2015-11-02 06:00

2015-11-02 06:00

Smedberg i centrum

ARVIKA: Arvika kommun och fastighetsbolaget diskuterar trygghetsboende

Trygghetsboende för äldre finns i ett flertal kommuner. Nu tittar även Arvika på den möjligheten. Det handlar inte om någon nybyggnation, utan om att omvandla befintliga lokaler och lägenheter till trygghetsboende.

Arbetet sker i samarbete mellan kommunens vård- och omsorgsavdelning och det kommunala fastighetsbolaget. Än är allt på diskussionsstadiet.

– Målsättningen är att vi ska ha ett förslag framme i början av nästa år, säger verksamhetschefen för vård och omsorg Eva Nilsson.

Smedberg

Utgångspunkten för diskussionerna är en omvandling av servicehuset Smedberg till ett trygghetsboende, plus att man tittar på lämpliga lägenheter i bostadsområdena runt omkring.

– Och att man kopplar ihop de lägenheterna med Smedberg. Det är vår grundtanke. På Smedberg finns en matsal, där man kan inta måltider tillsammans med andra, gemensamhetsutrymmen, kringaktiviteter och sen att det finns någon form av serviceperson.

Det är de baskriterier som ska ingå för att ett boende ska räknas som ett trygghetsboende. Sen finns det variationer även mellan trygghetsboenden vad de erbjuder och hur de är utformade.

Åldersgräns

För att få en lägenhet i ett trygghetsboende krävs inget biståndsbeslut, vilket man måste ha för en plats på kommunens särskilda boenden för äldre. Utan man får söka och ställa sig i kö som till vilken lägenhet som helst.

Det brukar vara en åldersgräns för trygghetsboenden, men den kan delvis också variera. I Arvika har man inte kommit så långt i diskussionerna än att man kommit fram till vilken gräns som ska gälla här.

Ett trygghetsboende brukar beskrivas som ett mellanting mellan eget boende och ett särskilt boende för äldre med personal dygnet runt. Det riktar sig till äldre som är för friska för ett särskilt boende, men som känner sig otrygga hemma eller känner sig ensamma och saknar social samvaro.

Smedberg är i dag ett servicehus med 67 lägenheter. Det liknar ett trygghetsboende, men det krävs ett biståndsbeslut för att få en lägenhet där i dag.

Bostadsområdena

De som bor på Smedberg nu kan – om servicehuset skulle omvandlas till ett trygghetsboende – välja att bo kvar.

– Det får vi i så fall diskutera med var och en, hur de vill göra, säger Eva Nilsson.

De nya som vill flytta till Smedberg efter en förändring söker lägenhet den vanliga vägen.

När det gäller trygghetsboenden med ökad service ute i bostadsområdena har man tittat på Karlstad, där det finns sen många år tillbaka.

Med hjälp av Arvika Fastighets AB undersöker vård och omsorg om det är möjligt att göra något liknande i Arvika.

– Vi har tänkt oss ett upplägg ungefär som Karlstads Bostads AB med Smedberg som utgångspunkt och lägenheter runt omkring i närområdet. Hur stort område och vilka lägenheter som kan ingå i trygghetsboendekonceptet vet vi inte än, säger Kent Erlandson på fastighetsbolaget.

Som det låter nu, lutar det åt att man väljer ut vissa hela fastigheter som får ingå, men diskussionerna pågår fortfarande.

Tillfällig hjälp

– Det ska finnas personal hos oss som tillsammans med personal från vård och omsorg ska ge ökad trygghet för de boende. Vi har pratat om team med städning, fastighetsskötare, parkskötare, som jobbar ute, som kan jobba ihop. Sen får hyresgästerna bestämma hur mycket kontakt de vill ha med oss.

Det skulle kunna handla om tillsyn, att titta in till någon och se hur det är, eller att hjälpa till med enklare saker.

– Inte någon regelbunden hjälp, för då är det andra som går in, utan tillfälligt om det händer något speciellt en viss tid. Till exempel om man blir sjuk och inte kan hämta medicinen på apoteket själv. Det är ungefär samma som i Karlstad, säger Kent Erlandson.

Arbetet sker i samarbete mellan kommunens vård- och omsorgsavdelning och det kommunala fastighetsbolaget. Än är allt på diskussionsstadiet.

– Målsättningen är att vi ska ha ett förslag framme i början av nästa år, säger verksamhetschefen för vård och omsorg Eva Nilsson.

Smedberg

Utgångspunkten för diskussionerna är en omvandling av servicehuset Smedberg till ett trygghetsboende, plus att man tittar på lämpliga lägenheter i bostadsområdena runt omkring.

– Och att man kopplar ihop de lägenheterna med Smedberg. Det är vår grundtanke. På Smedberg finns en matsal, där man kan inta måltider tillsammans med andra, gemensamhetsutrymmen, kringaktiviteter och sen att det finns någon form av serviceperson.

Det är de baskriterier som ska ingå för att ett boende ska räknas som ett trygghetsboende. Sen finns det variationer även mellan trygghetsboenden vad de erbjuder och hur de är utformade.

Åldersgräns

För att få en lägenhet i ett trygghetsboende krävs inget biståndsbeslut, vilket man måste ha för en plats på kommunens särskilda boenden för äldre. Utan man får söka och ställa sig i kö som till vilken lägenhet som helst.

Det brukar vara en åldersgräns för trygghetsboenden, men den kan delvis också variera. I Arvika har man inte kommit så långt i diskussionerna än att man kommit fram till vilken gräns som ska gälla här.

Ett trygghetsboende brukar beskrivas som ett mellanting mellan eget boende och ett särskilt boende för äldre med personal dygnet runt. Det riktar sig till äldre som är för friska för ett särskilt boende, men som känner sig otrygga hemma eller känner sig ensamma och saknar social samvaro.

Smedberg är i dag ett servicehus med 67 lägenheter. Det liknar ett trygghetsboende, men det krävs ett biståndsbeslut för att få en lägenhet där i dag.

Bostadsområdena

De som bor på Smedberg nu kan – om servicehuset skulle omvandlas till ett trygghetsboende – välja att bo kvar.

– Det får vi i så fall diskutera med var och en, hur de vill göra, säger Eva Nilsson.

De nya som vill flytta till Smedberg efter en förändring söker lägenhet den vanliga vägen.

När det gäller trygghetsboenden med ökad service ute i bostadsområdena har man tittat på Karlstad, där det finns sen många år tillbaka.

Med hjälp av Arvika Fastighets AB undersöker vård och omsorg om det är möjligt att göra något liknande i Arvika.

– Vi har tänkt oss ett upplägg ungefär som Karlstads Bostads AB med Smedberg som utgångspunkt och lägenheter runt omkring i närområdet. Hur stort område och vilka lägenheter som kan ingå i trygghetsboendekonceptet vet vi inte än, säger Kent Erlandson på fastighetsbolaget.

Som det låter nu, lutar det åt att man väljer ut vissa hela fastigheter som får ingå, men diskussionerna pågår fortfarande.

Tillfällig hjälp

– Det ska finnas personal hos oss som tillsammans med personal från vård och omsorg ska ge ökad trygghet för de boende. Vi har pratat om team med städning, fastighetsskötare, parkskötare, som jobbar ute, som kan jobba ihop. Sen får hyresgästerna bestämma hur mycket kontakt de vill ha med oss.

Det skulle kunna handla om tillsyn, att titta in till någon och se hur det är, eller att hjälpa till med enklare saker.

– Inte någon regelbunden hjälp, för då är det andra som går in, utan tillfälligt om det händer något speciellt en viss tid. Till exempel om man blir sjuk och inte kan hämta medicinen på apoteket själv. Det är ungefär samma som i Karlstad, säger Kent Erlandson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.