2015-12-29 14:29

2015-12-29 14:29

Överlag ljus syn på 2016

ARVIKA: Rundringning bland företag

2016 ser lovande ut för flera av Arvikas industriföretag. Det visar den rundringning Arvika Nyheter gjort.

Perfekta, med cirka 50 anställda, har nu installerat sig på södra Viks industriområde efter flytten från Jössefors. 2015 har mitt uppe i flyttbestyren betytt bra beläggning och man når en omsättning på nästan 100 miljoner kronor – nära rekord. Flytten ger möjligheter inför framtiden och det ger även de förfrågningar företaget har från möjliga/befintliga kunder.

– Vi har fått in många nya offertförfrågningar, så sett ser det fortsatt positivt ut, säger ägaren Åke Lindeberg. 2016 som helhet ser dock ordermässigt ut att bli något lägre än 2015, vilket snarare beror på vilka av våra artiklar kunderna jobbar mest med just nu i sina maskiner.

Kompetens behövs

Till Perfektas framtida utmaningar hör att hitta personer med rätt kompetenser och där är CNC-tekniker en efterfrågad personalkategori, detta både för intern programmering, som numera är omfattande, men även i kontakter med kunder.

– Ska vi kunna expandera måste vi hitta duktiga människor.

Även hos grannen, Arvika Gjuteri, med runt 200 anställda, är tongångarna överlag positiva. Enligt nya vd:n Robert Ahlgren ser man en uppgång under 2016.

– Framförallt från Scania. Inte minst när det gäller nav.

Investerar

Företaget har gjort investeringar när det gäller bland annat nav och man är i färd med att göra ytterligare investeringar för att effektivisera produktionen, det senare genom en navlina med mycket automation.

– Jag utesluter inte nyanställningar men merparten av uppgången ska klaras genom automatisering, säger Ahlgren.

Enligt vad Arvika Nyheter erfar är Arvikaföretaget APR Automation ett av företagen som offererat när det gäller navlinan.

Höjt

Är tongångarna positiva från Ahlgren är de detsamma från platschefen Jan Fredriksson hos före detta Arvika Smide, ett företag som numera heter Componenta Arvika AB och har runt 90 anställda.

– Under 2015 har vi höjt försäljningen tio procent, från 200 miljoner kronor till 220 miljoner. Vi har även höjt den producerade vikten om än inte lika mycket, till 12 500 ton.

– Första halvåret av 2016 ser lika ut som 2015, förvånansvärt lika. Vi har dessutom fått en del intressanta förfrågningar, ros de i hamn skulle 2016 betyda ytterligare avancemang i volym och försäljning.

Även beslutet från de nya ägarna, Componenta, att flytta produktion till Arvika från koncernens anläggning i Smedjebacken, har betytt mycket.

– Jag har stora förhoppningar på 2016, dels genom flytten och dels genom de förfrågningar vi har.

Valuta påverkar

Även hos Bengt Lundin AB i Jössefors rullar det på enligt känt manér – i alla fall när det gäller volymer.

Företaget med runt 100 anställda har gått som tåget i många år.

Nu har dock ett orosmoment tillkommit på senare tid, den norska kronans tapp.

– Vi omsätter 200 miljoner kronor i norsk valuta, klart varje procentnedgång i valutan slår då, säger företagets vd, Lars Lundin.

Dessutom är begränsningar vad gäller så kallade tunna plastkassar på gång inom några år, detta utifrån nedskräpningsskäl. Lundin säger dock att problemet med nedskräpning är jämförelsevis ringa i Norden då plast återvinns i högre grad här. Begränsningen kan dock föra det med sig att fackhandeln mera regelmässigt börjar ta betalt för plastkassar så som detaljhandeln redan gör, vilket skulle kunna påverka volymerna.

– Jag sover dock gott om natten, säger Lars Lundin.

Perfekta, med cirka 50 anställda, har nu installerat sig på södra Viks industriområde efter flytten från Jössefors. 2015 har mitt uppe i flyttbestyren betytt bra beläggning och man når en omsättning på nästan 100 miljoner kronor – nära rekord. Flytten ger möjligheter inför framtiden och det ger även de förfrågningar företaget har från möjliga/befintliga kunder.

– Vi har fått in många nya offertförfrågningar, så sett ser det fortsatt positivt ut, säger ägaren Åke Lindeberg. 2016 som helhet ser dock ordermässigt ut att bli något lägre än 2015, vilket snarare beror på vilka av våra artiklar kunderna jobbar mest med just nu i sina maskiner.

Kompetens behövs

Till Perfektas framtida utmaningar hör att hitta personer med rätt kompetenser och där är CNC-tekniker en efterfrågad personalkategori, detta både för intern programmering, som numera är omfattande, men även i kontakter med kunder.

– Ska vi kunna expandera måste vi hitta duktiga människor.

Även hos grannen, Arvika Gjuteri, med runt 200 anställda, är tongångarna överlag positiva. Enligt nya vd:n Robert Ahlgren ser man en uppgång under 2016.

– Framförallt från Scania. Inte minst när det gäller nav.

Investerar

Företaget har gjort investeringar när det gäller bland annat nav och man är i färd med att göra ytterligare investeringar för att effektivisera produktionen, det senare genom en navlina med mycket automation.

– Jag utesluter inte nyanställningar men merparten av uppgången ska klaras genom automatisering, säger Ahlgren.

Enligt vad Arvika Nyheter erfar är Arvikaföretaget APR Automation ett av företagen som offererat när det gäller navlinan.

Höjt

Är tongångarna positiva från Ahlgren är de detsamma från platschefen Jan Fredriksson hos före detta Arvika Smide, ett företag som numera heter Componenta Arvika AB och har runt 90 anställda.

– Under 2015 har vi höjt försäljningen tio procent, från 200 miljoner kronor till 220 miljoner. Vi har även höjt den producerade vikten om än inte lika mycket, till 12 500 ton.

– Första halvåret av 2016 ser lika ut som 2015, förvånansvärt lika. Vi har dessutom fått en del intressanta förfrågningar, ros de i hamn skulle 2016 betyda ytterligare avancemang i volym och försäljning.

Även beslutet från de nya ägarna, Componenta, att flytta produktion till Arvika från koncernens anläggning i Smedjebacken, har betytt mycket.

– Jag har stora förhoppningar på 2016, dels genom flytten och dels genom de förfrågningar vi har.

Valuta påverkar

Även hos Bengt Lundin AB i Jössefors rullar det på enligt känt manér – i alla fall när det gäller volymer.

Företaget med runt 100 anställda har gått som tåget i många år.

Nu har dock ett orosmoment tillkommit på senare tid, den norska kronans tapp.

– Vi omsätter 200 miljoner kronor i norsk valuta, klart varje procentnedgång i valutan slår då, säger företagets vd, Lars Lundin.

Dessutom är begränsningar vad gäller så kallade tunna plastkassar på gång inom några år, detta utifrån nedskräpningsskäl. Lundin säger dock att problemet med nedskräpning är jämförelsevis ringa i Norden då plast återvinns i högre grad här. Begränsningen kan dock föra det med sig att fackhandeln mera regelmässigt börjar ta betalt för plastkassar så som detaljhandeln redan gör, vilket skulle kunna påverka volymerna.

– Jag sover dock gott om natten, säger Lars Lundin.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.