2015-12-03 19:48

2015-12-03 19:48

Ingen vet exakt hur det slår än

ARVIKA: På sjukhuset i Arvika jobbar man med sparbetinget

På sjukhuset i Arvika jobbar man liksom på andra håll inom landstinget med att se över hur man ska lösa sina sparbeting.

Vad det kommer att innebära konkret för verksamheten kan ingen svara på än.

– Vi kommer att beröras både medicin, kirurgen och ortopedin i Arvika, säger Maria Norén Eriksson, verksamhetschef för kirurgkliniken i Arvika.

Naturlig avgång

Bakgrunden är som bekant landstingets dåliga ekonomi som lett till beslut om omfattande besparingar nästa år.

– Vi håller fortfarande på att räkna på omställningen, vi är inte färdiga än. Vi har suttit och tittat på naturliga avgångar, pensionsavgångar och vikariat som kanske kan avslutas. Vi vänder på varje sten. Men vi kommer inte att klara oss bara med naturliga avgångar, det kommer inte att räcka, säger Maria Norén Eriksson.

Mer konkret än så kan hon inte vara i dag. Man tittar också på om det går att jobba annorlunda för att minska kostnaderna.

Vad betyder det här för verksamheten?

– Verksamheten måste fortsätta, vi ska göra allt vi gjort tidigare. Operationerna kommer att pågå måndag till fredag, våra vårdplatser kommer att finnas kvar. Om det blir exakt samma antal platser som i dag kan jag inte säga nu. Däremot måste vi jobba lite annorlunda om vi blir färre personer, säger Maria Norén Eriksson.

Hanne Guro Hauge är verksamhetschef för medicinkliniken i Arvika.

– Vi vet ungefär hur mycket vi måste minska, men vi har inte kommit så långt än att vi vet hur mycket det blir i antal personer.

Även där tittar man först på hur mycket man kan klara med naturliga avgångar.

– Vi tittar på flera pusselbitar, inte bara på personal, utan även på andra kostnader.

Det har sagts att en del av sparbetinget ska klaras genom verksamhetsförändringar.

– Det som vi jobbar med, och där vi redan hade en pågående process, medicin, kirurgi och ortopedi tillsammans, är en omstrukturering av vårdplatserna som är bättre anpassat till behovet. Vi har fyra avdelningar, två medicin, en kirurgi och en ortopedi. Ofta har vi fler medicinpatienter än platser och vi lånar av de andra. Det är en av de pusselbitar vi jobbar med och som vi tror kommer att minska kostnaderna och vara mer hållbart på sikt, säger Hanne Guro Hauge.

Olika alternativ

Ortopeden, som omfattar verksamhet både i Karlstad och Arvika, har som det ser ut nu ett sparbeting som motsvarar drygt elva tjänster. Även där ser man över olika alternativ att minska kostnaderna. Verksamhetschefen Yannis Ioannidis gick under torsdagen inte att nå för en kommentar.

Vad det kommer att innebära konkret för verksamheten kan ingen svara på än.

– Vi kommer att beröras både medicin, kirurgen och ortopedin i Arvika, säger Maria Norén Eriksson, verksamhetschef för kirurgkliniken i Arvika.

Naturlig avgång

Bakgrunden är som bekant landstingets dåliga ekonomi som lett till beslut om omfattande besparingar nästa år.

– Vi håller fortfarande på att räkna på omställningen, vi är inte färdiga än. Vi har suttit och tittat på naturliga avgångar, pensionsavgångar och vikariat som kanske kan avslutas. Vi vänder på varje sten. Men vi kommer inte att klara oss bara med naturliga avgångar, det kommer inte att räcka, säger Maria Norén Eriksson.

Mer konkret än så kan hon inte vara i dag. Man tittar också på om det går att jobba annorlunda för att minska kostnaderna.

Vad betyder det här för verksamheten?

– Verksamheten måste fortsätta, vi ska göra allt vi gjort tidigare. Operationerna kommer att pågå måndag till fredag, våra vårdplatser kommer att finnas kvar. Om det blir exakt samma antal platser som i dag kan jag inte säga nu. Däremot måste vi jobba lite annorlunda om vi blir färre personer, säger Maria Norén Eriksson.

Hanne Guro Hauge är verksamhetschef för medicinkliniken i Arvika.

– Vi vet ungefär hur mycket vi måste minska, men vi har inte kommit så långt än att vi vet hur mycket det blir i antal personer.

Även där tittar man först på hur mycket man kan klara med naturliga avgångar.

– Vi tittar på flera pusselbitar, inte bara på personal, utan även på andra kostnader.

Det har sagts att en del av sparbetinget ska klaras genom verksamhetsförändringar.

– Det som vi jobbar med, och där vi redan hade en pågående process, medicin, kirurgi och ortopedi tillsammans, är en omstrukturering av vårdplatserna som är bättre anpassat till behovet. Vi har fyra avdelningar, två medicin, en kirurgi och en ortopedi. Ofta har vi fler medicinpatienter än platser och vi lånar av de andra. Det är en av de pusselbitar vi jobbar med och som vi tror kommer att minska kostnaderna och vara mer hållbart på sikt, säger Hanne Guro Hauge.

Olika alternativ

Ortopeden, som omfattar verksamhet både i Karlstad och Arvika, har som det ser ut nu ett sparbeting som motsvarar drygt elva tjänster. Även där ser man över olika alternativ att minska kostnaderna. Verksamhetschefen Yannis Ioannidis gick under torsdagen inte att nå för en kommentar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.