2015-12-10 15:43

2015-12-10 15:43

Överklagar dom om älgjaktsområde

GÖTEBORG

Beslutet att avregistrera ett älgjaktsområde på Glaskogen i Arvika kommun föll inte i god jord hos de berörda jägarna, som menade att jakten bidragit till en god viltvård i trakten.

De tog saken till domstol – som gav dem rätt. Men länsstyrelsen ger sig inte utan överklagar nu förvaltningsrättens dom till kammarrätten, med hänvisning till att licensområdet inte uppfyller jaktlagens krav.

Enligt länsstyrelsen är älgjaktsområdet för litet – den minsta areal som tillåts för avskjutning av en älgkalv om året är 200 hektar, och det aktuella området omfattar inte mer än 175 hektar. Därmed finns det fog för avregistrering, menar myndigheten. ”Att ha kvar licensområden som inte uppfyller jaktlagens och älgförvaltningsplanens krav undergräver syftena bakom älgförvaltningen och skapar även en betydande rättsosäkerhet” avslutar länsstyrelsen.

De tog saken till domstol – som gav dem rätt. Men länsstyrelsen ger sig inte utan överklagar nu förvaltningsrättens dom till kammarrätten, med hänvisning till att licensområdet inte uppfyller jaktlagens krav.

Enligt länsstyrelsen är älgjaktsområdet för litet – den minsta areal som tillåts för avskjutning av en älgkalv om året är 200 hektar, och det aktuella området omfattar inte mer än 175 hektar. Därmed finns det fog för avregistrering, menar myndigheten. ”Att ha kvar licensområden som inte uppfyller jaktlagens och älgförvaltningsplanens krav undergräver syftena bakom älgförvaltningen och skapar även en betydande rättsosäkerhet” avslutar länsstyrelsen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.