2015-12-17 15:34

2015-12-17 15:34

De håller Arvika rent – med ett leende på läpparna

ARVIKA: Stadsmiljögruppen gör nytta

Stadsmiljögruppen håller Arvika rent.

I ur och skur, i blåst och stiltje, städas Arvikas centrala delar av omsorgens stadsmiljögrupp. Totalt åtta deltagare plus arbetsledning gör dagligen två turer längs uppgjorda rutter där allsköns bråte plockas upp till glädje för gemene man.

Och man gör nytta.

– Det har blivit mindre skräp sedan vi började, vilket vi gjorde i mars 2013. Dels tänker nog folk mera på nedskräpning överlag men jag tror också att minskningen beror på att Arvikaborna sett oss ute och städa, säger arbetshandledaren Michael Renhult.

Griptång

Klädda i väl synliga overaller, utrustade med bland annat griptång, plastburkar och städkärra avverkar man ett förmiddags- och eftermiddagspass i stort sett varje dag. När Arvika Nyheter deltog gick färden från hemmahamnen på Fabriksgatan intill Verkstaden bort mot Taserudsgymnasiet och tillbaka via bland annat Kocki och Coop Styckåsen.

– Vi plockar upp allt vi ser, säger Mikael Eriksson.

McDonald´s

Även om skräpet har minskat längs Arvikas gator slängs det dock fortfarande en hel del. Mârten och hamnfesten är två kapitel för sig men även i övrigt slängs det i överflöd. Värst är McDonald´s-skräpet.

– Detta skräp har dock minskat vid Taserudsgymnasiet, nu är det mera borta vid Keltox som man parkerar sina bilar och sedan slänger skräpet, säger Michael Renhult.

Värre

Papper och servetter från hamburgare är en sak, tyvärr råkar stadsmiljögruppen på värre saker än så. Det händer att man då och då hittar sprutor på sina dagliga turer och borta vid Parkhallens parkering kan man från tid till annan se riktigt äckliga saker.

– Konservburkar med avföring, och lastbilschaufförerna kissar även i flaskor. Inte så trevligt, säger Michael Renhult.

Det förekommer dock även intressanta fynd längs stadsmiljögruppens gångstråk.

– För 1,5 år sedan fann vi det som måste ha varit stöldgods, mycket prydnadsföremål och mycket kläder.

Pant

Bildelar, nummerplåtar, navkapslar och stötfångare tillhör andra ”fynd” man gjort. Det förekommer även upptäckter av mera rolig art – eller sådant som kan bli roligt. Fast särskilt mycket sedlar och mynt hittar man inte.

– Men panten tar vi tillvara, vi brukar gå och fika eller äta pizza för den, det blir faktiskt en hel del som vi får in i pant varje år.

Både fikat och pizzan uppskattas:

– Jag gillar kebabpizza bäst, säger Lasse Eriksson.

– Jag gillar kebabtallrik bäst, säger Alexander Hult.

Specialare

Gruppen skottar även snö vid lekplatsen intill stadsparken när sådan förekommer och man har även andra specialuppdrag. Personalen försöker även att hitta praktikplatser av lämplig art för deltagarna.

Stadsmiljögruppen gör alltså nytta och man känner folkets uppskattning, ganska ofta kommer det fram människor och intygar vilket viktigt jobb gruppen gör.

– Många känner igen oss och tackar oss.

Minskar

Gruppdeltagarna trivs med sina uppdrag, man har en meningsfylld uppgift och får dessutom motion på köpet. Humöret är dessutom oftast på topp även om det exempelvis regnar småspik. Nedskräpningen minskar men skräp finns det ändå att ta reda på. Ja, egentligen skulle gruppen kunna ha fler deltagare än åtta.

– Jag förstår inte varför folk ska skräpa ner, säger Alexander Hult.

I ur och skur, i blåst och stiltje, städas Arvikas centrala delar av omsorgens stadsmiljögrupp. Totalt åtta deltagare plus arbetsledning gör dagligen två turer längs uppgjorda rutter där allsköns bråte plockas upp till glädje för gemene man.

Och man gör nytta.

– Det har blivit mindre skräp sedan vi började, vilket vi gjorde i mars 2013. Dels tänker nog folk mera på nedskräpning överlag men jag tror också att minskningen beror på att Arvikaborna sett oss ute och städa, säger arbetshandledaren Michael Renhult.

Griptång

Klädda i väl synliga overaller, utrustade med bland annat griptång, plastburkar och städkärra avverkar man ett förmiddags- och eftermiddagspass i stort sett varje dag. När Arvika Nyheter deltog gick färden från hemmahamnen på Fabriksgatan intill Verkstaden bort mot Taserudsgymnasiet och tillbaka via bland annat Kocki och Coop Styckåsen.

– Vi plockar upp allt vi ser, säger Mikael Eriksson.

McDonald´s

Även om skräpet har minskat längs Arvikas gator slängs det dock fortfarande en hel del. Mârten och hamnfesten är två kapitel för sig men även i övrigt slängs det i överflöd. Värst är McDonald´s-skräpet.

– Detta skräp har dock minskat vid Taserudsgymnasiet, nu är det mera borta vid Keltox som man parkerar sina bilar och sedan slänger skräpet, säger Michael Renhult.

Värre

Papper och servetter från hamburgare är en sak, tyvärr råkar stadsmiljögruppen på värre saker än så. Det händer att man då och då hittar sprutor på sina dagliga turer och borta vid Parkhallens parkering kan man från tid till annan se riktigt äckliga saker.

– Konservburkar med avföring, och lastbilschaufförerna kissar även i flaskor. Inte så trevligt, säger Michael Renhult.

Det förekommer dock även intressanta fynd längs stadsmiljögruppens gångstråk.

– För 1,5 år sedan fann vi det som måste ha varit stöldgods, mycket prydnadsföremål och mycket kläder.

Pant

Bildelar, nummerplåtar, navkapslar och stötfångare tillhör andra ”fynd” man gjort. Det förekommer även upptäckter av mera rolig art – eller sådant som kan bli roligt. Fast särskilt mycket sedlar och mynt hittar man inte.

– Men panten tar vi tillvara, vi brukar gå och fika eller äta pizza för den, det blir faktiskt en hel del som vi får in i pant varje år.

Både fikat och pizzan uppskattas:

– Jag gillar kebabpizza bäst, säger Lasse Eriksson.

– Jag gillar kebabtallrik bäst, säger Alexander Hult.

Specialare

Gruppen skottar även snö vid lekplatsen intill stadsparken när sådan förekommer och man har även andra specialuppdrag. Personalen försöker även att hitta praktikplatser av lämplig art för deltagarna.

Stadsmiljögruppen gör alltså nytta och man känner folkets uppskattning, ganska ofta kommer det fram människor och intygar vilket viktigt jobb gruppen gör.

– Många känner igen oss och tackar oss.

Minskar

Gruppdeltagarna trivs med sina uppdrag, man har en meningsfylld uppgift och får dessutom motion på köpet. Humöret är dessutom oftast på topp även om det exempelvis regnar småspik. Nedskräpningen minskar men skräp finns det ändå att ta reda på. Ja, egentligen skulle gruppen kunna ha fler deltagare än åtta.

– Jag förstår inte varför folk ska skräpa ner, säger Alexander Hult.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.