2015-11-27 08:52

2015-11-27 08:52

Unika glasverandor i ny bok

ARKITEKTUR. CHRISTINA FALKENGÅRD BESÖKER KARLSTAD OCH ARVIKA

Ny bok. På söndag kommer Christina Falkengård till Arvika, för att signera sin bok Glasverandor. Innan dess: Bokmässan i Karlstad.

Christina Falkengård är journalist, som i många år var verksam på tidningen Land och senare som frilansjournalist. Det var under en reportageresa i Jämtland som hon fick upp ögonen för glasverandor och idéen till en bok föddes.

Reste runt

– Jag började intressera mig för glasverandor, jag såg glasverandor och jämförde.

Tanken slog rot:

– Det måste nog bli en bok om glasverandor och berättelser om människor som finns där!

Redan under tiden på tidningen Land började hon arbetet och åkte runt i Sverige tillsammans med en fotograf, men arbetet sköts upp och andra böcker kom till.

”Nu eller aldrig”

– När boken Jag heter Ferudia var färdig började jag med Glasverandor, det är nu eller aldrig!

Och nu är den äntligen klar. 522 glasverandor har dokumenterats och en lång rad människor intervjuats.

– Ingenting är stylat, det är precis som det är och det väder det är, säger hon om bilderna i boken.

Det är många verandor från Västvärmland i boken, hur kommer det sig?

– Det är ju för att det fanns många, men att jag sett dem där beror på att min man kommer från Jössefors.

Att det finns många glasverandor i Västvärmland, härrörs till glasbruken. I Glava Glasbruk blåstes de första fönsterglasen 1860.

Får många tips

Under arbetets gång är det bara en enda person som tackat nej till att vara med i boken. Inte alla är tillfrågade, om det bara rör sig om en bild.

– Men många är det och alla de som jag skrivit om. Folk blir jätteglada över att man tycker om deras hus! Huset är så nära människor.

Vad är ditt bästa tips för den som vill bygga glasveranda?

– Nästan alla ger tips och har något att säga. Det genomgående tipset är: bygg inte för smått. Min är 14 kvadratmeter. Det tycker jag är lagom. När vi öppnar på våren, eldar upp och har fest, så rymmer huset dubbelt så mycket folk. På glasverandan behövs inga tavlor, inga gardiner. Det är avspänt. Naturen är ju tavlan – körsbärsblom, kala grenar, en lövsal...

I boken medverkar också en arkitekt, som bidrar med erfarenheter, tips och råd för verandabygge.

Du kommer till Arvika på söndag?

– Ja, jag kommer till Arvika i helgen, jag ska sitta på Kappan hela dagen och signera, berätta och visa. Det är ju 28 verandor från Västvärmland, då hoppas jag de kommer och vill prata veranda! På fredag och lördag är hon på bokmässan i Karlstad, där hon berättar om verandor och jobbet hon har gjort.

Veronika Nordenberg Olsson

Christina Falkengård är journalist, som i många år var verksam på tidningen Land och senare som frilansjournalist. Det var under en reportageresa i Jämtland som hon fick upp ögonen för glasverandor och idéen till en bok föddes.

Reste runt

– Jag började intressera mig för glasverandor, jag såg glasverandor och jämförde.

Tanken slog rot:

– Det måste nog bli en bok om glasverandor och berättelser om människor som finns där!

Redan under tiden på tidningen Land började hon arbetet och åkte runt i Sverige tillsammans med en fotograf, men arbetet sköts upp och andra böcker kom till.

”Nu eller aldrig”

– När boken Jag heter Ferudia var färdig började jag med Glasverandor, det är nu eller aldrig!

Och nu är den äntligen klar. 522 glasverandor har dokumenterats och en lång rad människor intervjuats.

– Ingenting är stylat, det är precis som det är och det väder det är, säger hon om bilderna i boken.

Det är många verandor från Västvärmland i boken, hur kommer det sig?

– Det är ju för att det fanns många, men att jag sett dem där beror på att min man kommer från Jössefors.

Att det finns många glasverandor i Västvärmland, härrörs till glasbruken. I Glava Glasbruk blåstes de första fönsterglasen 1860.

Får många tips

Under arbetets gång är det bara en enda person som tackat nej till att vara med i boken. Inte alla är tillfrågade, om det bara rör sig om en bild.

– Men många är det och alla de som jag skrivit om. Folk blir jätteglada över att man tycker om deras hus! Huset är så nära människor.

Vad är ditt bästa tips för den som vill bygga glasveranda?

– Nästan alla ger tips och har något att säga. Det genomgående tipset är: bygg inte för smått. Min är 14 kvadratmeter. Det tycker jag är lagom. När vi öppnar på våren, eldar upp och har fest, så rymmer huset dubbelt så mycket folk. På glasverandan behövs inga tavlor, inga gardiner. Det är avspänt. Naturen är ju tavlan – körsbärsblom, kala grenar, en lövsal...

I boken medverkar också en arkitekt, som bidrar med erfarenheter, tips och råd för verandabygge.

Du kommer till Arvika på söndag?

– Ja, jag kommer till Arvika i helgen, jag ska sitta på Kappan hela dagen och signera, berätta och visa. Det är ju 28 verandor från Västvärmland, då hoppas jag de kommer och vill prata veranda! På fredag och lördag är hon på bokmässan i Karlstad, där hon berättar om verandor och jobbet hon har gjort.

Veronika Nordenberg Olsson