2015-12-18 08:34

2015-12-18 08:34

I Sverige får man tänka fritt

NYA SVENSKAR I ARVIKA: Nazira Khalil

Jag heter Nazira Khalil. Jag kom till Sverige 2002. Jag gifte mig i Turkiet med en man från Egypten som redan bodde i Sverige. Därför flyttade jag till Sverige och Arvika. Vi fick två barn och jag var hemma tre år med barnen utan att kunna tala svenska. Jag vågade inte ta kontakt med människor, eftersom jag inte kunde tala med dem.

2005 började jag läsa halvtid på SFI och när jag kunde tala med människor omkring mig fick jag också vänner. Det var lätt. Människor är snälla och hjälpsamma trots att vi inte alltid förstod varandra. Så dumt att jag inte började läsa svenska tidigare.

Jag klarade SFI och sedan började jag på Ingesunds Folkhögskola där jag träffade många bra lärare. Ingesund var som en stor dörröppning för att möta svenskar. Min lärare, Sven, bad mig att hjälpa till att översätta från svenska till arabiska när flyktingarna kom till Glava. Det var hösten 2012. Sedan började jag att som volontär hjälpa till på Glava Bygdekontor. Jag översatte, samtalade och ordnade aktiviteter för kvinnor tillsammans med Miriam (Svenska kyrkans projekt).

2015 blev jag anställd av Arvika kommun, ett s.k. nystartsjobb, på Glava Bygdekontor. Min uppgift var att ordna aktiviteter och att undervisa i svenska och samhälle, mest med kvinnogrupper. Jag trivs med mitt arbete. Jag känner att jag är en värdefull kanal mellan flyktingarna och svenskarna.

Jag kan till exempel förklara för flyktingarna om svenska traditioner, men även om vardagsvanor som lätt kan ställa till irritation hos svenskar som inte förstår varför dessa nya bybor gör si eller så. Många går t.ex. i bredd på vägarna – som de alltid gjort i sina hemländer. De är vana vid att bilar tutar hej vilt. En svensk tutar först när det är kriiiiis. Att använda reflexer är också något helt nytt. Ute i Glava där det är beckmörkt utmed vägarna är det jätteviktigt. På detta sätt hjälper jag flyktingarna att komma tillrätta i Sverige.

Jag tycker mycket om mitt jobb och hoppas att få fortsätta. Jag trivs bra i Sverige. Jag känner mig mer fri här än i Syrien. Man får tänka fritt och har man en idé så går den att förverkliga. Har man ett intresse kan man utveckla det. Framför allt finns möjligheten att studera.

2005 började jag läsa halvtid på SFI och när jag kunde tala med människor omkring mig fick jag också vänner. Det var lätt. Människor är snälla och hjälpsamma trots att vi inte alltid förstod varandra. Så dumt att jag inte började läsa svenska tidigare.

Jag klarade SFI och sedan började jag på Ingesunds Folkhögskola där jag träffade många bra lärare. Ingesund var som en stor dörröppning för att möta svenskar. Min lärare, Sven, bad mig att hjälpa till att översätta från svenska till arabiska när flyktingarna kom till Glava. Det var hösten 2012. Sedan började jag att som volontär hjälpa till på Glava Bygdekontor. Jag översatte, samtalade och ordnade aktiviteter för kvinnor tillsammans med Miriam (Svenska kyrkans projekt).

2015 blev jag anställd av Arvika kommun, ett s.k. nystartsjobb, på Glava Bygdekontor. Min uppgift var att ordna aktiviteter och att undervisa i svenska och samhälle, mest med kvinnogrupper. Jag trivs med mitt arbete. Jag känner att jag är en värdefull kanal mellan flyktingarna och svenskarna.

Jag kan till exempel förklara för flyktingarna om svenska traditioner, men även om vardagsvanor som lätt kan ställa till irritation hos svenskar som inte förstår varför dessa nya bybor gör si eller så. Många går t.ex. i bredd på vägarna – som de alltid gjort i sina hemländer. De är vana vid att bilar tutar hej vilt. En svensk tutar först när det är kriiiiis. Att använda reflexer är också något helt nytt. Ute i Glava där det är beckmörkt utmed vägarna är det jätteviktigt. På detta sätt hjälper jag flyktingarna att komma tillrätta i Sverige.

Jag tycker mycket om mitt jobb och hoppas att få fortsätta. Jag trivs bra i Sverige. Jag känner mig mer fri här än i Syrien. Man får tänka fritt och har man en idé så går den att förverkliga. Har man ett intresse kan man utveckla det. Framför allt finns möjligheten att studera.

Kort om Nazira

Namn: Nazira Khalil

Ålder: 45 år

Bor i: Arvika

Kommer från: Al Hasakah i Syrien

Intressen: Prata med äldre människor