2015-11-26 15:42

2015-11-30 09:43

Inget firande med föräldrarna

CHARLOTTENBERG: Upprört efter förskolebeslut om lucia

En förskola i Charlottenberg har valt att inte bjuda in föräldrarna till luciafirande i år. Beslutet har väckt stora protester och på Eda kommuns Facebooksida är det stormigt värre.

Föräldrarna vid den aktuella förskolan har fått ett brev där det framgår att man beslutat att inte fira med en traditionell luciafest där föräldrarna är inbjudna. ”Enligt läroplanen ska vi uppmärksamma att lära barnen olika traditioner, vi kommer att uppmärksamma julen på olika sätt med barnen i den dagliga verksamheten.

Visionen i vår likabehandlingsplan är att ingen ska känna sig diskriminerad på grund av sin kulturella eller estetiska bakgrund” står det i brevet. (”Estetiska” ska förstås vara ”etniska”, reds. anmärkning).

Många kommentarer

Brevet sprids på Facebook och på Eda kommuns sida har Kathy Överby Nilsson, tidigare kommunpolitiker i Eda, ställt frågan ”Är det verkligen sant att Ni bestämt att ställa in Luciafirande på våra förskolor??? Vill ha en bra förklaring isåfall...”. Inlägget har lett till många kommentarer från upprörda människor.

Kathy Överby Nilsson själv säger att hon tycker att det hela är mycket olyckligt.

– Man ställer inte bara in luciafirandet – det har för det första inget med religion att göra och om man nu ska ställa in det ska det ju inte bara vara på en förskola, utan på alla. Det här får ju precis motsatt effekt mot det jag tror att personalen hade tänkt sig.

– Jag träffar ganska många invandrare och jag har aldrig hört någon av dem säga att vi inte får ha de här traditionerna, snarare tvärtom, säger hon.

Förskolechefen, Monica Skönnå, står bakom förskolans beslut.

– Jag visste om det och jag har stöttat dem, de har gjort ett väldigt bra arbete. Och det handlar ju inte om att man har tagit bort firandet helt, utan att man gör det i andra former. De tänker sjunga luciasånger och sådant med barnen, men inte ha en fest för föräldrarna som man har haft tidigare.

Vad ligger bakom beslutet?

– Ja det tar väldigt mycket tid från verksamheten i övrigt att träna in luciasånger och ordna fest för föräldrarna. Det blir mycket fokus på det och man börjar ju redan i november. Sedan hänvisar de också till likabehandlingsplanen – det kan vara så att det finns de som inte vill vara med på en sådan här fest, föräldrarna kanske väljer bort den, och ingen ska behöva känna sig utanför, säger hon.

Monica Skönnå poängterar att personalen kommer att fira och uppmärksamma julen och olika traditioner tillsammans med barnen, men att det är just firandet med föräldrarna som har tagits bort.

– Man har andra former av föräldraverksamhet, bland annat en fest på sommaren där man tar med olika maträtter, det är väldigt uppskattat.

Är chockade

Att beslutet skulle väcka sådan uppmärksamhet förvånar både henne och personalen.

– De är ju chockade över detta, de förstod inte att det skulle bli sådan uppmärksamhet runt det. Tydligen är det så att detta med lucia är väldigt viktigt. Men i läroplanen står det ju ingenting om att vi ska ha en fest, säger Monica Skönnå.

Elisabeth Björklund, verksamhetschef för bildning i Eda kommun, tycker att det hela är en ”storm i ett vattenglas”.

– Att det skulle ifrågasättas förstod vi, men inte att det skulle få sådana här konsekvenser. Vi är lite förvånade över att det har sådan betydelse, det finns ju många tillfällen att se sina barn fira lucia, säger hon.

Upp till varje förskola

Såvitt Elisabeth Björklund vet är det inga andra förskolor i kommunen som har ställt in luciafesten, men hon understryker att det är upp till varje förskola att själva bestämma.

– Den här förskolan har bestämt sig för att fira mer med barnen och göra andra saker istället. Det finns ju inget som säger att vi ska ha fest, jag förstår personalen och deras beslut. Det här en förskola med bra kvalitet – hela året, säger hon.

Frågan diskuteras

De upprörda känslorna ledde dock till att frågan togs upp till diskussion igen och i ett svar i Facebookinlägget skrev Monica Skönnå att ”Vi är medvetna om att det är en stark tradition att som förälder få delta i barnens luciafirande, men inte att önskemålet var så stort. När arbetslaget gjorde sin planering var det med utgångspunkt från läroplanen. Arbetslaget diskuterar nu hur de ska möta föräldrarnas önskemål, vi återkommer senare i eftermiddag.”

Beskedet som lämnades då var att förskolan kommer att fatta beslut idag, fredag, om hur lucia ska firas.

Föräldrarna vid den aktuella förskolan har fått ett brev där det framgår att man beslutat att inte fira med en traditionell luciafest där föräldrarna är inbjudna. ”Enligt läroplanen ska vi uppmärksamma att lära barnen olika traditioner, vi kommer att uppmärksamma julen på olika sätt med barnen i den dagliga verksamheten.

Visionen i vår likabehandlingsplan är att ingen ska känna sig diskriminerad på grund av sin kulturella eller estetiska bakgrund” står det i brevet. (”Estetiska” ska förstås vara ”etniska”, reds. anmärkning).

Många kommentarer

Brevet sprids på Facebook och på Eda kommuns sida har Kathy Överby Nilsson, tidigare kommunpolitiker i Eda, ställt frågan ”Är det verkligen sant att Ni bestämt att ställa in Luciafirande på våra förskolor??? Vill ha en bra förklaring isåfall...”. Inlägget har lett till många kommentarer från upprörda människor.

Kathy Överby Nilsson själv säger att hon tycker att det hela är mycket olyckligt.

– Man ställer inte bara in luciafirandet – det har för det första inget med religion att göra och om man nu ska ställa in det ska det ju inte bara vara på en förskola, utan på alla. Det här får ju precis motsatt effekt mot det jag tror att personalen hade tänkt sig.

– Jag träffar ganska många invandrare och jag har aldrig hört någon av dem säga att vi inte får ha de här traditionerna, snarare tvärtom, säger hon.

Förskolechefen, Monica Skönnå, står bakom förskolans beslut.

– Jag visste om det och jag har stöttat dem, de har gjort ett väldigt bra arbete. Och det handlar ju inte om att man har tagit bort firandet helt, utan att man gör det i andra former. De tänker sjunga luciasånger och sådant med barnen, men inte ha en fest för föräldrarna som man har haft tidigare.

Vad ligger bakom beslutet?

– Ja det tar väldigt mycket tid från verksamheten i övrigt att träna in luciasånger och ordna fest för föräldrarna. Det blir mycket fokus på det och man börjar ju redan i november. Sedan hänvisar de också till likabehandlingsplanen – det kan vara så att det finns de som inte vill vara med på en sådan här fest, föräldrarna kanske väljer bort den, och ingen ska behöva känna sig utanför, säger hon.

Monica Skönnå poängterar att personalen kommer att fira och uppmärksamma julen och olika traditioner tillsammans med barnen, men att det är just firandet med föräldrarna som har tagits bort.

– Man har andra former av föräldraverksamhet, bland annat en fest på sommaren där man tar med olika maträtter, det är väldigt uppskattat.

Är chockade

Att beslutet skulle väcka sådan uppmärksamhet förvånar både henne och personalen.

– De är ju chockade över detta, de förstod inte att det skulle bli sådan uppmärksamhet runt det. Tydligen är det så att detta med lucia är väldigt viktigt. Men i läroplanen står det ju ingenting om att vi ska ha en fest, säger Monica Skönnå.

Elisabeth Björklund, verksamhetschef för bildning i Eda kommun, tycker att det hela är en ”storm i ett vattenglas”.

– Att det skulle ifrågasättas förstod vi, men inte att det skulle få sådana här konsekvenser. Vi är lite förvånade över att det har sådan betydelse, det finns ju många tillfällen att se sina barn fira lucia, säger hon.

Upp till varje förskola

Såvitt Elisabeth Björklund vet är det inga andra förskolor i kommunen som har ställt in luciafesten, men hon understryker att det är upp till varje förskola att själva bestämma.

– Den här förskolan har bestämt sig för att fira mer med barnen och göra andra saker istället. Det finns ju inget som säger att vi ska ha fest, jag förstår personalen och deras beslut. Det här en förskola med bra kvalitet – hela året, säger hon.

Frågan diskuteras

De upprörda känslorna ledde dock till att frågan togs upp till diskussion igen och i ett svar i Facebookinlägget skrev Monica Skönnå att ”Vi är medvetna om att det är en stark tradition att som förälder få delta i barnens luciafirande, men inte att önskemålet var så stort. När arbetslaget gjorde sin planering var det med utgångspunkt från läroplanen. Arbetslaget diskuterar nu hur de ska möta föräldrarnas önskemål, vi återkommer senare i eftermiddag.”

Beskedet som lämnades då var att förskolan kommer att fatta beslut idag, fredag, om hur lucia ska firas.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.