2015-11-12 15:38

2015-11-12 15:38

Ska stötta ungdomar

ÅMOTFORS: Projektet Värmlands framtid i Eda

För ungdomar. Eda deltar, liksom övriga kommuner i länet, i projektet Värmlands Framtid. En verksamhet som riktar sig till ungdomar som helt saknar sysselsättning, som varken studerar eller jobbar. I onsdags hade man öppet hus för att berätta för intresserade vad projektet innebär.

– Vi började ta in deltagare i juni och sen har vi växt. Nu är det 14 deltagare och nästa vecka kommer den femtonde. Vi har valt att inte skynda på, utan först velat lära känna en person. Alla har en individuell handlingsplan med mål framåt, och sen jobbar vi för att komma dit, säger projektledaren Helena Skeppstedt

Värmlands Framtid är ett projekt som finansieras med hjälp av EU-pengar. Startskottet gick i maj i år och samtliga kommuner i Värmland deltar. Det ger möjlighet till samarbete, men kommunerna har samtidigt egna lokala delprojekt som de driver.

Coachning

Verksamheten vänder sig till ungdomar mellan 16-24 år och de som har allra svårast att etablera sig på arbetsmarknaden. Som saknar gymnasieutbildning eller av andra skäl behöver stöttning för att komma närmare fortsatta studier eller arbete. Den coachningen är tanken att de ska få via Värmlands framtid.

Vägen fram till sysselsättning, och vilket stöd ungdomarna behöver, kan variera mycket.

– Behoven är väldigt olika. Det kan finnas de som först behöver hjälp med det grundläggande, att skapa rutiner igen, säger Ingela Evstrand som jobbar inom Värmlands Framtid i Eda.

Har man varit hemma länge, utan att göra någonting, kan man behöva stöd för att komma in i vardagliga rutiner igen. Något som är nödvändigt om man ska kunna gå tillbaka till studier eller börja arbeta.

Projektet ska omfatta såväl social stöttning som praktisk information och hjälp och planering för att ungdomarna ska ta sig vidare.

Det kan behövas stöd för att komma i gång med studierna igen, andra vill veta vad som krävs om man vill jobba inom ett visst yrke. Inom projektet kan man ordna praktikplatser för de som vill prova på.

– Vi kan också hjälpa till om någon vill ta körkort.

Man bekostar inte körkortet, men kan hjälpa till med körkortsteori och förbereda för att underlätta att ta körkort.

Aktiviteter

Förutom de individuella planerna som ungdomarna följer arrangeras också gemensamma aktiviteter.

– Friskvård jobbar vi mycket med. Promenader, styrketräning, skytte, ridning... Det kan också leda till att de vill bli medlemmar i en förening och komma in i en ny gemenskap. Vi ska också ha en ekonomiutbildning för att undvika att hamna i en skuldfälla, säger Helena Skeppstedt.

Ingela Evstrand ser som en av sina viktigaste uppgifter att lyssna noga på ungdomarna för att verkligen få fram vad de behöver, vilka erfarenheter de har med sig, och få en bild av vad de vill. Ofta tycker hon att det finns en benägenhet att presentera redan färdiga lösningar.

– Vi ska finnas som en mentor för ungdomarna. Vi är också en lots till andra myndigheter.

Annika Lindgren, som också jobbar inom projektet, menar att ungdomarna måste få en framtidstro.

– Det finns något för varje ungdom. Vi ska hjälpa dem att komma vidare och växa med det.

Frivilligt

Upp till 20 deltagare samtidigt kan man ta emot inom projektet i Eda.

– Det är ett frivilligt projekt. Vi erbjuder det och berättar vad vi kan hjälpa till med. Hittills har alla tackat ja, säger Helena Skeppstedt.

Nu har ni varit i gång några månader. Har ni en form som fungerar eller ser ni att det behöver göras några förändringar?

– Det kan ändras med de individer som kommer in. Vi behöver hela tiden vara flexibla, göra om, anpassa och prova det som blir bäst för individen.

Förutom kommunerna medverkar också arbetsförmedlingen, försäkringskassan och landstinget i projektet Värmlands Framtid som pågår fram till december 2017.

– Vi började ta in deltagare i juni och sen har vi växt. Nu är det 14 deltagare och nästa vecka kommer den femtonde. Vi har valt att inte skynda på, utan först velat lära känna en person. Alla har en individuell handlingsplan med mål framåt, och sen jobbar vi för att komma dit, säger projektledaren Helena Skeppstedt

Värmlands Framtid är ett projekt som finansieras med hjälp av EU-pengar. Startskottet gick i maj i år och samtliga kommuner i Värmland deltar. Det ger möjlighet till samarbete, men kommunerna har samtidigt egna lokala delprojekt som de driver.

Coachning

Verksamheten vänder sig till ungdomar mellan 16-24 år och de som har allra svårast att etablera sig på arbetsmarknaden. Som saknar gymnasieutbildning eller av andra skäl behöver stöttning för att komma närmare fortsatta studier eller arbete. Den coachningen är tanken att de ska få via Värmlands framtid.

Vägen fram till sysselsättning, och vilket stöd ungdomarna behöver, kan variera mycket.

– Behoven är väldigt olika. Det kan finnas de som först behöver hjälp med det grundläggande, att skapa rutiner igen, säger Ingela Evstrand som jobbar inom Värmlands Framtid i Eda.

Har man varit hemma länge, utan att göra någonting, kan man behöva stöd för att komma in i vardagliga rutiner igen. Något som är nödvändigt om man ska kunna gå tillbaka till studier eller börja arbeta.

Projektet ska omfatta såväl social stöttning som praktisk information och hjälp och planering för att ungdomarna ska ta sig vidare.

Det kan behövas stöd för att komma i gång med studierna igen, andra vill veta vad som krävs om man vill jobba inom ett visst yrke. Inom projektet kan man ordna praktikplatser för de som vill prova på.

– Vi kan också hjälpa till om någon vill ta körkort.

Man bekostar inte körkortet, men kan hjälpa till med körkortsteori och förbereda för att underlätta att ta körkort.

Aktiviteter

Förutom de individuella planerna som ungdomarna följer arrangeras också gemensamma aktiviteter.

– Friskvård jobbar vi mycket med. Promenader, styrketräning, skytte, ridning... Det kan också leda till att de vill bli medlemmar i en förening och komma in i en ny gemenskap. Vi ska också ha en ekonomiutbildning för att undvika att hamna i en skuldfälla, säger Helena Skeppstedt.

Ingela Evstrand ser som en av sina viktigaste uppgifter att lyssna noga på ungdomarna för att verkligen få fram vad de behöver, vilka erfarenheter de har med sig, och få en bild av vad de vill. Ofta tycker hon att det finns en benägenhet att presentera redan färdiga lösningar.

– Vi ska finnas som en mentor för ungdomarna. Vi är också en lots till andra myndigheter.

Annika Lindgren, som också jobbar inom projektet, menar att ungdomarna måste få en framtidstro.

– Det finns något för varje ungdom. Vi ska hjälpa dem att komma vidare och växa med det.

Frivilligt

Upp till 20 deltagare samtidigt kan man ta emot inom projektet i Eda.

– Det är ett frivilligt projekt. Vi erbjuder det och berättar vad vi kan hjälpa till med. Hittills har alla tackat ja, säger Helena Skeppstedt.

Nu har ni varit i gång några månader. Har ni en form som fungerar eller ser ni att det behöver göras några förändringar?

– Det kan ändras med de individer som kommer in. Vi behöver hela tiden vara flexibla, göra om, anpassa och prova det som blir bäst för individen.

Förutom kommunerna medverkar också arbetsförmedlingen, försäkringskassan och landstinget i projektet Värmlands Framtid som pågår fram till december 2017.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.