huset där rivningen pågår i detta nu.

– Det är otroligt tråkigt att kommunen är så insnöade i att det är billigare att bygga nytt än att renovera, vilket det inte alltid är. Även miljömässigt är det ofta bättre att bevara det som redan finns än att producera nytt, fortsätter han.

Huset har stått tomt sedan hyresgästerna sades upp då fastigheten bedömdes vara i för dåligt skick att hyras ut.

– Så fort ett hus står oanvänt så sker ett förfall. Färgen flagnar, folk bryter sig in och det lockar till sig pyromaner. Även om man som ägare inte själv gör de här sakerna så är det en naturlig konsekvens av att låta det stå oanvänt, säger Susanna Björklöf, byggnadsantikvarie till yrket.

Planprocess pågår

Ulf Richardson, VD för Arvika Fastighets AB som äger Krukan 4, menar att det för närvarande inte är aktuellt att sälja mark och byggnader i området, eftersom det pågår en planprocess för nybyggnation. I planprocessen vägs bevarandeintressen mot andra intressen:

– Om det går att få till en försvarbar nybebyggelse där huset bevaras så ser vi positivt på det. Vi ser också positivt till Susanna och Emils engagemang och generellt sett är det viktigt att i möjligaste mån bevara befintlig bebyggelse, säger han.

Bjuds in i samtalen

Som boende i området är Susanna Björklöf och Emil Engqvist sakägare i planprocessen och kommer att bjudas in i diskussionerna, säger Ulf Richardson.

Enligt ordföranden i Arvika Fastighet AB, Lars-Ove Jansson (S), så är planerna för området i sin linda, men någon form av nybyggnation kommer att ske. Enligt Lars-Ove kommer inte huset i fråga att rivas:

– Vi i styrelsen har förstått att byggnaden är viktig för många Arvikabor och då är det ju bara onödigt att riva den, säger han.

Unika Arvika

För Susanna Björklöf och Emil Engqvist är det viktigt att det inte blir ytterligare en tom tomt eller ett anonymt billighetshus i stadskärnan:

– Om det som gör Arvika unikt försvinner, så vet jag inte varför vi ska bo kvar här, avslutar Susanna.

Medborgarförslag

Sedan tidigare har Johan Chytraeus lämnat in ett medborgarförslag till kommunen om att huset borde säljas till en privatperson eller ett företag som förbinder sig att vårda det, ett förslag som remitterats till kommunstyrelsen.

– Det här är något vi har pratat på länge, men i och med att Johan lyft frågan ville vi hoppa på tåget. Byggnadens öde avgörs nu, säger Susanna Björklöf.

Fastigheten hette tidigare Bocken 8, men har efter en reglering bytt namn till Krukan 4.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.