2015-11-04 06:00

2015-11-04 09:05

Vill vara med och fila på idéerna

ARVIKA: Kommunal i Arvika vill komma in tidigare i diskussionerna

– Framför allt fler händer i vården, i det nära omvårdnadsarbetet, och det är väl det man har i tankarna med stimulansbidraget. Vi önskar få vara med lite tidigare i diskussionerna när idéerna kommer, vad bidragen ska användas till.

Det säger Ann-Sofie Alexandersson, ordförande i Kommunal i Arvika, som svar på frågan, hur facket ser på statsbidragen som ska gå till ökad bemanning inom äldreomsorgen.

– Vi vill gärna vara med och diskutera vart man ska utöka bemanningen.

En del av de förstärkningar som diskuteras tycker hon verkar bra, men i vissa fall har Kommunal inte samma syn som arbetsgivaren.

Inte statsbidraget

Det gäller till exempel de två åtgärder som enligt arbetsgivaren redan är bestämda, utökad nattbemanning på Gunnebo och anställning av en ny chef inom hemtjänsten.

– Det finns sen tidigare ett politiskt beslut om behov av fler demensplatser, då måste man bemanna utifrån behovet. Vi tycker att det är svårt att koppla stimulansmedel till det, säger Ann-Sofie Alexandersson.

Man är inte heller överens med arbetsgivaren att statsbidraget ska användas till att finansiera en ny enhetschef inom hemtjänsten. De kriterier som styr vad bidragen får användas till enligt regeringsbeslutet lämnar öppet för att använda dem till enhetschefer på vissa villkor, men Kommunal tycker inte att beslutet i Arvika uppfyller de kriterier som krävs för att få göra det.

Intressant

När det gäller förslaget att inrätta en larmgrupp inom hemtjänsten som ska besvara alla trygghetslarm för att avlasta hemtjänstgrupperna tycker hon att det låter vettigt.

Likaså förslaget att testa att renodla arbetsuppgifterna och införa servicetjänster på försök en period på äldreboendet Vågen ser hon positivt på.

– Men det är heller inte färdigdiskuterat.

Att på försök öka grundbemanningen inom någon hemtjänstgrupp för att se om arbetssituationen förbättras och ohälsotalen minskar tycker hon verkar intressant, men i nuläget känner hon inte till förslaget närmare.

– Men det kan vara ett led i att komma tillrätta med problemet som gör att folk inte mår så bra.

Det säger Ann-Sofie Alexandersson, ordförande i Kommunal i Arvika, som svar på frågan, hur facket ser på statsbidragen som ska gå till ökad bemanning inom äldreomsorgen.

– Vi vill gärna vara med och diskutera vart man ska utöka bemanningen.

En del av de förstärkningar som diskuteras tycker hon verkar bra, men i vissa fall har Kommunal inte samma syn som arbetsgivaren.

Inte statsbidraget

Det gäller till exempel de två åtgärder som enligt arbetsgivaren redan är bestämda, utökad nattbemanning på Gunnebo och anställning av en ny chef inom hemtjänsten.

– Det finns sen tidigare ett politiskt beslut om behov av fler demensplatser, då måste man bemanna utifrån behovet. Vi tycker att det är svårt att koppla stimulansmedel till det, säger Ann-Sofie Alexandersson.

Man är inte heller överens med arbetsgivaren att statsbidraget ska användas till att finansiera en ny enhetschef inom hemtjänsten. De kriterier som styr vad bidragen får användas till enligt regeringsbeslutet lämnar öppet för att använda dem till enhetschefer på vissa villkor, men Kommunal tycker inte att beslutet i Arvika uppfyller de kriterier som krävs för att få göra det.

Intressant

När det gäller förslaget att inrätta en larmgrupp inom hemtjänsten som ska besvara alla trygghetslarm för att avlasta hemtjänstgrupperna tycker hon att det låter vettigt.

Likaså förslaget att testa att renodla arbetsuppgifterna och införa servicetjänster på försök en period på äldreboendet Vågen ser hon positivt på.

– Men det är heller inte färdigdiskuterat.

Att på försök öka grundbemanningen inom någon hemtjänstgrupp för att se om arbetssituationen förbättras och ohälsotalen minskar tycker hon verkar intressant, men i nuläget känner hon inte till förslaget närmare.

– Men det kan vara ett led i att komma tillrätta med problemet som gör att folk inte mår så bra.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.