2015-11-27 19:08

2015-11-27 19:09

Bjuds in att delta i barnens firande

CHARLOTTENBERG: Ingen traditionell luciafest, men luciafirandet öppet för föräldrarna

Föräldrarna bjuds in till förskolans sång- och fikastund i samband med lucia. Beslutet togs i fredags efter den upprörda debatt som uppstod sen en förskola i Charlottenberg meddelat att man inte tänkte bjuda in föräldrar till någon traditionell luciafest i år.

Förskolechef Monica Skönnå säger att man lyssnat till föräldrarna.

– Eftersom önskemålet är så starkt, att man gärna vill delta i det här, bjuder vi in föräldrarna till den sångsamling och fikastund som personalen ska ha med barnen. Inte att man bjuder in till fest, men föräldrarna är välkomna att delta i samlingen med barnen den 14 december.

Sociala medier

Som AN berättade i fredags startade allt med att föräldrar till barn på förskolan fick brev om att man inte tänkte fira med traditionell luciafest med inbjudna föräldrar i år. I stället skulle man uppmärksamma julen på olika sätt tillsammans med barnen i den dagliga verksamheten.

Man hänvisade i beslutet också till likabehandlingsplanen att ingen ska känna sig diskriminerad på grund av sin kulturella eller etniska bakgrund. Det fick debatten att starta i sociala medier. På Eda kommuns Facebooksida ramlade kommentarerna in.

Stark önskemål

Många ifrågasatte att förskolan skulle frångå en populär luciatradition därför att den kanske inte passar alla utifrån kulturell bakgrund. Andra pekade på att det blir en missriktad hänsyn som i förlängningen bara riskerar att drabba just de man vill ta hänsyn till. Kathy Överby Nilsson, en av de som kommenterade beslutet, sa till AN i fredags att hon träffat många invandrare, men aldrig hört någon klaga över de svenska traditionerna.

– Det blev kanske lite olyckligt. Vi har diskuterat det, att vi får tänka på hur vi formulerar oss. Det fanns med det också ( att ingen ska känna sig diskriminerad, reds anmärkning). Men det som egentligen legat till grund för beslutet är att det går mycket tid och kraft åt det här. Men det har hela tiden varit tanken att fira lucia tillsammans med barnen, inte att ta bort det. Men inte med fest. Man har tittat på barnperspektivet. Vad betyder det för barnen? Alla vill kanske inte gå i lucia-tåget. Det ger inte barnen så mycket.

– Men det fanns ett starkt önskemål från föräldrarna att få vara med och det har vi lyssnat på nu, säger Monica Skönnå som i fredags eftermiddag la ut ett meddelande på kommunens hemsida att föräldrarna är välkomna att delta när förskolan har sångsamling och fikastund.

Förskolechef Monica Skönnå säger att man lyssnat till föräldrarna.

– Eftersom önskemålet är så starkt, att man gärna vill delta i det här, bjuder vi in föräldrarna till den sångsamling och fikastund som personalen ska ha med barnen. Inte att man bjuder in till fest, men föräldrarna är välkomna att delta i samlingen med barnen den 14 december.

Sociala medier

Som AN berättade i fredags startade allt med att föräldrar till barn på förskolan fick brev om att man inte tänkte fira med traditionell luciafest med inbjudna föräldrar i år. I stället skulle man uppmärksamma julen på olika sätt tillsammans med barnen i den dagliga verksamheten.

Man hänvisade i beslutet också till likabehandlingsplanen att ingen ska känna sig diskriminerad på grund av sin kulturella eller etniska bakgrund. Det fick debatten att starta i sociala medier. På Eda kommuns Facebooksida ramlade kommentarerna in.

Stark önskemål

Många ifrågasatte att förskolan skulle frångå en populär luciatradition därför att den kanske inte passar alla utifrån kulturell bakgrund. Andra pekade på att det blir en missriktad hänsyn som i förlängningen bara riskerar att drabba just de man vill ta hänsyn till. Kathy Överby Nilsson, en av de som kommenterade beslutet, sa till AN i fredags att hon träffat många invandrare, men aldrig hört någon klaga över de svenska traditionerna.

– Det blev kanske lite olyckligt. Vi har diskuterat det, att vi får tänka på hur vi formulerar oss. Det fanns med det också ( att ingen ska känna sig diskriminerad, reds anmärkning). Men det som egentligen legat till grund för beslutet är att det går mycket tid och kraft åt det här. Men det har hela tiden varit tanken att fira lucia tillsammans med barnen, inte att ta bort det. Men inte med fest. Man har tittat på barnperspektivet. Vad betyder det för barnen? Alla vill kanske inte gå i lucia-tåget. Det ger inte barnen så mycket.

– Men det fanns ett starkt önskemål från föräldrarna att få vara med och det har vi lyssnat på nu, säger Monica Skönnå som i fredags eftermiddag la ut ett meddelande på kommunens hemsida att föräldrarna är välkomna att delta när förskolan har sångsamling och fikastund.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.