2015-12-10 10:23

2015-12-10 10:33

2015 blev ett bra Thermia-år

ARVIKA: Värmepumpen Mega populär

2015 har varit ett bra år för Thermia, särskilt på hemmaplan i Sverige.

Thermia fick en bra start på 2015 och den starten har hållit i sig.

– Vi hade höga ambitioner för 2015 och saker och ting har rullat rätt väg för oss, säger försäljningsdirektören Lars Gyllander. 2015 har varit ett fantastiskt år.

En orsak till framgångarna har Mega, värmepumpen för större fastigheter, varit. Några exakta siffror/jämförelsetal över Mega eller det som i övrigt varit positivt vill dock Thermia inte lämna ut. Orsaken är enligt företaget att konkurrenter skulle utnyttja det.

En jämförelse vill man dock sätta ord på:

– Vi gör det betydligt bättre än marknaden i stort.

Tredje ordern

När det gäller Mega kan man också berätta om en ny kund och här handlar det även delvis om att det kända företaget byter värmesätt.

– Biltema. Vi levererar till en installatör som i sin tur levererar till Biltema, nyligen har vi fått order på en tredje anläggning. Mega är ju dubbelt så stor som andra värmepumpar och det har gjort det lättare för oss att levererar till större anläggningar, det behövs ju exempelvis bara två värmepumpar där det tidigare behövdes fyra.

Kvitto

Nya återförsäljare har gjort sitt till och det har förmodligen även den kommande förändringen av rotavdraget gjort. Detta även om man inte med säkerhet vet vad som kommer att hända efter den 1 januari då det sker en neddragning inom rot.

– 2016 får vi ett kvitto på hur stort det är, om det nu blir en nedgång. Vi är dock lite oroliga precis som många hantverkare är. Vi har dock haft en tillväxt av egen kraft och vi tror den fortsätter.

20 år

Lars Gyllander tror dessutom att utbytesmarknaden kommer att öka om inte drastiskt 2016 så i alla fall allt eftersom. Detta gäller kanske i synnerhet bergvärmepumpar där Thermia var med tidigt.

– 20 år säger branschen att en bergvärmepump ska hålla i snitt även om det finns andra siffror på det också.

Fast anställning

En positiv siffra som talar om tillväxt är att fyra inhyrda i dagarna fått fast jobb på Thermia. Även inom försäljningen mot större fastigheter kan det komma att ske några nyanställningar. När det gäller enskilda värmepumpar tror man fortsatt mycket på just Mega, som rönt stort intresse.

– 2015 har varit ett mycket bra år, framförallt på den svenska marknaden. Lika bra har det inte varit på andra marknader utomlands, den politiska osäkerheten har spelat roll på sina håll. Som helhet är vi dock nöjda och vi ska fortsätta växa snabbare än marknaden i stort.

Thermia fick en bra start på 2015 och den starten har hållit i sig.

– Vi hade höga ambitioner för 2015 och saker och ting har rullat rätt väg för oss, säger försäljningsdirektören Lars Gyllander. 2015 har varit ett fantastiskt år.

En orsak till framgångarna har Mega, värmepumpen för större fastigheter, varit. Några exakta siffror/jämförelsetal över Mega eller det som i övrigt varit positivt vill dock Thermia inte lämna ut. Orsaken är enligt företaget att konkurrenter skulle utnyttja det.

En jämförelse vill man dock sätta ord på:

– Vi gör det betydligt bättre än marknaden i stort.

Tredje ordern

När det gäller Mega kan man också berätta om en ny kund och här handlar det även delvis om att det kända företaget byter värmesätt.

– Biltema. Vi levererar till en installatör som i sin tur levererar till Biltema, nyligen har vi fått order på en tredje anläggning. Mega är ju dubbelt så stor som andra värmepumpar och det har gjort det lättare för oss att levererar till större anläggningar, det behövs ju exempelvis bara två värmepumpar där det tidigare behövdes fyra.

Kvitto

Nya återförsäljare har gjort sitt till och det har förmodligen även den kommande förändringen av rotavdraget gjort. Detta även om man inte med säkerhet vet vad som kommer att hända efter den 1 januari då det sker en neddragning inom rot.

– 2016 får vi ett kvitto på hur stort det är, om det nu blir en nedgång. Vi är dock lite oroliga precis som många hantverkare är. Vi har dock haft en tillväxt av egen kraft och vi tror den fortsätter.

20 år

Lars Gyllander tror dessutom att utbytesmarknaden kommer att öka om inte drastiskt 2016 så i alla fall allt eftersom. Detta gäller kanske i synnerhet bergvärmepumpar där Thermia var med tidigt.

– 20 år säger branschen att en bergvärmepump ska hålla i snitt även om det finns andra siffror på det också.

Fast anställning

En positiv siffra som talar om tillväxt är att fyra inhyrda i dagarna fått fast jobb på Thermia. Även inom försäljningen mot större fastigheter kan det komma att ske några nyanställningar. När det gäller enskilda värmepumpar tror man fortsatt mycket på just Mega, som rönt stort intresse.

– 2015 har varit ett mycket bra år, framförallt på den svenska marknaden. Lika bra har det inte varit på andra marknader utomlands, den politiska osäkerheten har spelat roll på sina håll. Som helhet är vi dock nöjda och vi ska fortsätta växa snabbare än marknaden i stort.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.